Kort nyt - august 2007
28. august 2007:

I det netop udkomne nummer af Vinmagasinet omtales en smagning/bedømmelse af 75 forskellige røde Chateauneuf du Pape, hvoraf 13 gives 5 glas (ud af 6). Hele teksten skulle kunne ses på www.vinmagasinet.dk, men er d.d. ikke oploaded endnu.
Der findes også betragninger omkring specialcuvéerne ved Morten Iversen samt "staldtips til efterårsbordet" ved Anders Halskov, der foreslår forskellige retter til de forskellige typer af Chateauneuf du Pape.
Desuden omtales "Danmarks absolutte über-nørder udi neuf og Rhône-vin i det hele taget". Den ene er undertegnede. Den anden er Kurt Hansen:
"Tre år har Kurt Hansen brugt på at udarbejde, hvad der sandsynligvis er landets mest omfattende katalogisering af vinene fra Rhône og deres anmeldelser og øvrige formelle anprisninger i alle tilgængelige årgange. Noget af en bedrift af den foretagsomme københavner, der klipper og klistrer i tekster og ratings, for at give sig selv og vinvennerne mulighed for at danne sig et overblik."

Fra federationens website 27.8.:

ROBERT PARKER IS BACK !
Le célèbre critique américain qui vient d’être désigné par le journal Decanter comme la personne la plus influente au monde est arrivé à la Maison des Vignerons ce lundi 27 et restera jusqu'au mardi 28 août 2007. Au programme, Châteauneuf-du-Pape rouges 2005 et 2006, blancs 2006 et Côtes du Rhône.
Frit oversat:Den berømte amerikanske kritiker, som for nyligt af Decanter blev betegnet som den mest inflydelsesrige person, ankom mandag den 27 til Maison des Vignerons og vil forblive til tirsdag den 28. august 2007. På programmet er rød Chateauneuf du Pape 2005 og 2006, hvid 2006 og Cotes du Rhone.

.
26. august 2007:

Høsten er nært forestående i Rhone. Det er endnu ikke offentliggjort (så vidt jeg ved), hvornår høsten af de røde druer i Chateauneuf du Pape må starte (Ban des Vendange), men man er så småt begyndt at høste grønne druer i området.
De sidste 3 år er Ban des Vendange erklæret i første halvdel af september.
Der har i sommerens løb været en del nedbørsperioder i området. Det har medført lidt ekstra arbejde i markerne med beskæring og bekæmpelse af meldug ved sprøjtninger. Måske har vejret ikke været helt ideelt for biodynamiske producenter, der har måttet være mere "på mærkerne" denne sommer end normalt.
Som under høsten 2006 vil man her på siden kunne følge vejret og høstens forløb dag for dag.

Dagbladet "Vaucluse" 22. august forudser, at høsten starter en uge tidligere end normalt.
Foto fra blog Domaine de Beaurenard
24. august 2007:

Lars Carlberg - wine lover fra Trier - har gjort mig opmærksom på, at der nu igen sker noget på www.drinkrhone.com. Livingstone-Learmonth er begyndt at lægge oplysninger om domæner fra det sydlige Rhone ind på sin side.
Desværre er det gået som jeg frygtede, at man skal tegne abonnement (10£ om året) for at se oplysningerne. Det vil derfor ikke være muligt for mig - som jeg ellers havde håbet - at linke fra mine sider til hans sider om de enkelte producenter. Det er imod mine principper at betale for noget som helst i den retning, og jeg vil derfor ikke linke til hans side, men hermed er gjort opmærksom på muligheden. Som et eksempel på, hvad man vil kunne se om et domæne, er det (indtil videre?) gratis at se oplysningerne om La Bastide Saint Dominique.

Jeg er faldet over en lille video om Chateauneuf du Pape (3 min. - fransk tale)
Vinbonden, der smager, er én af brødrene Coulon, Domaine de Beaurenard.

.
22. august 2007:
D.d. har jeg modtaget nedenstående mail fra en vinbonde i Bordeaux, der ikke er tilfreds med mine bemærkninger i artiklen i Berlingske Tidende den 12.8. Eftersom hans indvendinger kan være berettigede, bringer jeg dem her efter aftale med Willy Pedersen.
(Han har ret i, at det var de kendte slotte, jeg besøgte på min tur i 1990.)

Kære Søren

Jeg har med stor interesse læst din artikel  i Berlingske, og også været inde på din hjemmeside , flot lavet og meget oplysende.
Men jeg må nok komme med nogle sure bemærkninger , om dine kommentarer til dit besøg i Bordeaux.
Jeg går ud fra, at du kun har været oppe i Medoc området og set på de store Chateauer, det er vel det eneste der kan forklare dine udtalelser om vinbønderne i området, og at området er kedelig.
Som du sikkert ved, udgør Grand Cruerne, vel 10 % af Chateauerne i Bordeaux, resten er bønder ,der har steder som i allerhøjeste grad er åben for folk, der vil smage og købe deres vine.
De er meget venlige, og serverer gerne deres vine, selvom mange turister bare smager, og derefter går igen, uden at købe.
Områderne er også kuperet og meget smukke at køre i, i hvert område er der specielle mærkede vinruter, og bønderne har skilte ude for gratis smagning af deres vine.
Jeg tror, at du må besøge området igen, så du evt. kan få en anden opfattelse af Bordeaux vine, som heller ikke er dyre, man får meget kvalitet for pengene idag.
Desværre er det sådan i Danmark, at journalisterne har vældig travlt med at skrive negative og forkerte oplysninger om områdets problemer.
Men jeg synes ikke, at du skal gå i deres fodspor og gøre det samme, du er meget velkommen til mit sted, så du kan se hvad bønderne laver hernede.

Med venlig hilsen
Willy Pedersen
Vinbonde
www.chateaulacorne.dk

Marie-Christine og Willy Pedersen
Foto fra http://www.chateaulacorne.dk/

.
20. august 2007:
Da jeg ikke rigtig var klar over, hvad der egentlig var baggrunden for den vin, der blev kåret som "Månedens vin" - se nedenfor - har jeg forespurgt hos importøren H.J. Hansen og har modtaget nedenstående oplysninger fra producenten:

History of Léonce Amouroux

The company have nowadays two purpose :
N°1 being wine merchant of high class wines bought, aged and bottled by Léonce Amouroux.
N°2 being managing the Clos de l'Oratoire des Papes. Producing, aging and selling the estate wine, and last but not least while being part of the Châteauneuf du Pape village knowing where the nicest cuvées are produced.
The whole thing started back in 1890 by the settlement of the company by Edouard Amouroux (1870 - 1919) who got 2 sons : Paul & Léonce (we only have records of the lattest : 1897 - 1973). The estate was made of roughly 10 hectares.
During the Middle 20's Léonce took over until 1974. He largely developped the company by buying land until the 27hect the Clos de l'Oratoire is now and also developped wine merchant activities.
He was among the first ones to develop a chais (barrels) in order to enhance the wines qualities by aging them for his own labels L. Amouroux.
And backing it's company cash flow on a "courtier" business (buying and selling bulk wine), as well as taking advantage of this activity and his knowledge of  the Chateauneuf village to sellect the best juices for his own "brand".
Léonce started bottling his wines at the estate and branded ones back in 1928.
The Oratory broadcasted on the label of the brand and of the Clos de l'Oratoire reminds that the specificity of Léonce Amouroux is that the company own a Clos (already a rare thing) on which an oratory dedicated to Saint Marc (protector of Châteauneuf du Pape) is settled.
From 1974 until 1999 Andrée (Léonce's wife) took over. Andrée and Léonce had three daughters but none had been interested in taking over.
Ogier bought the company in 2001(after inheritance matters had been settled) and had been since working to keep the Léonce Amouroux soul alive through the wines bearing his name.

Jérôme d'Hurlaborde
Export Groupe Jeanjean
Ogier Caves des Papes

Af produktbeskrivelsen på H.J. Hansens website fremgår det, at vinen er lavet på 65% Grenache og de resterende 35% er Syrah, Mourvedre og Cinsault. Vinen lagres ca. 12 mdr. på foudres. Den har et lagringspotentiale på op til 10 år.

.
17. august 2007:

I maj blev jeg inviteret til at deltage i en vinsmagning på Custom House (Restaurant på Havnegade i København), arrangeret af magasinet Penge & Privatøkonomi.
Vi deltog 8 personer (som det fremgår af billedet t.h.). Vi skulle vurdere 15 forskellige rødvine fra Chateauneuf du Pape, ikke for at kåre den bedste, men for at vurdere værdien af hver enkelt vin i kroner. Det var naturligvis en blindsmagning. Flaskerne var godt gemt under sorte kapper.
På forhånd blev det oplyst, at vinenes butikspris lå mellem kr. 130,- og kr. 430,-, men derudover blev der ikke givet oplysninger om årgange eller andet.
Vinene blev smagt i 3 serier med 5 vine i hver.
Opgaven gik så i al sin enkelthed ud på at skrive ned, hvad vi mente hver enkelt vin burde koste. Vi måtte også meget gerne give kommentarer til de enkelte vine.
Penge & Privatøkonomi indsamlede så vurderingerne, og efter et system, hvor den mest afgørende faktor var vores vurdering af prisen i relation til den faktiske pris, kåredes "Månedens vin". 
Nu er der nok gået så lang tid efter august nummerets udgivelse, at jeg godt kan offentliggøre resultatet for dem, som ikke har set bladet. De 3 sider om Månedens vin kan ses her.
De 7 vine, der klarede sig bedst, er anført i artiklen - de øvrige er "glemt".
Det var faktisk en interessant oplevelse at være med til et sådant arrangement.

.
8. august 2007:

Undskyld mig, men jeg kan altså ikke lade være med at referere en mailveksling - også for at gøre opmærksom på, hvad der er baggrunden for, at man kan møde fotos på denne hjemmeside taget af Michael Davis (Se under 2. august)
.
Dear Michel
You seem to be a person with some humor - the best part of life next to good wines and something more - like wemen and such things.
 
I'm a very serious Dane - living in the cold Scandinavia.
Maybe because of this I have a passion, the wines from Chateauneuf du Pape.
I'm an older guy, 68, using my days to make a website about these wines, http://www.chateauneuf.dk/en/front.htm
I have discovered your wonderfull photos from several domains.
I'm not at all a photographer in that categorie.
Now to my question for you,
If I should want to use one of your photos, could I be allowed to do that, if I add a link to http://www.flickr.com/photos/michaeldavisphoto/ ?????
 My site is non-commercial. I have no income from the site and can't pay anything in return.
 I must say you have chosen good domains to visit
 Best greetings
Soren Gudiksen

Dear Soren,

How nice to hear from you. I have admired your site ever since it was offered in English. You have done such a wonderful job. Before our trip, I printed out pages from your site of all the domaines we were visiting. I would study the pages before we arrived so I could know the people behind the wines. 

Like you, I am very passionate about the wines of the Southern Rhone. This was my first trip to the region and I was very pleased to find out that the people are as interesting as the wines. With my photos, I tried to capture the soul. The response has been good. 

Regarding the use of my photos on your site. I would consider it an honor. If the photos, combined with your great information can help the wine growers and the wine drinkers in any way, I think it is a great idea. I would only request that you credit my photos with "Photo by: Michael Davis" and a link to the photo site. 

Thanks again for your great site and your kind words about my photos. I hope we can someday meet in person and share a wonderful bottle of wine. 

Best,
Michael

2. august 2007:

Det blev ikke til notitser i juli måned. Da var jeg i Chateauneuf og omegn, men er nu hjemme igen og godt igang med opdateringerne af siderne for de producenter, jeg mødte eller besøgte.
Jeg har dejlig meget arbejde foran mig endnu.
Det blev til en dag i Vinsobres, en smuttur forbi Cairanne og så en uge i Chateauneuf du Pape.
Jeg vil vente med at samle mine indtryk i et rejsebrev, til jeg er færdig med opdateringerne efter turen.

Når man kiggede på druernes udviklingsstade i Chateauneuf du Pape midt i juli, tyder meget på, at høsten vil starte tidligt i år. Høsten af de grønne druer vil sikkert starte i august og af de blå druer i begyndelsen af september.

Peter i New York har gjort mig opmærksom på en vis Michael Davis, der har lagt over 1000 billeder på nettet fra vinproducenter i Rhone, herunder mange af de kendteste domæner i Chateauneuf du Pape. Her et link til den første af siderne: http://www.flickr.com/photos/michaeldavisphoto/ De første 12 sider er fra det nordlige Rhone, og de sidste - op til side 57 - er fra det sydlige Rhone. Det er meget professionelle billeder - de fleste af dem.

Vi ses vel til Rhonevinfestivalen 15. september

Grenache 18. juli 2007

.

Arkiv:

Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007