Kort nyt - december 2008
13. december 2008:
.
Jeg blev altså noget provokeret at at høre én af vore danske vinguruer i aften i "Danskernes Vin" på DR2, Flemming Hvelplund. Han påstod, at en afpropning af en flaske ikke betød iltning af indholdet. Der skulle en karaffel eller kande i brug, hvis der skulle ske en effektiv iltning. Det mener jeg er en sandhed med modifikationer. Der skal selvfølgelig lige smages på indholdet i flasken, så overfladen af vinen i flasken bliver lidt større end flaskehalsens omfang, men det plejer vi afproppere da formentlig også at praktisere. 
Prøv selv at gøre et forsøg. Afprop flasken og hæld halvdelen i en kande og lad resten stå i flasken. Hvilken vin smager så bedst efter to timer? Hvis den så er bedst fra kanden, så har Hvelplund jo ret, og så skal man jo selvfølgelig praktisere den metode. 
Nu indrømmer jeg blankt, at jeg ikke er så erfaren som den gode Hvelplund, men selv om jeg næsten altid (altså en gang om dagen) drikker relativt kraftige Rhonevine, så har jeg aldrig fundet det fornødent at tage en kande i brug. Det sker da, at en karaffel kommer på tale, hvis vinen kalder på den behandling, når proppen ligger på bordet.
.
11. december 2008:
.
Pareillement pour le noveau président du syndicat local

Ovenstående var teksten til et billede på federationens hjemmeside fra smagningen i Maastricht (se under 5. december).
Det kan oversættes til "Den nye præsident for det lokale syndikat skænker vin."

Som chateauneufkendere vil vide, har der i mange år eksisteret (mindst) to (man kan vist godt sige konkurrerende, måske endda lokalkrigsførende) producentsammenslutninger i Chateauneuf du Pape. 
Se evt. http://www.chateauneuf.dk/2flasker.htm.
Denne tingenes tilstand kunne ikke accepteres af INAO, det statslige organ, der administrerer appellationsreglerne, og de har derfor forlangt, at man i Chateauneuf du Pape appellationen skulle etablere er fælles organ, som INAO kunne kommunikere med i spørgsmål vedr. appellationen.

Et sådant organ blev etableret i foråret 2008. Det er dette organ, der omtales som "syndicat lokal".
"le noveau président" for dette syndikat er herren forrest t.h. på billedet, Thierry Sabon fra Clos du Mont Olivet.

Nu har INAO fået nogen "at ringe til", men federationen og SIDVAOC (dem med den nye flaske) fortsætter som hidtil.
Det er da altid opmuntrende, at man har kunnet enes om at etablere et fælles organ. 

.
7. december 2008:
.
I anledning af en vin, der kom på bordet i det lille hjem i aften, føler jeg trang til endnu engang at gøre opmærksom på et Domæne i Vacqueyras. Jeg skrev under Kort nyt 13. april:
Så var der igen vinvenner på besøg, og der skulle findes noget lidt specielt frem. Nu skal man være lidt forsigtig med at bedømme de vine, man selv serverer, men jeg vil uden tøven sige, at nu har jeg smagt den bedste Vacqueyras, jeg hidtil har være i nærheden af: Domaine le Sang des Cailloux Cuvée Oumage 2001. Jeg købte en enkelt flaske, da jeg besøgte stedet i 2007. Prisen var godt nok 30€, men skulle man komme forbi stedet, vil jeg varmt anbefale, at man køber den i det omfang man nu har råd. Den kunne sikkert gemmes i mange år, men da jeg godt kan li' lidt ungdommelig vildskab, er der overhovedet ikke grund til at gøre det.
Det vil være synd at nævne et par gode chateauneuffer, der også kom på bordet, for de kunne faktisk ikke tåle at blive sammenlignet med denne Vacqueyras. (Man kan ikke forvente at smage denne vin under et besøg på stedet)

Efter i aften at have smagt Cuvée de Lopy 2004, vil jeg gentage min opfordring til at besøge dette domæne. Denne cuvée kostede 20€ i 2007. Hold da op, hvor den oser af frugt. Farven er meget, meget mørk (selv med 75% Grenache). Smagen af frugt bør skæres i tynde skiver (hvis noget sådant var muligt). Jeg vil da ikke afvise, at "ungdommelig vildskab" er til stede i temmelig høj grad. Jeg kunne godt tænke mig at smage en lidt ældre årgang. 
Jeg har også smagt de mere ordinære cuvéer de sidste par år, men de ophidser mig ikke i samme grad som Lopy og især Oumage. Konklusionen må være noget i retning af den næstbedste Vacqueyras.
Kan hænde, man må insistere på at møde Serge Férigoule himself - hvis det betyder noget - Han er ikke voldsomt interesseret i at møde besøgende og "har nok at gøre i mark og kælder".
Nu synes jeg jo, at man bør møde "mennesket bag vinen", og det gælder ikke mindst i dette tilfælde.

 

Serge Férigoule

5. december 2008:
.
"Exclusive Proeveraj"

Jeg burde nok have omtalt denne begivenhed, før den fandt sted. Faktisk fik jeg en indbydelse, fordi jeg tilfældigvis kort før smagningen havde kontakt med arrangøren (hollænderen Harry Karis - se Kort nyt 26. november). Jeg tænkte at der nok ikke var nogen danskere, der ville "gå så langt" efter en Chateauneuf-smagning - med så kort varsel.

Nu ser jeg en omtale af smagningen på federationenes hjemmeside, og sørme om der ikke heraf fremgår: "Der var besøgende fra Holland, Tyskland, Belgien og selv fra Danmark".

Smagningen var som nævnt arrangeret af Harry Karis velsagtens som et promotionsfremstød for hans bog, der udkommer i 2009.

Jeg "plukker" lige de 30 mest interessante vine - ud af 140 Chateauneuf du Pape:

2005 Chateau Beaucastel rouge
2006 Clos du Calliou rouge les Quartz
2005 Clos du Mont Olivet rouge Cuvee du Papet
2006 Clos du Mont Olivet rouge Cuvee du Papet
2007 Clos du Mont Olivet rouge Cuvee du Papet
2006 Clos Saint Jean rouge Deus Ex Machina
2006 Clos Saint Jean rouge la Combe des Fous
2006 Domaine Beaurenard rouge Boisrenard
2005 Domaine de Fontavin rouge David & Goliath
2006 Domaine de la Mordorée rouge
2006 Domaine de la Solitude blanc Barberini
2005 Domaine de la Solitude rouge Cornelia Canstanza
2005 Domaine de la Solitude rouge Reserve Secrete
2006 Domaine du Pegau rouge Cuvee Reserve
2004 Domaine du Pegau rouge Cuvee Laurence
2007 Domaine du Pegau Cuvee da Capo **
2006 Domaine du Vieux Telegraphe rouge *
2005 Domaine du Vieux Telegraphe rouge *
2006 Domaine Giraud rouge Gallimardes
2006 Domaine Giraud rouge les Grenache de Pierre
2006 Domaine la Barroche rouge Pure
2007 Domaine la Barroche rouge Pure
2005 Domaine Paul Autard rouge la Côte Ronde
2006 Domaine Paul Autard rouge la Côte Ronde
2006 Domaine Pierre Usseglio rouge Cuvee Mon Aïeul
2006 Domaine Roger Sabon rouge Prestige
2006 Domaine de la Vieille Julienne rouge
2006 Vieux Donjon rouge
2003 Clos des Papes rouge (til middagen)
2000+2004 Chateau Rayas rouge (til middagen)
Mit svar på invitationen var bl.a."
I must say it’s a very big tasting. I’m very impressed. I would really like to be there.
Some promotion from Parker is not bad. It will sure help selling your book in the US.
Best of luck with the tasting and your book.
(Parker har lovet at skrive forord til bogen)

Billeder fra smagningen - formentlig er fotografen Michel Blanc
4. december 2008:
Jeg kunne altså ikke modstå at bringe det herlige foto (t.h.) af en kendt vinbonde fra Chateauneuf du Pape.
Jeg har aldrig mødt ham - det var altid konen, der tog imod i 90-erne. "Far" var altid ude i markerne.
Sønnen har jeg mødt adskillige gange. Jeg kan genkende de smukke øjne.
Vi nærmer os julen, hvor mange af os har en tilbøjelighed til at blive nostalgiske. Man kan jo tænke lidt over, hvem det kan være.  Mange af mine besøgende har nok mødt ham. I Kort nyt først i januar vil jeg fortælle, hvem det er, og hvem fotografen er.

Jeg har benyttet de korte dage her sidst i november til at gennemkigge alle mine sider i Gigondas sektionen, og har revideret en del af dem. Faktisk er de alle ændret, men det kan måske ikke ses direkte. Sagen er, at jeg har fået en større skærm til min pc, og hvis jeg ikke gør browservinduet mindre end skærmen, optræder der store tomme områder. Det ser ikke så godt ud, men siderne skulle nu være "minimeret" og centreret, så jeg bedre kan være dem bekendt.
Sidernes indhold skulle også gerne være blevet mere fyldestgørende og lidt mere korrekt. Hvis jeg endnu ikke har haft lejlighed til selv at aflægge besøg på domænerne, er jeg afhængig af, hvad jeg kan finde af oplysninger på nettet. Det er ikke altid, man kan fæste lid til de oplysninger, man finder der (det gælder også mine sider, men jeg gør mit bedste for at gøre indholdet så korrekt som muligt).

Jeg går videre med siderne under Vacqueyras sektionen.

Arkiv:

November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home