Chateauneuf-leksikon
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V...
G
Domaine du Galet des Papes
Chateauneuf du Pape 14 ha. CdP.
Galet Roules
Det franske ord for de store rullesten, der dækker mange af vinmarkerne
i Chateauneuf du Pape. Læs evt. mere her.
Les Galets Blond
Vinmærke fra negocianten Les Grandes Serres
Domaine Galevan
Courthezon - ? ha. CdP.
Cuvée Gallimardes
Navn på Specialcuvée fra Domaine Giraud.
Les Galimardes
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
La Garbure
Hotel og restaurant i centrum af Chateauneuf du Pape, Rue Joseph
Ducos 3. - Web
site.
Chateau de la Gardine
Chateauneuf du Pape 54 ha. CdP.
La Gardine
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Gardiner
Et udtryk der bruges om de "fede" hængende dråber på glasset, der
fremkommer, når man drikker af det eller vinen omrystes. De skyldes alkohol
og glycerol. Glycerol er et stof, der dannes under gæringen, men som ikke i
sig selv tilfører vinen kvalitet. Mange synes dog, at det ser godt ud.
La Gardiole
Lieu-dit i Courthezon.
Garrigue
Er det franske ord for hedeområde (i Sydfrankrig). Findes i
mindre omfang også i Chateauneuf du Pape. Når man taler om, at en vin har
smag eller duft af garrigues, tænkes der på krydderier, da der findes mange
krydderplanter på "hederne".
Les Garrigues
Lieu-dit i Bedarrides.
Gaspard, Bruno
Manden bag vinene på Clos du Caillou
Gasparri, Corinne og Yannick
Ejer Domaine de la Cote de l'Ange.
Cuvée des Generations
Specialcuvé fra Chateau de la Gardine.
Cave les Genéts
Restaurant og vinudsalg, Route de Vaison-la-Romaine, Sablet.
Herfra sælges bl.a. vine fra Cecile Chassagne og Domaine Jean-Claude Chassagne
I meget lille mængde fremstilles (fremstilledes ?) en Chateauneuf du Pape med
navnet Les Amandiers.
Ghislane, Carre
Ejer et mindre negociantfirma i Chateauneuf du Pape, Comte
d'Argelas - La Vinothéque.
Chateau Gigognan
Bedarrides - 32 ha. CdP.
Domaine A. Gimond
Chateauneuf du Pape - 4,5 ha. CdP.
Domaine les Girard
du Boucou
Chateauneuf du Pape -
4,5 ha. CdP.
Domaine Giraud
Chateauneuf du Pape - 19 ha. CdP.
Domaine Giuliani
Ejer: Bernard Giuliani, Chemin St Laurent 9, Bedarrides.
Gloire de mon Grand-Père
Specialcuvée fra Domaine Bosquet des Papes.
Gonnet, Jean og Michel
Brødrene ejer Domaine de Font de Michelle
Gobelet
Den meget udbredte
beskæringsmetode i det sydlige Rhone (gobelet = bæger)
Goumarre, Coralie og
Jean-Pierre
Ejer Domaine Galevan
Goutillonage
Navn på en vin fra kooperativet Cellier des Princes
Gradassi,
Jérôme
Ejer Domaine
Jérôme Gradassi
Gradassi, Serge
og
Jean-Paul
Brødre, der
ejer
Domaine des Pères de
l'Eglise
Gradassi,
Vincent
Ejer Domaine
du Rempart
Grancet, Bernard
Ejer Chateau de Husson.
Grand Chemin de Sorgues
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Domaine du Grand Coulet
Navn på vin fra Compagnie
Rhodanienne, Castillon du Gard.
Le Grand Coulet
Lieu-dit i Sorgues.
Grand Devés
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Grand Pierre
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Le Grand Plantier
Lieu-dit i Bedarrides.
Domaine du Grand Tinel
Chateauneuf du Pape - 56 ha. CdP.
Domaine Grand Veneur
Orange - 16 ha. CdP.
Grandes Gualiguiéres
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Grandes Serres
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Les Grandes Serres
Negociant i Chateauneuf du Pape.
Grangeon, Dominique og Baptiste
Ejere af Domaine Cristia
Granier, Françoise
Ejer Domaine de la Croze
Clos de la Granière
2. vin fra Chateau
la Nerthe
La Grappa des Papes
Navn på en Chateauneuf fra Jaboulet Aine. Kun
til det franske marked. Ellers hedder den Les Cedres.
Domaine
de la Graveirette
Chemin de la Garrigue, Sarrians. Domænet
er oprettet i 2005 og producerer CdP og Cotes du Rhone fra i alt 10 ha.
Grenache
Den absolut dominerende drue i rød Chateauneuf du Pape. Den udgør
72,00% af det samlede tilplantede
areal.
Der kræves en vis alder på vinstokken og et lavt udbytte for at lave
koncentrerede vine på druen. Begge dele er mål for en seriøs CdP-producent.
Den er ret sukkerholdig og giver derfor en høj alkoholprocent.
Den er faktisk verdens mest plantede rødvinsdrue! Medvirkende hertil er dens
store udbredelse i Sydfrankrig og i Spanien, hvor den kaldes Garnacha. Den
kan give alt fra kønsløse vine til store vidunderlige vine.
Med ca. 80% af det tilplantede areal i Chateauneuf du Pape er det naturligt,
at der ofte bruges omkring 80% i druesammensætningen, ofte mere. Der kan
laves store enkeltdruevine på gamle stokke og meget lavt udbytte, men det er
ideelt at blande med Syrah og/eller Mourvedre - især i år, hvor Grenache
ikke lykkes fuldt ud.
Grenache Blanc
Næst efter Clairette den mest benyttede hvidvinsdrue i
Chateauneuf du Pape med 2.00% af det samlede tilplantede areal. Når de
grønne druer tilsammen udgør godt 6%, udgør denne drue altså 1/3 af samtlige
hvidvinsdruer. Nogle producenter bruger den næsten ikke, mens andre bruger
den med op til 50% i hvidvinsblandingen. Det sidste gælder f. eks. Pegau
60%, Rayas og Font de Michelle 50%, Janasse og Mont-Redon 40% Vieux
Télégraphe 30% og en del producenter 25%.
Den anses for en mutation af den røde Grenache, Grenache Noir, men findes
også i en mellemart Grenache Gris, der ofte anvendes til rosévine.
Slægtskabet mellem de forskellige Grenachearter er så tæt, at de regnes som
én sort, når man i Chateauneuf du Pape taler om de 13 druesorter.
La Grenade
Lieu-dit i Chateauneuf du Pape.
Le Grés
Lieu-dit i Courthezon.
Grundstammer
Botanisk taler man om, at en vinsort kan bestå af lidt varierende
stammer. F.eks. vil en amerikansk vinsort kunne formeres med lidt varierende
genetiske egenskaber. Når en vinbonde i Chateauneuf du Pape vil plante nye
vinstokke kan han/hun bestille planter af f.eks. sorten Syrah podet på
forskellige grundstammer, roddele fra amerikanske vinplanter. Stiklingen
(ædelriset) bestemmer plantens drueegenskaber, men grundstammen er afgørende for
visse planteegenskaber: tørketolerance, frodighed, resistens for visse sygdomme
m.v. Grundstammerne har "tekniske" navne som f.eks. S20 eller 5/97.
Grøn høst
(Vendange verte fr.). Hvis der i den tidlige vækstsæson er afsat et
stort antal klaser, kan man bortskære et passende antal (grønne klaser), hvorved
der bliver mulighed for en bedre udvikling af de resterende.
Guigal
Negociant med hovedsæde i Ampuis.
Guigasse
Lieu-dit i Courthezon.
Guyot
Beskæringsmetode.
I Chateauneuf du Pape må der kun bruges én sidegren, der opbindes til wire.
Gæring
Kaldes på fransk fermentation. Gæringen går i gang hurtigt efter
høsten. Normalt sker det ved hjælp af Saccharomyces cerevisiae, som er encellede
mikroskopiske svampe, der sidder på
drueskindet, men det er tilladt at tilsætte gæringssvampe om nødvendigt. Under gæringen
omsættes sukker i druerne til alkohol og ved processen frigives kuldioxyd. Denne
1. gæring kaldes også den alkoholiske gæring. Denne gæring efterfølges ved røde
vine af 2. gæring, den malolaktiske gæring. Ved denne gæring omdannes æblesyre
til mælkesyre ved hjælp af mælkesyrebakterier (Oenococcus oeni). Ved fremstilling af hvidvine standser man
ofte denne 2. gæring for at beholde den aggressive æblesyre i vinen. Hvidvinene
kan i det varme klima godt blive for syrefattige. Gæringen kan ske i beholdere
af træ, beton eller stål. Det er vigtigt at holde den rette temperatur under
gæringen. Rødvine gæres ved højere temperaturer end hvidvine af hensyn til
udtræk af stoffer fra druerne, der lettere sker ved højere temperaturer.
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V...
Siden opdateret 19-07-2008