M. Chapoutier  

Michel Chapoutier
Avenue Dr Paul Durand 18, 26601 Tain l'Hermitage 
(Kort fra byens centrale parkeringsplads)

Tel
+33 475 082 865 
Åben: mandag-fredag 9.00-12.30 og 14.00-19.00
Lørdag 9.30-13.00 og 14.00-19.00 Søndag 10.00-13.00 og 14.00-18.00
Mail: chapoutier@chapoutier.com
Web: http://www.chapoutier.com/

Siden 1809 har Chapoutier familien været vinbønder i Tain. I 1879 startede den første Chapoutier med at købe vin hos andre og blev dermed også negociant.
Skiftende generationer af Chapoutierfamilien har siddet ved roret gennem tiderne. Omkring 1990 var firmaet på bankerottens rand, og krisens resultat blev, at den dengang 25-årige Michel Chapoutier fik overtalt sin bedstefar Marc Chapoutier, som rådede over aktiemajoriteten, til at lade aktiemajoriteten overgå til sønnesønnen. Det medførte kort tid efter, at faderen Max forlod firmaet og efter nogle år blev også broderen broderen Marc "købt ud". Michel beskrev i 2008 konflikten i 1990 således i et interview med Tim Atcins: 
“My father was my boss, but he had no taste and knew nothing about winemaking. My brother was paid four times what I was to work in the business. I got the minimum wage because I disagreed with my father.”

Michel Chapoutier begyndte først rigtigt at interessere sig for vin, da han i 1981 i en periode opholdt sig på Grace Family Vineyards i Napa Valley. Her blev hans interesse for biodynamiske dyrkningsmetoder vakt. Efter turen til Californien studerede han vinfremstilling og gennemgik merkantil uddannelse i Macon og Paris.
I 1986 vendte han hjem til firmaet i Tain - og mødte som nævnt ovenfor ikke stor forståelse for sine anderledes ideer om vinfremstilling.

I dag er alle vinmarker i Frankrig (ejet af firmaet) certificeret biodynamiske, herunder 54 ha. i nordlige Rhone, 90 ha. i sydlige Rhone, herunder 29 ha. i Chateauneuf du Pape og 69 ha. i Roussillon. Firmaet er således Europas største biodynamiske producent.

Ud over vinmarker i Frankrig er der også investeret i andre lande. f.eks Australien, hvor man ejer 80 ha. Der ekspanderes fortsat, og der oprettes jævnligt joint venture selskaber som f. eks. Pic og Chapoutier. "Pic" er Anne-Sophie Pic, der driver den 3-stjernede restaurant Maison Pic i Valence. I 2008 erhvervedes en konkursramt ejendom i Chateauneuf du Pape, Domaine Bois Dauphin/Clos des Pontifes. Vinene fra denne ejendom med 4 ha. i Chateauneuf du Pape markedsføres under navnet Domaine Pierre-Henri Morel, navnet på salgsdirektøren hos Chapoutier.

Firmaets berømteste vine kommer fra appellationerne i nordlige Rhone. Fra det sydlige Rhone er de to bedste cuvéer af Chateauneuf du Pape topvine, i modsætning til de to cuvéer af La Bernadine. der for rødvinens vedkommende laves på druer fra egne marker, mens hvidvinen er lavet på negocienbasis. 

Chapoutier bruger som en af få producenter i verden etiketter med blindskrift. Det skulle være en hyldest til ejeren af en vingård, der blev købt af en Chapoutier i 1808,  Monier de la Sizeranne, opfinderen af blindskriften.

Vine

Chateauneuf du Pape La Bernadine
2014: Hovedsageligt Grenache samt Syrah og Mourvedre.
Lagres 12-15 mdr. mestendels i cementtank.

Chateauneuf du Pape Croix de Bois
2012: 100% Grenache, 60-80 år, fra parcel på lieu-dit Croix de Bois nær Bedarrides. Lagres i cementtank 14-16 mdr. Udbytte 10 hl./ha.
Anses af producenten for at være holdbar i 30-60 år.

Chateauneuf du Pape Barbe Rac
2012: 100% Grenache, 90-100 år. Fra en parcel nær Mont-Redon. 
Vinoificeres og lagres i cementtank. Udbytte 10 hl./ha.
Anses af producenten for at være holdbar i 30-60 år - måske 50-75 år.

negociantvine fra det sydlige Rhone:

Chateauneuf du Pape Blanc La Bernadine
2014: Grenache Blanc.

Chateauneuf du Pape Les Grand Merichers
2011: Hovedsageligt Grenache samt Syrah og Mourvedre.
Vinificeres og modnes i cementtank.

Chateauneuf du Pape bio
2011: Hovedsageligt Grenache. Lagret i foudres.

Gigondas
Vacqueyras
Rasteau
Tavel Beurevoir
Muscat de Beaumes de Venise
Cotes du Rhone Village Signargues
Luberon Rouge La Ciboise
Luberon Blanc La Ciboise
Cotes du Rhone Bio
Cotes du Rhone Collection Bio
Cotes du Rhone Belleruche Blanc
Costières de Nïmes Collection Bio
Duche d'Uzes (Rouge, Rosé, Blanc)

Danske importører: 
Kjær & Sommerfeldt
- Vinoble (Pic & Chapoutier)


.


Michel Chapoutier. Foto: © Jamie Goode, wineanorac.com


Foto: Jean-Bernard Nadeau


Et hjørne af kælderen med cementtanke. Foto: Arnie Millan


Et hjørne af lagringskælderen. Foto: Arnie Millan


Michel Chapoutier med sin hustru Corinne og datteren Mathilde, 
som p.t.( 2015) er stationeret i Bishkek i Kirgisistan, hvorfra hun arbejder med afsætning af firmaet vine på det centralasiatiske marked. Foto: Lyonpeople.com
.


.


.

. .


Hom
e  
Index Chateauneuf du Pape


Siden opdateret 25-12-2015