Kort nyt - juni 2007
28.6.

Under uvejret 27.6. fik jeg tiden til at gå med at lave en ny side, der gerne skulle give en overskuelig oversigt over priser på domænerne i Chateauneuf du Pape - samt flere "nyttige" oplysninger.

En af mine golfvenner (der også har en særlig interesse for Chateauneuf du Pape) har spurgt, hvor man kan spille golf i Provence. Jeg har fundet en side på nettet, som måske kan være nyttig for andre golf-interesserede: http://www.golfpass-provence.com/gb/carte_hbgt.htm

.

23. 6

Fra 23. juni 2007 organiseres "Kort nyt" månedsvis, således at der fremover løbende tilføjes punkter.
Sidste dato for tilføjelse vil fremgå på forsiden.
Fremover vil "Kort nyt" også omtale væsentlige opdateringer af andre sider på nærværende hjemmeside, herunder nye sider om domæner eller andre nye sider.
Nederst på siden henvises til arkiv med tidligere "Kort nyt".

Som kendere af vinene fra Chateauneuf du Pape vil vide, findes der to forskellige flasketyper, der hver især bruges af en lang række producenter. Se evt. min side om historien bag flaskerne.
Producenterne, der har samlet sig om den nye flaske, har nu (jeg har først opdaget det nu) lavet en hjemmeside: http://www.lamitrale.com. Her fremgår hvilke producenter der bruger den ny flaske (den t.h. på billedet). Man kan også se et "Quality Charter", som man skal følge for at benytte flasken.
Det synes at fremgå, at flasken også kan benyttes af negocianter. Dette har ikke været tilfældet med den traditionelle flaske.
Eftersom de producenter, der benytter flasken, ikke må bruge den traditionelle flaske, hvis brug styres af Federation des Syndicats des Producteurs de Chateauneuf du Pape, kan vinene fra disse producenter ikke købes hos Vinadea, der er en del af federationens promotion af vine fra appellationen.

    

.
15.6.

.Hædersbevisning til The Wine Company

Steen H. Rasmussen fra The Wine Company ApS er blevet tildelt den franske
hædersbevisning "Chevalier de l'Ordre de Merite Agricole" for firmaets
indsats inden for import og promotion af fransk vin fra især Rhone (se
www.rhonevinfestival.dk). Overrækkelsen fandt sted ved en reception på Den
Franske Ambassade fredag d. 15. juni.

Ordenen blev indstiftet i 1883 af den franske landbrugsminister Jules Méline
og er en af de ældste franske ordener. Louis Pasteur var i sin tid en af de
første personligheder, der fik den tildelt. Den tildeles personer, der på
bemærkelsesværdig måde har arbejdet for fransk land- og vinbrug.

Herfra tillykke til Steen H. Rasmussen

Steen H. Rasmussen (tv) sammen med M. Luc de Williencourt, Chargé d'Affaires (th).
.
14.6.

Som det vil være mange Rhone-kendere bekendt, blev Domaine Relagnes sidste år afhændet af den hidtidige ejer Henri Boiron. Den bedste del af domænets marker blev overtaget af Olivier Hillaire, der i en årrække har været manager og vinmager på stedet.
Vedr. resten af domænet, herunder bygningerne på Route de Bédarrides 7, oplyser Michel Blanc fra federationen at "They have been purchased by M. Kessler, owner of Château de Calissanne in Provence. He will continue to use the building at route de Bedarrides."
Jeg håber i juli at få lejlighed til at besøge
Olivier Hillaire, der efter sigende skulle lave sin vin i kældre syd for byen, tilhørende Henri Bonneau. Domaine Relagnes havde et nydeligt udsalg i centrum af Chateauneuf du Pape. Det vil vise sig, hvem der nu bruger dette udsalgssted.

Efter i en periode at have "forsømt" opdateringer af sider om producenterne i Chateauneuf du Pape, på grund af de nye sektioner om "naboerne", er alle sider om producenterne nu opdateret med priser for vine, der kan købes på Vinadea og med priser og årgange hos danske importører. Hvis priserne hos danske importører ikke er "dateret" juni 2007, er det fordi jeg ikke på de pågældende importørers hjemmeside har kunnet finde de pågældende vine og/eller priser. Det er ikke alle hjemmesider, der er lige lette at finde rundt i, og derfor kan jeg have overset visse vine. Jeg vil være taknemmelig for korrektioner.

Jeg har ikke på nettet kunnet finde en dansk importør af vinene fra Domaine Raymond Usseglio.
Det forekommer mig lidt mærkeligt, at de ikke fås på det velforsynede danske marked.
Jeg havde lejlighed til for kort tid siden at smage hans Cuvée Imperiale 2001 samtidig med Pegau 1998. Min gæst (der havde en del forstand på vin) foretrak Usseglios vin. Jeg var forbavset over lighedspunkterne mellem de to vine. Priserne på dem er stort set ens.

Efter i flere måneder at have troet at Livingstone-Learmonths hjemmeside var "nede", er jeg blevet gjort opmærksom på, at det er den faktisk ikke - man skal blot scrolle ned på siden, så dukker teksten op.
Jeg hører til dem, der spændt venter på, hvornår han får tid til at gøre sin bog om det sydlige Rhone færdig. Han svarer således på sin side:
"...when is the Southern book coming out? My answer is: my post-tax revenues from the 700+ page Northern book so far - advance and royalty - are less than US$4,000. I would expect - and hope - that many of you would not get out of bed for such derisory income for work that took over 2 years. So the website is the first stage towards a Southern book."
Foreløbig er kun Vinsobres omtalt på siden.

.

John Livingstone-Learmonths. 
Billedet er lånt - uden tilladelse - fra hans hjemmeside: www.drinkrhone.com
Han er en vennesæl fyr, så han sagsøger mig nok ikke. 

.
.
6.6 

Vedr. CRU-status for Cairanne.
Jeg har været i kontakt med ejeren af Domaine de l`Ameillaud, Nick Thompson, som er sekretær for det lokale syndikat. Han oplyser omkring tidsperspektiverne:
"PS. The Cairanne Cru status depends on the INAO accepting the idea and on the Cairanne producers accepting the geographical guide-lines that the INAO may propose. The study is moving forward and a first official request will probably be made in June / July. It will take several years."

Det lader til at Livingstone-Learmonth er gået helt i stå med sin hjemmeside om Rhonevine.
Jeg havde håbet på dette tidspunkt at kunne linke fra mine sider om producenterne til hans sider om dem - jeg har hans tilladelse. Nu har jeg set mig nødsaget til at slette linkene fra producenterne i Vinsobres, som på et tidspunkt var beskrevet på hans side. Hvis han kommer videre med siden, vil jeg igen sætte links ind.

Jeg forventer, at der i julinummeret af Penge & Privatøkonomi vil være kåring af en Chateauneuf du Pape som månedens vin.

Jeg forventer også, at der engang i sommerens løb vil komme en artikel i Berlingske Tidendes søndagtillæg om en danskers særlige forhold til vinene fra Chateauneuf du Pape.

The Wine Company har oplyst, at der i forbindelse med Rhonevinfestivalen 15. september vil blive et seminar med Michel Blanc, direktør for federationen i Chateauneuf du Pape.
Michel Blanc taler udmærket engelsk, og der er formentlig ikke mange, der ved mere om appellationen end han gør.

Jeg vil tillade mig at referere en mailveksling fra denne uge:

"Jeg læser med interesse din site om Chateauneuf de Pape  m.m.

I uge  30/2007  Skal jeg til SABLET. Har lejet et hus i byen og vil gerne have nogle tips til ”ugens oplevelser” – både vinøse, historiske, geografiske m.m. i SABLET og omegn."

Da andre måske kan få ideer, vil jeg referere mit svar:

Hej Claus
 
Det lyder dejligt med en uge i Sablet. Sablet er en lille smuk by.
Nu ved jeg jo ikke, om du er førstegangs-besøgende i byen eller området. Jeg vil gå ud fra i det følgende, at det er du.
Vinene fra byen/kommunen er Cotes du Rhone Village med ret til at anføre kommunens navn på etiketten. Om den sag: http://www.chateauneuf.dk/cdr/cdrfakta.htm
Jeg er ikke en stor kender af vinene fra byen - man kan ikke nå det hele. Jeg har fundet vinene fra de sydlige naboer bedre og koncentreret mig om dem
Nu er der jo ikke langt mellem de små byer i området, og det betyder også, at mange vinbønder i Gigondas laver Sablet, ligesom mange vinbønder i Sablet laver Gigondas. Selv om jeg ikke har lavet et afsnit om Sablet, har jeg alligevel mange af producenterne omtalt på min side. Prøv at søge på Sablet på min hjemmeside (linket  "Søgning" på forsiden i venstre spalte)
Jeg tror faktisk, at de fleste gode producenter i Sablet er omtalt på min side.
Jeg kender en meget vidende dansker i New York, der meget anbefaler Domaine Piaugier : http://www.chateauneuf.dk/2007/kortnyt243.htm
Der er som antydet ikke langt til Gigondas, og her er vinene rigtig gode. Mit Rejsebrev fra April skulle kunne give ideer.

Modtaget 7.6. fra Jesper Blankholm:
Som kommentar til "kort nyt 6.6" kan jeg oplyse, at jeg har været i Sablet et par gange på vej til Gigondas. Ligger jo ret tæt på Saint Gayan. Både min svoger, svigerinde, hustru og jeg har haft gode oplevelser på Domaine des Pasquiers. Meget venlig ejer og velsmagende vine lige fra Cotes du Rhone til Gigondas og til meget rimelige priser. Kan i øvrigt bekræfte, at Piaugier også er rigtig god.

Når I bor i et hus, skal I måske ikke spise ude, men det kunne da være:
Det bedste spisested i området ligger i nabobyen Seguret: La Table du Comtat: http://www.table-comtat.fr/   I Gigondas er en dejlig restaurant http://www.chateauneuf.dk/2005/florets.htm. Lige uden for Seguret ligger Domaine de Cabasse også en god restaurant: http://www.chateauneuf.dk/gigondas/gig14.htm
 
En smuk tur: Sablet - Gigondas - Vacqueyras - Beaumes de Venise - Lafare - Suzette - Malaucène - Vaison-la-Romaine - Seguret - Sablet. 
Der er oplevelser til mere end én dag på denne smukke rute.
 
Jeg vil ønske jer en rigtig god tur.

Søren Gudiksen

.

Arkiv:

Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007