Kort nyt september 2013

Kort nyt 16. september 2013
.
Officiel start på høsten i Cateauneuf du Pape i dag.

Ban des Vendange, hvor man ifølge traditionerne højtideligt erklærer, at høsten kan begynde, fandt sted i fredags i Chateauneuf du Pape. Man lader også ifølge traditionerne en ung vigneron/vigneronne oplæse erklæringen. I år tilkom det Claire Michel på Vieux Donjon at blive noteret i de historiske annaler.
I visse Cotes du Rhone Village-byer fejrede man begyndelsen på høsten for en uges tid siden. For Cotes du Rhone som helhed fejrede man høstens begyndelse i Avignon for 2 uger siden. 
Billedet t.h. er fra federationen i Chateauneuf du Pape.
Fra venstre: Bruno le Roy, Præsident for
Federation des Syndicat des Producteurs de Chateauneuf du Pape og vinmager og medejer af Chateau Fortia, en for mig ukendt herre, Claire fra Vieux Donjon, Catherine Armenier fra Domaine Marcoux og borgmesteren Pierre Boisson, der kommer fra Domaine du Père Caboche.

To appellationer har for nylig udgivet nye websites: www.chateauneuf.com og Plan de Dieu http://www.vignerons-plan-de-dieu.com
.
Rapport fra Rhonevinfestivalen i lørdags

(gengives som modtaget i dag fra Steen Rasmussen - tilsat links.

Rhône-vinfestival jubilæum med succes og entusiasme

Lørdag d. 14. løb den årlige 10. udgave af Rhône-vinfestivalen af stabelen.
Vinmarkerne i Dansk Vincenter i Avedøre bredte deres løv ud i det smukke efterårsvejr, mens over 800 vinentusiaster smagte sig igennem mere end 350 forskellige vine fra over 120 producenter fra danskernes franske yndlingsdistrikt.

Der var stor interesse for de to seminarer, der dels blev afholdt af The Grenache Association om Grenache druens fortræffeligheder, potentiale og diversitet samt vinjournalist Niels Lillelund om sin nye Rhônebog og vinkonkurrence for bedste hvide- og røde Rhônevin.

Bedste journalist vine

Niels Lillelund valgte følgende vine som de bedste:
Domaine Pierre Usseglio, Châteauneuf-du-Pape blanc 2012 (kr. 225,-), The Wine Company
Domaine de Marcoux, Vieilles Vignes, Châteauenuf-du-Pape rouge 2011 
(kr. 750,-),
Domaine Brandis.

Publikums favoritter – med drama

Blandt festivalens mange arrangementer var de besøgendes kåring af årets bedste Rhône-vine. I år var der ekstra drama da to vine i hele to kategorier fik lige mange stemmer:

Bedste hvidvin blev:
Domaine Vieux Telegraphe, Chateauneuf du Pape Blanc 2011 (kr. 359,-),
Theis Vine

Bedste rødvin (to vine)
Domaine de Marcoux Vieilles Vignes, Châteauenuf-du-Pape 2011 (kr. 750,-), Domaine Brandis
Domaine LePlan-Vermeersch, GT-X, Vin de France VSIG rouge 2011 (kr. 165,-), Emilie Vin

Bedste dessertvin: Vendanges Tardives un 15 Novembre, Didier Cornillon (150,- ), Vinmand

Årets bedste køb blev (to vine)
Domaine LePlan-Vermeersch, Classic Red, Côtes du Rhône rouge 2012 (kr. 60,-), Emilie Vin
Terres des Pontifes 2011, Chateauneuf du Pape (kr. 89,-) COOP Danmark.

Årets smagekatalog ses ved at klikke her, (http://www.rhonevinfestival.dk/ ) og arrangørerne bag festivalen, Steen H. Rasmussen og Lars Møller, er i fuld gang med at planlægge næste års udgave af Rhône-vinfestivalen, der er programsat til lørdag den 20. september 2014.

.

Repræsentanter for publikums favoritter – fra venstre: COOP Danmark, Theis Vine, Emilie Vin, Vinmand og Domaine Brandis

.

Kort nyt 4. september 2013

...

Rhonevinefestivalen  - Smagekatalog er offentliggjort

Jeg vil herunder tillade mig at fremhæve den producent hos hver udstiller, som jeg finder mest interessant.
Først et par ord om seminaret: Billetter er udsolgt, don't be sorry. Til deltagerne: Koncentrer dig om Domaine du Mourchon Seguret Family Reserve - De laver både en Syrah og en Grenache. Det kan jo kun være den sidste - og det er en af de bedste Grenachevine fra Rhone. Begrebet Grenache Symposium,  Grenache Day, Grenache Night eller for den sags skyld festivalens Grenache Seminar ville ikke have eksisteret, hvis ikke Mourchon havde formået at skabe denne vin.

Domaine Brandis.
Det springer straks i øjnene, at Domaine de Marcoux Vielle Vignes 2011 kan smages uden vederlag. Jeg kunne godt mistænke udtilleren for, at han er ude på at vinde prisen som publikums bud på festivalens bedste rødvin.
Øvrige vine fra Domaine Brandis (her som for andre udstillere anført i den rækkefølge, som jeg personligt finder dem mest interessante. (Ikke et ord om Syrah-vinene fra det kolde nord!)
Domaine de Beaurenard, Domaine des Tours

CH-Vin
Den bedste vin ved bordet er Domaine des Sénechaux, men der er flere spændende vine. Man må indrømme, at den er bedre nu om dage, end da den under den tidligere ejer blev importeret af alle og enhvder.
Øvrige vine: Her kan rækkefølgen af de 3 første kan sagtens diskuteres:
Domaine Viret (ikke for begyndere), La Martinelle (more easy), Coteaux de Travers (Er Cuvée Paul en kvart tudse værd? Måske?), Domaine la Ligière, Domaine du Grapillon d'Or, Domaine Pallière et Pied-Gu.

Coop Danmark
Ingen kommentarer, da jeg ikke kender vinene. Nogle af dem kan måske være fra
Gabriel Meffre. 

Elitevin Aps
Domaine du Pourras to Gigondasvine må være de mest spændende at smage her. Og så er der Domaine Reveirolles, Domaine Grange Blanche, Vignerons du Mont Ventoux og Les Vignerons de Roaix-Séguret.

Emilie Vin
Der er ingen dårlige vine blandt vinene fra Domaine LePlan-Vermeersch
Jeg besøgte stedet i juli, og jeg købte Cotes du Rhone Classic og en kasse Cotes du Rhone Village GT-G, så har vi både til frikadeller og bøffer.
Andre vine: Domaine Berthet-Rayne, som faktisk nu hedder Domaine André Berthet-Rayne -her også en rimelig god hvidvin.

Genereux
Alle 5 producenter fra Sydlige Rhone er temmelig gode. (Jeg har ikke smagt prestigevinen fra Ruffinato og Gigondas Eugéne, men jeg ved, at Domaine de Galuval Cariranne Cuvée Grand Coeur en en rigtig god vin. De andre: Domaine du Gour de Chaule, Domaine les Grand Bois (Fra den kommende appellation Cotes du Rhone Village Sainte Cécile les Vignes vil deres Cotes du Rhone Village Cuvée Philippine temmelig sikkert blive den bedste vin.) Domaine de Piaugier og
Domaine Ruffinato.

Laurence Ballasteros og Vincent Moreau Domaine du Galuval. 
Foto fra Great Grenache Night i Avignon marts 2013. 
Domænets Cairanne 2006 er med på seminaret.

.

Goosmann Vin
Er i år alene om at præsentere vine fra Chateau Turcan. Jeg kender ikke vinene fra Domaine de Marie, men priserne taget i betragtning, må de vel være gode. Domaine Cassan er mere kendt af danskerne, men de laver desværre ikke længere Gigondas.

Grapevine
Domaine du Banneret og Domaine Bois de Boursan laver begge vine over middel i Chateauneuf du Pape. På Banneret kan man godt li' at fortælle om, hvordan druerne i 2008 blev udvalgt enkeltvis fra hver klase. Domaine du Pesquier laver en ganske udmærket Gigondas.

Holte Vinlager
Chateau Montmirail laver hæderlige Gigondas- og Vacqueyras-vine.
De øvrige vine kan jeg ikke stedfæste. "Domaine Sainte-Cécile-les-Vignes" tror jeg ikke man kan finde et sted der hedder. Det er en by.

House of Wine
Har kun vine fra én producent, Domaine Roger Perrin. De tre af vinene er lavet af Luc Perrin, der døde i en alt for ung alder i 2010. Hans søster har ansvaret for domænet og "holder det hele kørende", indtil hendes søn Xavier får afsluttet sin uddannelse.

Jersild Vin
Jeg havde i marts 2013 for første gang lejlighed at smage vinene fra Mas de Libian. Måske var mine forventninger for høje, og måske var mine smagsløg lidt forkælede efter de første par hundrede solrige, frugtige, yngre Rhonevine, før jeg nåede til vinene fra Libian. For mig personligt var der ikke balance mellem frugt og syre. Smag dem, og bedøm selv.

Juul's Vin og Spiritus
Domaine des Chanssaud
, Chateau Raspail og Domaine de Chantegut.

Kath Vinimport
Medbringer kun vine fra Brunelfamilien, Chateau la Gardine, Chateau Saint Roch og negociantvine fra forskellige appellationer.

Kjergaard Vinimport 
Præsenterer hele serien af vine fra Domaine Paul Autard, herunder Chateauneuf du Pape Cuvée Juline, som i 2010 kan smages gratis samt en dessertvin, som måske kan være kandidat til et diplom. Vinene fra Notre Dame des Pallières tilhører en lidt billigere kategori.

Kjær og Sommerfelt
Medbringer kun vine fra Chapoutier, men til gengæld er de fra vidt forskellige appellationer.

Ladegourdie
Har to vine, som jeg kender til, La Fagotiere, som jeg ikke har besøgt eller smagt siden 2004, og Chateau Vessière. Begge producenter laver Rhonevine for begyndere.

LBC Vin 
Har en ret komplet liste af vine fra Domaine Chante Cigale, som er kendt af mange danskere, efter som der har været adskillige importører af vinene.
Det samme gælder faktisk vinen fra Domaine Raspail Ay, og vinene fra Domaine la Garrigue. Domaine Le Pré Neuf fra Vinsobres er mindre kendt.

Le Papillon Vinimport
Det må vel være Domaine la Destinée, der påkalder sig mest opmærksomhed.
Domaine Sainte Anne kunne have været repræsenteret med 3 mere betydelige vine. Vinene fra Saint Francios-Xavier er repræsentative. Roséen fra Chateau de Trinquevedel er udmærket.

Vinhuset Les Cépages
Kan ligesom sidste år præsentere den gode årgang 2005 fra Domaine Giraud.
Man præsenterer for første gang vine fra Domaine les Hautes Cances. Det er udmærkede vine ligesom Domaine des Espiers Gigondas. Endvidere Domaine de la Gayère og Domaine le Couroulu.

Lorentsens Vinforsyning
Bedste vin her er Chateauneuf du Pape fra Domaine Lafond, hvis bedste Liracvine også er udmærkede. Man udbyder også Vine fra Vignobles Jerome Quiot / Trignon og Domaine Pasquières, hvorfra der oven i købet er en Cuvée Lorentsen

Rungsted Vin
Medbringer vine fra 4 "nye" domæner. Jeg smagte vinene fra Mas Oncle Ernst og Domaine Pique-Basse (Rasteau herfra er nyt for mig). Umiddelbart virker vinene fra Mas Theo som et spændende domæne. Derimod tvivler jeg på, at vinene fra Chateau Pegau bliver hits. Jeg kender ikke til gode vine, lavet så tæt på Rhonefloden, men nu kan man jo selv bedømme vinene. Navnet skal nok tiltrække sig opmærksomhed

Skjold Burne
Har vine med fra Laurent Charles Brotte. Et par af vinene Domaine Barville Chateauneuf du Pape og Grosset Cairanne er ikke negociantvine, idet de er fra domæner tilhørende Brottes familimedlemmer, henholdsvis mor og svigerfar. Og så ser man sandelig den relativt ukendte La Fagotiere hos endnu en udstiller.

Theis Vine
Rhonevinfestivalen er den årligt tilbagevendende mulighed for at smage Vieux Telegraphe. På domænet kan man kun smage Telegramme (Jeg antager, at det stadig er tilfældet). Det er vist nok nyt, at man præsenterer Domaine de Biscarelle. Det har egentligt været lidt forbløffende at følge, hvordan denne producent er slået igennem fra et udgangspunkt, man roligt kan kalde "0"
Hans svigerfars vine fra de samme marker var totalt ukendte.
Domaine Fontbonneu laver en Cotes du Rhone til lidt over kr. 300,- så den må være go'. Domaine Saint Gayan laver udmærkede vine, som er til at betale.
Negociantfirmaet Daugverne Ranvier kender jeg ikke.

The Wine Company
How, tænker man kommet så langt i kataloget. Hvor er Burle og Clos Saint Jean. Bare rolig man importerer dem stadig. Man præsenterer for første gang Domaine Giraud, og ifølge traditionerne Domaine de Cristia og Domaine Pierre Usseglio - denne gang dog uden specialcuvéer... Det giver lidt mere spænding vedr. kåring af bedste vin. Man præsenterer også for første gang Domaine de Fondrèce. Der skal nok blive kø ved bordet igen i år.

Vinmand
Medbringer alle vinene fra Chateau La Croix des Pins. Chateauneuffen fra "Raymond Fabre" stammer formentligt fra Mont-Redon 

Vin-T-Vin
Præsenterer value for money vine fra Domaine Coste Chaude

La France Shop
Præsenterer nogle vine fra kooperativet i Sablet Cave Le Gravillas

Jeg ønsker alle en god festival. Jeg springer over i år. Hvis én og anden af udstillerne er sure på mig lige nu, har de nok glemt det næste år.

Hugo Livingstone pakker bl.a. Seguret Family Reserve Grenache 2010
De søde unge mennesker er min datter og svigersøn. 
De følger oftest fars anbefalinger - når det gælder vin!

.

På Gigondas sur Table i juli 2013 serverede læge og vinbonde, Jean-Christian Mayordome, Domaine du Pourra, 3 ældre Gigondas - den ældste fra 1998

.

Mireille, Philippine og Marc Besnardeau, Domaine les Grands Bois
 - på Fête du Vin i Cairanne juli 2013

.

Xavier Rolin præsenterede Domaine Roger Perrins vine på Decouvertes i Avignon i marts 2013. Han forventer at kunne overtage ansvaret for domænet om 2-3 år.

.

Jeg var så heldig at være på det rette sted på det rette tidspunkt (et tidsrum på få minutter) og fik et foto af de to søskende på Chateau Raspail, Caroline og François Meffre. Det var ellers kun François, der skænkede vin på Gigondas sur Table - juli 2013. 

,

Vincent Boyer, den tidligere ejer af Biscarelle, besøgte vi en varm sommerdag i 2005. Vi købte ingen vine, selv om de var billige, for vi tvivlede på, om de kunne holde til transporten til Danmark. Vincent var en rigtig hyggelig fyr, som vi sagtens kunne kommunikere med ved hjælp af fagter.

.

Christian-Yves Carré de Lusançay, som jeg mødte for første gang på Decouvertes i Avignon i april. Han er gift med enearvingen på Domaine Saint Gayan. Hvad er det man siger - enhver svigermors drøm.

.

Jeg så i marts 2013 de nye kældre på Domaine Fondreche - udefra! En anden gang må jeg have en aftale. Sådan går det af og til med impulsbesøg

Arkiv:

Juli 2013
Juni 2013

Maj 2013
April 2013
Marts 2013
Februar 2013
November 2012
Oktober 2012
September 2012
August 2012
Juli 2012
Juni 2012
Maj 2012
April 2012
Marts 2012
Februar 2012 
November 2011
Oktober 2011
September 2011
August 2011
Juli 2011
Juni 2011
Maj 2011
April 2011
Marts 2011
Februar 2011
Januar 2011
November 2010
Oktober 2010
September 2010
August 2010
Juni 2010
Maj 2010
April 2010
Marts 2010
Februar 2010
Januar 2010
December 2009
November 2009
Oktober 2009
September 2009
August 200
Juli 2009
Juni 2009
Maj 2009
April 2009
Marts 2009
Februar 2009
Januar 2009
December 2008
November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007

September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007