De 13+ tilladte druesorter i Chateauneuf du Pape.
I Bourgogne må man til de store rødvine kun bruge en enkelt druesort, Pinot
Noir. I Bordeaux bruger man hovedsageligt kun 2 sorter Cabernet Saugvignon og
Merlot, mens yderligere et par andre sorter er tilladt og bruges i mindre mængder. I Chateauneuf du Pape må man - vist
som noget enestående i verden - bruge 13 forskellige druesorter.
Dette forhold er historisk betinget. Når man - også andre steder i verden
- giver regler for vinfremstillingen i en appellation, vil der næsten altid være
tale om, at man går ud fra tingenes tilstand, som de er på det tidspunkt,
appellationen oprettes, dvs. at man får tilladelse til at bruge de druesorter,
der er tradition for i området. Når først reglerne er fastlagt, er de meget
svære at ændre.
I Rhoneområdet har traditionen fra gammel tid været at bruge mange forskellige
sorter. Da vinbønderne i Chateauneuf du Pape i 1920erne diskuterede, hvad man
burde gøre for at højne kvaliteten, skar man enkelte højttydende sorter fra og endte
med at enes om 13 tilladte sorter.
Det er tilladt at bruge de grønne druer til rødvinene, men dette benyttes kun i begrænset omfang. Nogle domæner sætter dog en ære i at bruge alle 13 sorter, men gået på klingen indrømmes det, at der er tale om så små mængder for de sekundære druers vedkommende, at det nok ikke har egentlig indflydelse på rødvinens smag eller karakter.
Blå druer
|
|
. | ||||
Syrah Ca. 11% af arealet i Chateauneuf du Pape er beplantet med Syrah, hvilket indikerer at den gennemsnitligt udgør ca. 15% af rødvinsblandingen. I Chateauneuf du Pape udgør den sjældent over 25-30%. I omegnsappellationerne udgør den af og til lidt mere. Det er nok tvivlsomt, om en vin indeholdende mere en 25-30% Syrah kan bevare et typisk appellationspræg (Chateauneuf du Pape). For 20 år siden udgjorde druen kun halvt så stor en andel af beplantningen, så den har i perioden siden da, været den drue, der er brugt mest ved nyplantninger. Baggrunden for fremgangen har været ønsket om at tilføre Grenachevinene mere krop, farve og tanniner - egenskaber som den deler med Mourvedre. Vine fra druen lagres ofte på barriques - små træfade. I Chateauneuf du Pape har Les Caillou i
nogle årgange lavet en Cuvée Boréale på 100% Syrah, men i en meget
lille mængde. |
|
|||
Mourvédre
Mourvedre giver også farve, men frem for
alt giver den holdbarhed og langsom modning. Det er en forholdsvis lavtydende og
lidt vanskelig sort at dyrke og få modnet tilstrækkeligt, men de små druer med tykt skind har mange
smagsstoffer og aromaer at tilføre. Den bruges ofte med en andel på ca. 10%. |
|
|||
Cinsault
Denne drue udgør stadig ca. 2,5% af beplantningen i appellationen. Druen er bedst egnet til rosévine, men på visse domæner i Chateauneuf du Pape har man marker med temmeligt gamle vinstokke af sorten, og dem rykker man naturligvis ikke op sådan uden videre. Vine med et mindre bidrag fra druen kan da også bibringes en vis livlighed og friskhed, men den bruges sjældent i et omfang, der overstiger 5%. Counoise Denne drue er plantet på 0,5% af arealet i Chateauneuf du Pape. På størstedelen af domænerne findes den kun i meget begrænset omfang - måske kun enkelte planter, men en på en håndfuld domæner optræder den med et overraskende høj andel på 10%: Chateau de Beaucastel, Domaine de la Vieille Julienne, Domaine Raymond Usseglio, Domaine Paul Autard og enkelte andre og mindre kendte domæner. Terret Noir, Vaccarese og Muscardin Tilhører gruppen af druer, der er tilladt i AOC Chateauneuf du Pape, men som ellers ikke har nævneværdig betydning. Nogle domæner, der lægger vægt på at bruge alle sorter har dem i begrænset omfang. Et enkelt domæne, Juliette Avril, bruger 15% Vaccarese, men ellers når andelen af denne drue ikke over et par procent. |
|
Grønne druer
Roussanne Betydningsfuld hvidvinsdrue i Chateauneuf du Pape. Selv om den kun er plantet på 0,5% af appellationens areal, indgår den i blandingen med stor vægt hos førende hvidvinsproducenter: Chateau de Beaucastel (Cuvée Vieilles Vignes) 100%, Grand Veneur (Cuvée La Fontaine) 100%, Domaine de la Solitude (Cuvée Barberini) 95%, Domaine de la Janasse (Cuvée Prestige) 70% samt La Nerthe (Clos de Beauvenir) 60%. Vine med stort indhold af Roussanne han have lang holdbarhed og gæres og/eller lagres ofte på nye eller nyere barriques. Ud over lagringspotentiale bidrager druen med syre og mineralitet til vinen. Elementer der kan være vigtige i det varme klima. I det nordlige Rhone, (Hermitage, Crozes-Hermitage og Saint Joseph) bruges den til de berømte hvidvine sammen med Marsanne, der dog er hoveddruen her. Uden for Rhone bruges druen kun i begrænset omfang. |
|
|||
Grenache
Blanc Næst efter Clairette den mest benyttede hvidvinsdrue i Chateauneuf du Pape med 2% af det samlede tilplantede areal. Når de grønne druer tilsammen udgør godt 6%, udgør denne drue altså 1/3 af samtlige hvidvinsdruer. Nogle producenter bruger den næsten ikke, mens andre bruger den med op til 80% i blandingen. På eksempelvis følgende domæner anvendes druen i en andel på 50-80%: Chateau de Vaudieu, Domaine Pierre Usseglio, Domaine du Pegau, Chateau Rayas og Domaine de Fontavin. Druen anvendes ligesom sin nære slægtning
Grenache Noir overalt i det sydlige Rhone. Grenache findes også i en 3.
variant "Gris", men denne variant bruges normalt kun til
rosévine, og dyrkes kun i meget begrænset omfang. |
|
|||
Clairette Med 2,5% af det samlede areal i appellationen er den den mest udbredte grønne drue i Chateauneuf du Pape. Den indgår i blandingen på stort set alle domæner uden dog at være dominerende. Domaine Saint Prefert bruger 70% Clairette. I mange af de bedste hvidvine indgår den med en andel på 25-50%. Eksempelvis Chateau Rayas 50%, Chateau La Nerthe (Clos de Beauvenir) 40% og Domaine du Vieux Télégraphe 40%. Formentligt vil denne drue sammen med Roussanne udgøre en stigende andel af kommende nyplantninger af grønne druer. Den bruges over hele det sydlige Rhone og Provence, men ikke i større omfang andre steder. Den kan let gære til 12-14% alkohol og tilfører farve og frugtagtige smagselementer. Visse steder bruges druen til mousserende vine, f.eks. i Clairette de Die. |
|
|||
Bourboulenc Dækker ca. 1% af det tilplantede areal i Chateauneuf du Pape. Druen ses stort set kun plantet i Sydfrankrig, hvor man regner med i alt ca. 400 ha., heraf 1% af det tilplantede areal i Chateauneuf du Pape, hvilket vil sige i alt ca. 32 ha. Druen bruges ikke i større andele til at fremstille vine, der er beregnet på at blive gemt i flere år, og lidt frækt kan den måske betegnes som lidt af en fylddrue, som formentlig ikke vil blive plantet i større omfang fremover. Picpoul Picardan |
|
I 1989 og 2004 var fordelingen af druesorterne i Chateauneuf du Pape således:
Drue | % 1989 | % 2004 |
Grenache | 79,25 | 72,00 |
Syrah | 5,66 | 10,50 |
Mourvedre | 4,76 | 7,00 |
Cinsault | 3,33 | 2,50 |
Clairette | 2,34 | 2,50 |
Grenache Blanc | 2,02 | 2,00 |
Bourboulenc | 1,02 | 1,00 |
Roussanne | 0,50 | 1,20 |
Counoise | 0,43 | 0,50 |
Muscardin | 0,33 | 0,40 |
Vaccarese | 0,13 | 0,15 |
Picpoul | 0,11 | 0,15 |
Picardan | 0,10 | 0,05 |
Terret Noir | 0,02 | 0,05 |
Kilde: Federation des Syndicates de Producteurs de Chateauneuf du Pape.
Den opmærksomme vil bemærke, at der opregnes 14 sorter. Det
skyldes, at når man taler om "de 13 tilladte druer i Chateaunef du Pape"
regner man Grenache Noir og Grenache Blanc for én sort. Det samme er tilfældet
for Picpoul. Der er i beskæringsreglerne for appellationen da også opregnet i
alt 15 sorter.
Uden belæg for det kan man vist godt tillade sig sige, at tallene for de
sjældneste sorter er usikre. Der vil ofte være tale om nogle få planter i en
meget gammel mark, fra dengang man plantede "blandet". Man bemærker
også, at procenttallene for 2004 er lidt mere afrundede.
Siden opdateret 26-07-2008