Kort nyt - februar 2008

26. februar 2008:
.
ViniSud 2008
Den årlige vinmesse ViniSud fandt i år sted i Montpellier 18.-20 februar. 
Ca. 1760 producenter præsenterede deres vine over for 30.000-40.000 besøgende.
Producenter fra Chateauneuf du Pape (og naboappellationer) deltog naturligvis.

T.h. nogle billeder fra begivenheden på federationens hjemmeside (Klik på billederne for at forstørre):
1. Emilie og Jean Pierre Boisson, Domaine du Père Caboche
2. T.v. vinmageren på Domaine de Fontavin, Agathe Lauziere.
3. Nye folk fra Domaine des Relagnes (en interessant nyhed, som der må følges op på).
4. Damen er Isabel Ferrando fra Domine Saint Prefert.
5. Den intenst konverserende herre t.h. er Baptiste Grangeon fra Domaine de Cristia
6. Herren t.v. er Bruno Gaspard fra Clos du Caillou.
8. Damen er Laure Berthet-Raine, der hjælper sin far på Domaine Berthet-Rayne.
9. André Devald var der også. (for en sikkerheds skyld: han ses t.v.)
10. Philippe Cambie

Der var i øvrigt et par artikler i henholdsvis Jyllandsposten og Berlingske den 17.2. om Cambie

Man vil kunne se flere billeder i forbindelse med et rejsebrev fra Jesper Mansted.

.
23. februar 2008:
For en måneds tid siden kunne man læse om vinimporten i Norge her på siden. Her kunne man læse, hvad "en norsk vinven" mente om landets specielle måde at distribuere vin på. "En anden norsk vinven" supplerer:
Jeg har lest det "En norsk vinven fortæller" og dette stemmer med alt også jeg opplever. Det eneste jeg vil tilføye er der han skriver om privat import. Dette gjelder KUN som reisegods - jeg kan således ikke ebstille vin eller andre alkoholholdige drikker og få dem sendt fra utlandet til min privatadresse. Da må det gå gjennom det offentlige Vinmonopolets kanaler. Dette har jeg også gjort noen ganger. Jeg er selv en slags medeier i Chateau de Haux i Bordeaux - eiet av Aktieselskabet Franske Vingårde A/S i Danmark (www.haux.dk), og der har jeg noen ganger bestilt viner som jeg har hentet på Vinmonopolet.
 
Hvis en importør vil være tilgjengelig eller synlig på Vinmonopolets lister eller i deres hyller, må de kunne levere til alle landets utsalg. Det vil si at de må importere ganske store kvanta. En mindre importør (det finnes også en del av de) som ikek er så stor, kan drive en slags markedsføring på privat basis. Egentlig er jo alle reklame og markedsføring av alkoholholdige drikker i Norge forbudt. Men hvis han besøker vinklubber og andre lukkede fora hvor man kan demonstrere og vise sine produkter, kan disse bestilles - enten via Vinmonopolet eller direkte til importør. Men salget må likevel gå gjennom en av vinmonopolets utsalg. Vi hadde en slik på den vinklubben jeg er medlem av (Club Vinicole) i høst og alle som bestilte direkte av importøren, fikk de levert på Vinmonopolet neste uke.
 
Hvis en butikk ikke har den aktuelle vin i sine hyller, skaffer de den gjerne fra et annet utsalg.
 
Noen importører har nok kun hoteller og restauranter som kunder, men også denne handelen må gå gjennom Vinmonopolet.
 
Det norske systemet er nok fremmed for dere i Danmark - men vi er blitt vant til at det er slik. De har som sagt en svært høy servicegrad og kvalitet på sine tjenester - kunnskapen er god og de skaffer nær sagt hva som helst. Prisene er nok heller ikke så gale på de litt dyrere viner - har faktisk kjøpt vin rimeligere i Norge enn på Systembolaget i Sverige. Har også kjøpt noen flasker Hermitage (Domaine du Colombier 2004) som de påstår var NOK 50 billigere i Norge enn i Frankrike. Jeg ga NOK 330,- pr stk. Gleder meg i alle fall til å smake de - kanskje om en 5 - 6 år?
.
www.vinavisen.dk
beretter i dag om samme emne:

En revne i den bastante mur
En af vore mange norske læsere, Kurt Flaaris Johansen, skriver til os: – Efter snart 80 år med det norske Vinmonopol har den bastante mur nu slået en ordentlig revne.
I juni sidste år fastslog EU-domstolen, at det svenske forbud mod privatimport af alkohol strider imod EU’s regler, og nogle få dage efter fik det norske Helse- og Omsorgsdepartement et brev fra EFTA’s overvågningsorgan, ESA, der bad nordmændene om at revidere deres alkohollov. Norge er jo et EFTA-land sammen med Island, Schweiz og Liechtenstein.

La oss sprette champagnen
ESA’s pres på Norge har nu givet resultat. Fra og med foråret 2009 må private nordmænd gerne importere vin fra EU-lande uden selv at være tilstede, idet de dog skal betale fragt og norsk afgift efter gældende regler.
Kurt Flaaris Johansen skriver, at dette formodentlig er den sidste kamel, lovgiverne må sluge, før hele monopolet sprækker. I Sverige vil det samme gælde allerede fra 1. juli i år. – La oss sprette champagnen, slutter han på klingende norsk.

..
10. februar 2008:
.
Tre interessante vine de sidste dage:

Torsdag (7.2.) havde vi besøg af et par gode venner, og så skulle den prøves - den Chateau Rayas 1996, som har ligget og "prydet" min lille samling i snart 10 år.
Jeg havde afsløret det på forhånd til én af mine mailvenner, og fredag blev jeg rykket for en udtalelse om vinen. Her er hvad jeg svarede:
"Jo , ser du.
Jeg trak den op kl. 17.00 (Sammen med Villeneuve 98), og da smagte den noget tyndt i det, så jeg satte proppen på igen, som jeg plejer i den situation. Klokken 18.45 skulle vi i gang med kødretten - Culotte. Det er jo en kraftig sag, og da jeg nippede til de to vine, lå det klart, at vi skulle bruge Villeneuve til den. Så tænkte jeg, at det er sgu' også lige meget - nu hælder jeg Rayas på karaffel og ser hvad der sker. Efter en time der, blev den faktisk meget velsmagende - den havde åbnet sig og egnede sig udmærket som "samtalevin". Jeg kom faktisk til at holde af den, og det gjorde de andre 3 også. Årgangen taget i betragtning var det en god oplevelse,  - men ikke uforglemmelig. Jeg blev da i hvert fald klogere på, hvordan den anden og sidste flaske jeg har skal behandles."

Nu sidder jeg så her søndag aften med en Bois de Boursan Cuvée Felix fra 2003. Sikke en duft!! Man kan næsten ikke nænne at drikke den. Her er al det, der har gjort mig til en fan af Chateauneuf du Pape, balance, frugt, nærvær, Provence, nuancer, ægthed, elegance, potentiale, kompleksitet. - og så er den fra en udskældt årgang.

.
1. februar 2008:
.
En ny 100 point'er fra Parker
I april 2006 var jeg en tur i Chateauneuf du Pape og besøgte bl.a. Clos Saint Jean og Domaine la Barroche. I mit rejsebrev fra turen berettede jeg om særdeles gode vine fra de - dengang - relativt ukendte domæner - i hvert fald for mig. Robert Parker har for nylig været på en kendt restaurant (Veritas), og naturligvis er vinmenuen ikke helt almindelig, når han deltager:
.
1985

Dom Pérignon Rosé (magnum)

94
2004 Aubert Chardonnay Reuling Vineyard (magnum) 98
2003 Clos Saint Jean Châteauneuf du Pape Deus Ex Machina (magnum) 100
2003 Domaine du Pégaü Châteauneuf du Pape Cuvée da Capo (magnum) 100
2000 Domaine du Pégaü Châteauneuf du Pape Cuvée da Capo (magnum) 96
1998 Domaine du Pégaü Châteauneuf du Pape Cuvée da Capo (magnum) 98+
2005 Domaine La Barroche Châteauneuf du Pape Pure (magnum) 100

Det gav ham anledning til at revurdere Pure, så den nu også er på 100 point-listen. I efteråret ratede han vinen med 96 point og forklarer sin ændrede opfattelse således:
"Another wine that I underrated (probably because of my generally conservative nature regarding new estates, and I had only tasted one previous vintage from this one) but the 2005 Domaine La Barroche Pure is an absolute elixir of 100% old vine Grenache from sandy soils not far from the Rayas vineyards in Châteauneuf du Pape. It is a brilliant wine."
Jeg fik i øvrigt for et par dage siden en mail fra en belgier, der oplyste, at denne vin nu koster 40€ på Vinadea, hvor jeg i juni så en pris på 32€. Nu vil den nok snart være udsolgt overalt.

For et par dage siden udsendte jeg en side med Rhonevine i Norge. Jeg forstår godt, hvis nogen har undret sig over hvorfor. Sagen er, at jeg i den senere tid har oplevet interesse for min side hos en del besøgende fra Norge. Siden er tænkt som en service over for mine norske besøgende, der derved lettere kan finde frem til sider om producenterne, der særligt kan have deres interesse.
Der kan også tænkes at være en vis interesse hos de mange danskere, der drager på ferie i Norge.
Jeg kan sige, at min side aldrig ville  være kommet til verden, hvis vi danskere kun måtte hjemtage 2 liter fra en tur til Rhone!
Når linket til siden forsvinder fra forsiden, vil den kunne findes under punktet "Andet"


Der skulle nu gerne være overensstemmelse mellem oplysningerne på siden om danske importører og på de enkelte sider om producenterne.

.

Arkiv:

Januar 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home