Chateauneuf-leksikon
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V...
S
Sabon, Christophe og Isabelle
De to søskende, der driver
Domaine de la Janasse
Sabon, David, Mylene, Celine og Thierry
Den unge generation i spidsen for Clos du Mont Olivet
Domaine Roger Sabon
Chateauneuf du Pape - 15 ha. CdP.
Sabon, Jean-Jacques, Gilbert og Denis
Tre brødre i spidsen for Domaine Roger Sabon
Saccharomyces cerevisiae
Encellede mikroskopiske svampe,
der findes på drueskindet, og sætter den alkoholiske gæring i gang efter
plukningen.
Saccharomyces cerevisiae
Les Safres
Navn på basiscuvéen fra Le
Clos du Caillou
Domaine Saint
Benoit
Chateauneuf du Pape - 26 ha. CdP. Domænet er under afvikling i 2008.
Chateau Saint Cosme
Gigondasproducent, der fremstiller Chateauneuf du Pape på opkøbt vin.
Clos Saint Jean
Chateauneuf du Pape 43 ha. CdP.
Clos Saint-Michel
Sorgues - 15 ha. CdP.
Domaine Saint Gayan
0,75 ha. (R)
Saint Georges
Lieu-dit i Courthezon.
Saint Joseph
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Domaine Saint Laurent
Courthezon - 3 ha. CdP.
Mas Saint
Louis
Chateauneuf du Pape - 30 ha. CdP
Saint Marc
Saint Marc er evangelisten Marcus, der anses for vinavlernes
skytshelgen. Hvert år en fredag sidst i april afholdes "Fête
de la Saint Marc".
Begivenheden indeholder religiøse, sociale og vinøse
elementer. Festen i april 2008
havde særlig interesse for udgiveren af denne side.
Saint Marc i Notre
Dame de l'Assomption
Domaine Saint-Paul
Chateauneuf du Pape 14 ha. CdP. Ejes af familien Jeune, der også ejer
Domaine du Grand Tinel
Caves Saint Pierre
Negociantfirmaet Bouachon
Le Manoir de Saint Pierre
Ejer: Henri Petrucci. Adresse: Avenue Pierre de Luxembourg 29, Chateauneuf
du Pape.
Domænet har selv aftappet for en del år side, men vinen er ikke set de senere
år.
Domaine Saint Prefert
Chateauneuf du Pape - 14,5 ha. CdP.
Château Saint Roch
Ejendom i Roquemaure tilhørende familien Brunel, Chateau de la Gardine.
Der laves ud over Lirac en lille produktion af Chateauneuf du Pape.
Domaine de Saint Siffrein
Orange - 13 ha. CdP.
Chapel
Saint Theodoric
Det ældste bevarede
bygningsværk i Chateauneuf du Pape.
Det findes ved parkeringspladsen ved Avenue Baron Le Roy og bruges til
udstillinger.
Domaine de la Sainte Vierge
Mærke fra kooperativet Cellier des Princess
Les Saintes Vierges
Lieu-dit i Courthezon.
Caves Salavert
Negociant i Bourg-Saint-Andéol
Les Saumades
Lieu-dit i Courthezon.
Domaine des Saumades
Courthezon - 2,5 ha. CdP.
Sauvines
Lieu-dit i Bedarrides.
Le Secret des Sabon
Bedste cuvé fra
Domaine Roger Sabon
Réserve Secréte
Bedste cuvée fra
Domaine de la Solitude.
Cuvée Secrets de Pignan
Bedste cuvée fra Domaine la Bastide
Saint Dominique.
Domaine Clos Val Seille
Courthezon - 10 ha. CdP.
Domaine des Sénéchaux
Chateauneuf du Pape - 27 ha. CdP.
Seguin, Jerome
Ejeren af negociantfirmaet Du Peloux
Domaine Serguier
Chateauneuf du Pape - 5 ha. CdP.
Serguier, Jean-Pierre
Ejer Chateau Simian
Les Grandes Serres
Negociantfirma i Chateauneuf du Pape.
Vignobles de la Serrière
Cuvé fra Chateau
Beauchene
S.I.D.V.A.O.C
Syndicat Intercommunal de
Défense Viticole de l'Appellation d'Origine Contrôlée Châteauneuf-du-Pape.
Én af de to sammenslutninger af producenter i Chateauneuf du Pape. Det er på
initiativ fra denne sammenslutning, man fra 2002 bruger en
ny flaske hos ca. 1/3 af producenterne. Denne
"flaskesammenslutning" hedder "La
Mitrale".
Chateau Simian
Piolenc - 4 ha. CdP.
Sinard, Robert-Henri og Laurent
Far og søn på Domaine Saint Laurent
Skalli Family Wines
Det internationale vinfirma, der ejer
negociantfirmaet Bouachon
Skimmel
Især i fugtige perioder kan vinplanternes blade angribes af
skimmelsvampe. I det omfang mistralen ikke hurtigt tørrer planterne, kan der meget
hurtigt opstå skimmelangreb. I så tilfælde sprøjter producenten med den
såkaldte bordeauxvæske, der indeholder kalk og kobbersulfat. Midlet farver
bladene blålige, hvilket vinturister sikkert har set - også i Chateauneuf du
Pape.
Midlet betragtes som ufarligt. Dog må det ikke anvendes de sidste 3 uger før
høst. Det er tilladt også for producenter, der arbejder økologisk (organisk)
under ECOCERT.
Sola Syrah Régalis
Cuvé fra Jean
Royer på 100% Syrah.
Domaine Soleyrade
Serignan du Comtat - 1,5 ha. CdP.
Domaine de la Solitude
Chateauneuf du Pape
- 40 ha. CdP.
La Sommeliere
3-stjernet hotel/restaurant få km uden for Chateauneuf du Pape ad D17
mod Roquemaure.
Cuvee des Sommeliers
Chateauneuf du Pape - 20 ha. CdP.
Sorgues (Sorgues-en-Provence)
Én af de fem kommuner der er omfattet af AOC Chateauneuf du Pape - 335 ha,
11%
af appellationens samlede areal.
Sorgues har ca. 17.700 indbyggere og ligger ca. 7 km ad D17 fra Chateauneuf
du Pape.
Domaine de la Souco Papale
Ejer: Pierre Alazay, Quartier Marines, Chateauneuf du Pape
Vine fra 11 ha. (Chateauneuf du Pape og Cotes du Rhone) sælges til
negocianten Louis Bernard.
I Chateauneuf du Pape by ses et vinudsalg, der ikke har været
benyttet i en del år:
Souret, Jean-Felix
og Frederic
Ejer Domaine de Châteaumar
La Sousto
Domæne ejet af Pierre Barrot. Adresse: Avenue Saint-Joseph 21.
Stehelin, Luc
Ejer Chateau Mont Thabor
Sulfitter - Svovldioxid
Ingen vin er helt fri for sulfitter. Nogle dannes helt af sig selv under
vinens gæring. Men der tilsættes også sulfitter under vinificeringen og evt.
før aftapning. Under gæringen sker det for bekæmpe skadelige bakterier i
vinen. Senere i forløbet for at gøre vinen holdbar. Det er et mål for alle
producenter at bruge det i så begrænset omfang som muligt. Den første
forudsætning for minimal tilsætning er, at druerne er sunde, men selv
vinproducenter, der praktiserer organiske dyrkningsmetoder og er
certificeret som økologiske (ECOCERT), bruger det i et vist omfang, og det
bevirker ikke, at man mister sit certifkat, idet det anses for nødvendigt i
produktionen. Af hensyn til danske forbrugere (allergikere) anføres det på
de nu brugte banderoler, "tilsat sulfitter". Der er færre sulfitter i rødvin
end i hvidvin.
Syrah
Denne ædle røde drue udgør
10,50% af det
tilplantede areal. Den skaber store vine i nordlige Rhone, hvor den er
eneste tilladte drue i Hermitage, Cote Rotie og Cornas (bortset fra
tilladelse til nogle få procent hvide druer i blandingen). Det lidt køligere
klima i nord bekommer druen vel. Den er også meget udbredt i "de nye
vinlande", ikke mindst i Australien, hvor den kaldes Shiraz. Den tilfører
dyb farve, kraftig duft og tannin i en Grenachedomineret blanding.
Nyplantninger i Chateauneuf du Pape vil ofte være Syrah eller Mourvedre.
Det er almindeligt, at den indgår i blandingen med 10-15%, ofte mindre og
til tider mere. Følgende kendte producenter bruger ca. 20%: La Nerthe, Pegau, Roquette, Solitude, Pierre
Usseglio.
Syre
En vins syreindhold er helt afgørende for dens smag. En vin uden
syre som er tamt saftevand og vil have begrænset holdbarhed.
I forbindelse med vin bruges ofte begrebet frugtsyre, men der findes ikke en
syre med det navn. Der findes imidlertid en række identificerbare syrer i
vin, hvoraf nogle er værdifulde for duft og smag. For de værdifulde syrer
gælder dog, at de skal være til stede i "rigtig" mængde for at vinen
forekommer velsmagende.
Garvesyre er ikke af stor betydning for vinens surhedsgrad, men er vigtig
for vinens holdbarhed, og er af stor betydning for vinens smag. Den virker
anderledes end de øvrige syrer i vinen, idet den virker udtørrende i munden,
mens de øvrige syrer sætter gang i spytkirtlerne.
Vinsyre og mælkesyre er de vigtigste syrer i vinen. Mælkesyren findes især i
rødvin, hvor den er et produkt af den malolaktiske gæring, hvor den skarpe
æblesyre omdannes til mælkesyre. I den færdige vin kan der være rester af
citronsyre, hvis den ikke er forsvundet i forbindelse med vinifikationen.
Der kan også være små mængder af eddikesyre samt andre syrer med navne, der
kun er af interesse for fagfolk.
I forbindelse med vinifikationen er det tilladt at tilsætte syre, hvis
indholdet er for lavt. Der vil oftest være tale om vinsyre, og fænomenet,
der ikke er særlig udbredt, forekommer mest hos hvidvine.
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V...
Siden opdateret 30-07-2008