Kort nyt - oktober 2008
28. oktober 2008:
.
8. november afholdes Dansk Vinmesse i Bella Center. Det er mest italienske vine, der er med på messen, men et par enkelte importører Oxholm Vine og Mansted Vine har bl.a. Chateauneuf du Pape fra Jean Royer samt andre Rhonevine. Skulle man komme forbi, bør man smage de udmærkede vine fra Royer. 
Jean-Marie Royer (billedet t.h.) er i øvrigt med på messen - vist den eneste producent, der er til stede. Ham kan man godt få en snak med - han taler udmærket engelsk og er en meget imødekommende person.
.
27. oktober 2008:
.

En af mine vinvenner har været i Provence i efterårsferien og beretter bl.a.:

”Vi havde en dejlig tur til Rhone her i efterårsferien, hvor vi var rigtig heldige med vejret - 2-3 dage med høj klar himmel, vindstille og 27 gr. og de fleste andre dage letskyet, vindstille med 20-23 gr. Kun 1 dag kunne vi ikke spise frokosten udendørs.
Vi besøgte en del nye steder i år, og jeg havde bestemt, at jeg kun ville have 20-30 fl. med hjem og intet en vrac. Gode fortsætter er dejlige, men svære at holde, så der var det dobbelte + lidt til.
Jeg fik jo din liste over Parkers vurdering af 258 vine (eller hvor mange det nu var ....) og udvalgte nogle i Rasteau-området, som jeg synes har udviklet sig rigtig godt og matcher mine smagsløg rigtig godt - og til en fair pris. Blandt de besøgte var Les Escaravailles, som klart var med til at ødelægge mine gode fortsætter om at lade være med at købe. De var jo bare fremragende og lækre vine. Vi har en varm hilsen til dig fra ejeren, som var meget positiv omkring dit besøg i foråret ... og han er jo i det hele taget en meget sympatisk og tiltalende mand, som er nem at kommunikere med. Det var dog en søn på omkring de 25, som gik med os i smagelokalet. God til engelsk og godt inde i alt, hvad der foregik. Selv om de havde travlt med vinhøsten og forsøgte at få os til at komme igen en anden dag, blev vi godt behandlet og fulgt til bilen. Der kommer vi igen.”

Brad Coelho, ham med bloggen Unidentified Appellation har forsøgt sig med en klassificering af vine fra Chateauneuf du Pape.
Den gode Brad har smagt mange vine fra Chateauneuf - også gamle årgange, hvilket er nødvendigt for at yde visse domæner retfærdighed. Jeg kan i det store og hele følge ham, selvom jeg nok ville erstatte nogle få vine i "Cru" med nogle andre.

Gilles Ferran Domaine des Escaravailles

.
24. oktober 2008:
.
http://www.drinkrhone.com/ skriver Livingstone-Learmonth om høsten 2008:
"Châteauneuf-du-Pape growers started to pick their Grenache around 21 September, and Gigondas got going a week after that. Morning temperatures of 9-10°C (48-50°F) rising to day levels of not more than 20-24°C (68-75°F) suggest a good year for the white Rhônes. Yields are well down on 2007 - 20-40% off - and it will be a year demanding careful selection by buyers: for the growers, precise, watchful and pre-emptive vineyard work will pay its rewards this year. Playing catch-up in the cellar will be a dodgy course of action."
Jeg fandt frem til citatet under en søgning på "Domaine des 3 Cellier", som nu kan købes på Vinadea, Chateauneuf du Pape Blanc 2007 (20€). Dette er domænets første årgang, der nu er klar til salg. Domænet er dannet på Cellierfamiliens del af det hedengangne Domaine Saint Benoit. Også Jacuminfamiliens første årgang fra "Domaine D'Or de Line" sælges på Vinadea:
Chateauneuf du Pape Blanc 2007 - 18€

 

23. oktober 2008:
.
En af mine vinvenner, Jens Hork, har været en tur i staterne. Bl.a. besøgte han Gary Vaynerchuk og overværede optagelsen af et af hans wine shows.
Ifølge Jens er Gary en helt "normal" og meget venlig fyr og ikke så crazy, som hans shows kunne lade formode.
Gary Vaynerchuk driver sammen med faderen en temmelig stor vinforretning, Wine Library i Springfield New Jersey. Billedet viser et udsnit af butikken. Garys far, "Sasha, kom til USA i 1978 fra Hviderusland uden en cent på lommen og uden at kunne ét ord engelsk.  Nu er han ejer af en ekspanderende vinbutik med en omsætning på mindst 500-600 mio kr. årligt.  Ikke dårligt for en immigrant, må man sige."
19. oktober 2008:
.
Ny sektion om Tavel.
I anledning af besøg i Kbh. 5.11. af producenter fra Chateauneuf du Pape og Tavel, gik det op for mig, at jeg i Lirac-sektionen havde sider om alle betydende producenter i Tavel, bortset fra 2, som sjovt er repræsenteret på smagningen. Jeg må indrømme, at disse 2 producenter - især den ene - ikke er nem at finde informationer om på nettet, men nu er de da nævnt, og så får vi se, om deres besøg kan medføre en mere udførlig omtale.
Jeg vil ikke skjule, at rosé ikke lige er min favoritvin, men jeg kan da godt se, at en så "gammel" appellation fortjener at blive nævnt på min side.
.
15. oktober 2008:
.
Høsten må antages at været afsluttet i det meste af Rhoneområdet. Højtliggende og kølige områder kan mangle, f.eks. i Vinsobres og Gigondas.

14.10. beretter Beauceastel på bloggen:

"Harvest is progressing and most of our appellations have now been harvested: Cairanne, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf du Pape...
Only Vinsobres which is 20 km north of Châteauneuf du Pape is left to be harvested.....
In Gigondas we finished harvest last week with the Grenache from le "Clos" at the Domaine des Tourelles, our new property..... Once again, the Mistral has played an important role this year especially at the beginning of the month of September when it dried out the crop after the storms..... Cool nights and sunny days have allowed us to pick good quality grapes in 2008 although yields remain low.

4.-5. november får jeg lejlighed til at møde nogle producenter fra Chateauneuf du Pape i København, og jeg er spændt på at høre, hvad de har at fortælle om høstens kvalitet.

Samedi 11.10. 9°C / 24°C Vent variable  
Dimanche 12.10. Variable 9°C / 24°C 10 km/h
Lundi 13.10. Variable 11°C / 24°C Vent nord 10 km/h
Mardi  14.10. Soleil 12°C / 26°C Vent nord-nord-ouest 5 km/h
Mercredi 15.10. Soleil 15°C / 25°C Vent nord-nord-ouest 20 km/h
Jeudi 16.10 Soleil 11°C / 24°C Vent ouest-nord-ouest 5 km/h
.
8. oktober 2008:

Jeg modtog i dag med posten et eksemplar af "GUIDE Vins Vallée du Rhone", der udgives af  www.guidevins.com. Publikationen koster 15€ og er på 264 sider med omtaler af en del producenter i både Nord- og Sydrhone. 
Der er naturligvis ikke en komplet beskrivelse af alle producenter. Eksempelvis præsenteres 30 producenter fra Chateauneuf du Pape, 8 fra Vacqueyras og 11 fra Gigondas.
Guiden er på fransk. Når jeg har modtaget den, skyldes det, at en del fotos i guiden er lånt fra Chateauneuf.dk. Man er jo altid glad for at støtte et godt formål, at udbrede kendskabet til de gode vine fra Rhone.

Der er ikke noget nyt fra ellers meddelsomme producenter i Chateauneuf om høsten. Vejret er la, la.  Det lidt voldsomme vejr i dag onsdag er ikke lige, hvad man mangler, og mistralen - den har ikke rigtig bidraget, som den plejer. 

Mardi  7.10. Soleil8°C / 24°C Vent est-nord-est 10 km/h
Mercredi 8.10. Pluies localement orageuses 13°C / 18°C 55 km/h
Jeudi  9.10. Couvert 12°C / 21°C Vent nord 20 km/h
Vendredi 10.10. Variable 10°C / 23°C 10 km/h
Samedi 11.10. Soleil 8°C / 24°C Vent nord-est 10 km/h
.
7. oktober 2008:
Ifølge reglerne for AOC Chateauneuf du Pape skal der ske en sortering, så minimum 5% af høsten frasorteres. Man kan ikke "bare" sige, at man har smidt 5% af klaserne væk, mens man plukkede, for de frasorterede druer skal gæres, så kontrollanterne fra myndighederne kan kontrollere, at den frasorterede vin er tilstede. Man kalder den frasorterede del "rapé" og denne vin kan evt. blandes i en Vin du Table, der lokalt kan bruges som dagligvin eller som sælges på normal vis.
Oftest foregår denne sortering på et sorteringsbord med rullende bånd, som det, der ses på billedet, og som er fra Domaine de la Charbonniere, lagt på deres hjemmeside 1.10.2008. De to piger på billedet er døtrene Caroline (i den røde trøje) og Veronique.

Jeg har spurgt en troværdig vinbonde, Jean Paul Bouvachon, hvordan han vurderer høsten 2008:

I finished the harvest 10 days ago. The official yield is 32 hl/ha, but I am not sure that many wineries reach that level. The mildew did not fail until 15 September. Then a little mistral has blew, that has dried the vines. So sugar and maturity have come, for the vines which have kept their laeves. The wines will be good but lighter than the last years, more like the wines of the 90es.
For me, the crop is quite small, as I grow organic and I started the protection to late.

4. oktober 2008:
.
Onsdag den 1. oktober blev man færdige med høsten på Domaine la Barroche, og Julien Barroche gør status på sin blog 3.10.

1. Druerne fremtrådte meget smukke.
2. Udbyttet er 20% lavere end normalt, og det laveste Julien har oplevet i sine 6 år som vinbonde.
3. Vejret har tilladt høst på tidspunkter, hvor druerne havde optimal modenhed.
4. En del sortering har været påkrævet, da der har været lidt råd, "boytritis", i klaserne.
5. Der er ikke grundlag for at lave "Cuvée Pure" i 2008.
6. Det har været nødvendigt at ændre vinificeringen af "Cuvée Fiancé".
7. Kort sagt, Ingenting ligner de foregående år.

Tjek selv Juliens udtalelser. De er jo på fransk, og jeg kan have misfortolket, men jeg håber, at  franskkyndige vil rette mig, hvis jeg er helt galt på den. Jeg vil jo nødigt være med til at gøre en årgang værre end den er, men på den anden side må man også være ærlig - jeg er jo ikke vinhandler.

Kom nu ikke og fortæl mig, at han er galt på den, for jeg stoler fuldt og helt på Juliens ærlighed, og jeg er sikker på, at hvis han har problemer, så er han ikke den eneste, der har det.

3. oktober 2008:
.
Michel Blanc fra federationen har været "i marken" og bringer photos fra høsten 2008 - lagt på federationens web site 29.9. Antallet af plukkere har naturligvis sammenhæng med størrelsen af domænet. Ud over plukkerne er der også nogle, der arbejder i kældrene. Sortering - gæring - omrøring.
.

Domaine de Beaurenard

Domaine Mathieu

Domaine Giraud

2. oktober 2008:
.
Nu har jeg fulgt bloggene de sidste 3 år fra - først og fremmest Beaucastel og Beaurenard - i høstperioden, og de har i de senere år været meget aktive til at meddele sig om årets høst næsten dagligt. I år er man ikke så meddelsomme.
bloggen 30. september er man fra Domaine du Beaurenard ved at lægge op til, at deres specialcuvée, Boisrenard, måske ikke vil blive fremstillet i 2008.
Man skal vare sig for spådomme, men det er en kendt sag, at specialcuvéerne ikke fremstilles i halvdårlige (eller helt dårlige som 2002) årgange. 
Lad os nu ikke blive grebet af panik, men det bliver spændende at komme til området næste år, og ved selvsmag vurdere, hvad der kom ud af det. 

Nu følger man i disse dage de "historiske" nyhedsstrømme om "the financiel crises". Jeg sætter min lid til, at tjenestemandspensionen vil bevare sin købekraft, og at mit lokale pengeinstitut overlever, og hvis alt ellers går vel, skal der rigtig købes ind af årgang 2007 næste år.

Høstvejret i Chateauneuf er stadig udmærket. Det går nok ikke så galt, som der præd'kes.

Vendredi 3.10. Couvert 9°C / 18°C Vent ouest-nord-ouest 10 km/h
Samedi 4.10. Soleil 7°C / 15°C Vent nord 20 km/h
Dimanche 5.10. Soleil 3°C / 19°C Vent nord-nord-ouest 5 km/h

Grenacheklasen t.h. fra Beaurenard ser godt ud.

Arkiv:

September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home