Rejsebrev fra Rhone marts 2010
Af Søren Gudiksen
.
Nu skulle det være sikkert, at Rasteau opnår CRU-status

De tre personer på billedet t.h. må siges at have fingeren på pulsen vedr. spørgsmålet om CRU-status. Under en middag i Vaison som jeg havde den glæde at deltage i, kunne de oplyse, at der nu kun mangler endelig godkendelse i et organ under INAO, der samles i juni og i november for endeligt at godkende appellationsændringer. I Rasteau håber man, at det for deres vedkommende sker 
i juni, for man vil gerne starte CRU-status med en rigtig god årgang  - 2009.

Lokalt er der opnået enighed. INAO har givet sig en smule fra de grænsekrav, man var fremme med tidligere. Der vil kunne blive tale om 10-15% mindre areal i Rasteau end i Cotes du Rhone Village Rasteau.

Hvid- og rosévine vil ikke indgå i AOC Rasteau. Det er således i dag, at for at hvidvine kan indgå, skal de udgøre mindst 10% af produktionen. De udgør i Rasteau kun godt 5%. En hvidvin fra Rasteau kan således ikke fremover kaldes Cotes du Rhone Village Rasteau, men må bære den mere ydmyge betegnelse Cotes du Rhone. (En af personerne ved bordet t.h. mente, de kunne hedde Cotes du Rhone Village, men det tror jeg ikke er rigtigt.)

Det siges at have spillet en stor rolle for enigheden lokalt, at kooperativet har spillet en meget aktiv rolle. Kooperativet i Rasteau er meget vellidt blandt private producenter i byen, og man er meget fleksibel med at tillade egen aftapning samtidig med at en del af produktionen afhændes til kooperativet.

Nu venter alle blot på INAO, og ingen synes at være utilfredse.
Jeg havde lejlighed mandag til at tale med personer, der har været modstandere det nye CRU. Det kan de nærmest ikke huske længere.

Joyce Poussin, sekretær for syndikatet, Gilles Ferrand , den engelsktalende søn af præsidenten for syndikatet,  Daniel Ferran samt vicepræsidenten for syndikatet Robert Charavin.
Gilles Ferrands far, Daniel Ferrand, er præsident for syndikatet, men det er en offtentlig hemmelighed i Rasteau, at han trækker sig tilbage fra posten, når INAO har underskrevet dekretet.
Det skulle ikke undre mig, om den næste præsident bliver Robert Charavin.
.
Rasteau Festival Millésime 2009
(Rasteau præsenterer årgang 2009)

Rasteau har bestemt ikke før i tiden været særlig udfarende, når det gælder om at promovere byens vine, men i forbindelse med forfremmelsen til CRU, som man naturligvis håber kan skabe opmærksomhed om byens vine (og måske endda vil medføre højere priser), har man besluttet at gøre noget ved sagen. Man har bl.a. ansat en dame, som er uddannet til den slags,
Joyce Poussin, og beslutningen om at præsentere den nye årgang er naturligvis et synligt udtryk for det samme. Det er første gang et sådant arrangement afholdes i Rasteau. 
Det var naturligvis meget belejligt at have en rigtig god årgang at fremvise. Jeg blev spurgt, om jeg mente, man ved fremtidige lejligheder også skulle supplere med andre årgange. Det ville jeg ikke rigtig blande mig i, men jeg tror. det ville have svækket helhedsindtrykket, hvis halvdelen af vinene havde været 2008. 
2009 er en rigtig god årgang. Jeg smagte denne mandag formiddag 45 vine fra 23 domæner. I Kort nyt marts 2009 kastede jeg mig ud i at give point. Det vil jeg så undlade her, men blot konstatere at kvaliteten var bemærkelseværdig ensartet høj. 
Naturligvis var Ingen af de smagte vine "færdige" eller aftappede - det var medbragte fad- eller tankprøver.
Ud fra hvad jeg smagte denne dag i Rasteau, og hvad jeg senere under turen smagte af årgang 2009, kan jeg kun tro, at det bliver en god årgang. Hvis jeg skulle give et vildt bud, kunne jeg forestille mig noget midt imellem 2005 og 2006, og hvis der er et gran af fornuft i den betragtning, så kan man kun se frem til nærmere bekendskab med årgangen. 
Besøgende i Rhone senere på året vil kunne smage de mindre vine (som Cotes du Rhone, der vil blive aftappet inden så længe). Man må vente på de større vine til 2011.
.
Billeder fra Millésime 2009
Med eller uden kommentarer.
.

Daniel Coulon, Domaine du Beaurenard kunne oplyse, at Beaurenard vil være agriculture biologique fra 2010 og agriculture biodynamique fra 2010.
Der sker rigtig meget på den front i Rhone for tiden. Vi hørte flere sige, at man nu om dage må have papir på den slags. Markedet er følsomt - og presset.

Stephane og Celine Fabre, Domaine des Girasols Det var en overraskelse at møde to ukendte ansigter fra domænet. Jeg havde ventet at møde Francoise Joyet-Larum, som har stået for kældrene på stedet i adskillige år.
Hun og hendes mand bor nu i USA. 

. .

Mireille Besnardeau, Domaine Les Grands Bois

Marie-France  Masson og sønnen Paul Emile, Domaine Bressy Masson

. .

Didier Charavin, Domaine Didier Charavin 

Marie Odile Brunel, Chateau de la Gardine. Jeg havde lidt ondt af den char- merende Marie Odile, som stod der ved et stort bord med en enkelt flaske.

.

Patrice Andre, Domaine des Banquettes. Jeg besøgte stedet dagen efter for at få billeder fra kældrene. Jeg kom tidligere end aftalt og traf derfor ikke Parice Andre. Derfor bruges dette billede også på siden om domænet.

André Roméro, Domaine la Soumade virker ved en sådan lejlighed i sit es, hvilket jeg måske ikke havde troet. Var han lidt ironisk, når han mente at CRU-status ville få priserne til at stige dramatisk? I øvrigt har han droppet at lave Chateauneuf du Pape fra miniparcellen han har haft råderet over.

.

To danskere Evy og Mogens fra Bastide Le Luget og én franskmand.
Umiddelbart efter smagningen fulgtes vi med Evy og Mogens på et besøg hos "franskmanden", Jean-Pierre Bertrand, og fik nogle fotos og nogle gode flasker.

To franskmænd (Gilles Ferrand og Philippe Cambie) og én dansker.

..

Eric Martin, Domaine Martin. På en senere tur er det nok en ide at besøge Domaine Martin, som man finder i Travaillan. Der har været en dansk importør, men det er der tilsyneladende ikke i øjeblikket..

Helen Durand, Domaine du Trapadis. Dette domæne har ligesom Domaine Martin tidligere været mere markant til stede på det danske marked. 

.
Georges Perrot, Domaine la Colliere, som blev besøgt dagen efter.
Claude Roux Domaine Notre Dame des Pallieres i Gigondas
.
Jeg var ikke klar over, at Roland Gap, Domaine d'Aéria i Cairanne også lavede Rasteau. Jeg smagte den ikke, da jeg besøgte ham i 2008.
Når Philippe Cambie kommer til bordet og smager, så bliver minespillet nøje iagttaget, og der bliver lyttet intenst til detaljer i kommentarerne.
.
Klokken 12.30 var der mad, og producenterne forsvandt fra deres borde.
Derfor var der nogle få stykker, vi ikke nåede at få kontakt med.
Man har en vis sans for "opstillinger" . "Kringlerne" er fulde af kødpålæg.
..
Mandag eftermiddag og tirsdag blev besøgt 5 producenter i Rasteau. De var udvalgt, for at få billeder m.v. til at gøre siderne om dem mere oplysende. Ud over 3 nævnt ved billederne herover ( Domaine la Colliere, Domaine Grand Nicolet og Domaine des Banquettes ), drejede det sig om de to producenter herunder:
.
Jean-Marc Brun, Domaine Beau Mistral
Bernard Girard, Domaine de la Girardiere
.
I  min sektion om Rasteau har jeg p.t. sider om 36 private producenter, hvoraf en del naturligvis bor i andre kommuner, men altså har marker i Rasteau.
Af disse 36 producenter har jeg på et tidspunkt inden for de sidste 3 år besøgt 23 og vil nok ikke finde anledning til ligefrem at sætte dage af til besøg i Rasteau de næste par år.
Det glæder mig meget, at det er lykkedes at opnå enighed om at få appellationen opgraderet. Jeg synes virkelig, at vinene fortjener dette.
Det vil godt nok give lidt arbejde at få slettet Cotes du Rhone Village foran Rasteau. Min søgefunktion siger, at ordet Rasteau optræder 225 gange på mine sider. Ja, og så skal man have nye etiketter.
.
Et par helt nye producenter
.
Det er på en måde meget interessant at være "den første i verden", der gør det muligt for vininteresserede at erfare noget om en ny producent. Jeg havde virkelig forsøgt at finde ud af så meget som muligt på forhånd om de to producenter, der er tale om i denne forbindelse, men der var ikke meget at "komme efter", men nu er det så bare at "google", og man vil finde de vigtigste facts her på chateauneuf.dk! Herover ses Romain Roche, fra Domaine Roche. Jeg erfarede om hans eksistens på syndikatets hjemmeside og fandt noterne her interessante. Jeg tør ikke spå om, hvad Romain Roche kan præstere, men jeg vil helt sikkert beøge ham igen og "følge op på sagen". Hvis jeg nu var importør, så ville jeg godt satse lidt der. Selvfølgelig skal vinene være færdiggærede, før man kan bedømme dem seriøst (og det er hans først årgang ikke helt i marts 2009), men hans vine vil være interessante at følge fremover.
Julien Masquin, Domaine Julien Masquin blev jeg "gjort opmærksom på".
Det var meget skægt at erfare, at Julien rent faktisk bor som nærmeste nabo til de mennesker, som vi kender så godt fra flere års
leje af gîte, La Bastide Saint Dominique. Julien bor på et fantasktisk smukt sted - vel at mærke, når man kommer inden for porten. Han fortalte os, at han kan li' at lave god mad, og jeg mener, at vi fik en gedigen invitation. Det er lidt usikkert, hvornår vi kommer til Rhone igen, men hans første årgang 2009 kunne være meget interessant at smage igen sent på sommeren, og sådan en uforpligtende smagning af mad og vine på terrassen hos naboen - det noteres i huskebogen.
Vinene fra stedet (i hvert fald Chateauneuf du Pape) vil kunne købes i DK senere på året. 
.
Et par meget berømte producenter.
.
Jeg er klar over, at mange vil misunde mig, at jeg havde lejlighed til at besøge to af de mest berømte steder i Rhone og oven i købet møde de to store personligheder Paul-Vincent Avril, Clos des Papes (herover) og Emmanuel Reynaud, Chateau Rayas. Besøget hos Avril kom i stand via korrespondance, og jeg var noget benovet over, at han brugte næsten en time på at fortælle (på velformet engelsk) om sin (vin) filosofi. Han er egentligt en meget jordnær og venlig person. Jeg ville nu nok ikke vove at kritisere hans vine. Dem er han meget stolt af, og det har han naturligvis også grund til at være. Jeg er ikke sikker på, at jeg har smagt en Clos des Papes yngre end årgang 1997, som jeg købte 6 af i 2000. Dem blev jeg aldrig forelsket i. Jeg tjekkede lige Parkers noter om denne årgang: (87-89) Vi smagte rødvinen i årg. 2004 og 2007, og herefter overgiver jeg mig. Clos des Papes er en meget stor vin, og så skal man jo huske, at der kun laves én cuvé. (Parker giver i øvrigt 04 og 07 95 point og 99+)
Faderen Paul Avril døde i 2009. Mens han levede kaldte Paul-Vincent sig Vincent. Nu vil han gerne kaldes Paul-Vincent. Han er i øvrigt ungkarl.
Jeg kunne ikke købe vin på stedet, og det undrede mig en smule. Den årgang, der er til salg nu er vel 2007. og den er nok nærmest udsolgt nu.

.
Efter besøgene på Clos des Papes og Rayas er der faktisk ikke flere værdifulde eksemplarer, der mangler i min samling af besøg i Chateauneuf.

Aftalen på Rayas kan jeg takke Tom Brandis for. Emmanuel Reynaud havde advaret om, at han havde travlt. Jeg kan jo desværre ikke mange franske gloser - sådan bortset fra vinordene, og Reynaud taler overhovedet ikke andet, men vi skulle jo i gang. Mit hovedærinde var egentligt at få lov til at tage en billedserie fra stedet - ikke mindst fra kældrene. No no. Ingen fotografering i kældrene, men gerne udenfor. Det kunne blive et kort besøg, men så prøvede jeg med degustation? Han fandt så glas og hævert. Jeg nåede ikke at få overblik over, hvordan lokalerne i kælderen egentligt lå i forhold til hinanden, men der var mange rum, og der var to etager. Vi smagte 6 prøver alle fra 2008.
Cinsault og Grenache til Fonsalette, Grenache fra tank og fad beregnet til Pignan og Rayas. Alt smagte utrolig lækkert. Det er da muligt, at der kommer til at mangle noget rygrad i årgangen også fra Rayas, men det særlige lidt tynde særpræg, som var hos alle andre 2008, vi smagte på turen, var slet ikke til stede her.
Efter smagningen prøvede jeg så med et andet fransk ord, vente. Til min store overraskelse tilbød han at sælge en Rayas, en Pignan og en Fonsalette, og det var lige ved at udvikle sig til en samtale, da han også reagerede positivt på ordet dublet. Således blev jeg den glade ejer af 6 flasker fra Rayas.
Priserne?  34 - 48 - 78€ (årgang 2004 og 2005)
.
Et par kendte men ikke før besøgte producenter
.
Domaine des Sénéchaux er indtil videre det eneste domæne i Chateauneuf du Pape, der ejes af en "slotsejer" fra Bordeaux - Jean-Michel Cazes, Chateau Lynch-Bages, som købte stedet i 2006. Jeg var fuldt ud tilfreds med at nøjes med manageren under mit besøg. Bernard Tranchecoste har været manager/vinmager på stedet siden 1998, altså også under den tidligere ejer Pascal Roux (dengang også ejer af Chateau du Trignon i Gigondas).
Hr Cazes synes ikke at ville ændre noget særligt på Senechaux. Tranchecoste er ikke meget for at lave en specialcuvée, og har fået overbevist Cazes om, at det kan vente.
Både den røde og den hvide Chateauneuf du Pape er af god kvalitet. Vi smagte rød 06 og 07 samt hvid 08 og 09. Den røde koster 28,40€, og det er måske lige i overkanten.
Domaine du Monpertuis
Paul Jeaune er stadig i spidsen for domænet, men nærmer sig pensionsalderen - sønnen Simon nævnte noget med et par år.
Simon Jeaune har gennemgået en mellemlang uddannelse (BTS) på vinskolen i Orange og har været lidt rundt i verden for at se, hvordan man laver vin andre steder. Han er 25 år her i marts 2010.
Deres bedste Chateauneuf du Pape - som forvirrende har været kaldt Tradition - hedder fra 2006 Secret de Gabriel for at ære Paul Jeaunes far Gabriel Jeaune.
Domænet er i stand til at kunne levere et bredt sortiment af vine fra 17 ha. i Chateauneuf du Pape, 15 ha. i Ventoux (Valcombe) og 13 ha. i Cotes du Rhone/Vin du Pays.
.
Og så tre meget forskellige producenter
.
Vinmageren hos negocianten Brotte, Cyril Tisopulot viste rundt i kældrene og forestod smagningen. Vi smagte kun vine fra domæner, der ejes af firmaet, og de er ganske udmærkede.
.
Jerome Grieco, Domaine de la Biscarelle havde faktisk bedt om, at jeg besøgte ham, så det kunne blive markeret, at han har overtaget stedet efter sin svigerfar. Vi smagte hans første årgang, 2009. Vinene var ikke færdige, men de er blevet bedre efter Jeromes ankomst. Så har jeg ikke sagt for meget.
Siden om Chateau de Montfaucon er placeret i sektionen Hidden Secrets, fordi domænets bedste vin er AOC Cotes du Rhone. Domænet har en informativ hjemmeside, så siden om stedet var lavet før besøget. Rodolphe de Pins var godt tilfreds med beskrivelsen, så siden er kun ændret med et par nye billeder fra kældrene. Vinen med den gamle etiket smagte vi ikke. Den var, som han udtrykte det. kun for samlere. Han laver to ret interessante Cotes du Rhone. Den ikke fadlagrede koster 7,5€ (2007) og den fadlagrede 12€ (2006).
Det er måske svært at sælge Cotes du Rhone i DK med de priser, men vinene kunne godt fortjene det.

Markerne i selve Montfaucon hører ikke med i Cotes du Rhone. Da Cotes du Rhone appellationen skulle oprettes i 1937, ønskede borgmesteren i byen, der var grøntsagdyrker, ikke at spendere penge på den slags.
Nu er kommunen Montfaucon kun på 4,24 km2, så Chateau Montfaucon har ikke så langt til vinmarkerne i nabokommunerne

.

Besøg fra det gastronomiske universitet i Pollenzo.

En gruppe gastronomi-studerende besøgte Chateauneuf samtidig med os. Onsdag aften mødtes vi tilfældigt på Verger des Papes og blev inviteret til at deltage i en seance på Chateau Vaudieu den følgende aften. De studerende på universitet kommer fra mange europæiske lande. Jeg fattede ikke fuldt ud, hvad studiet går ud på, men det kan f.eks. lede frem til konsulentstillinger i restauranter eller livsstilsforetagender, hvor de studerende så kan rådgive om anskaffelse af de bedste råvarer eller evt. iværksætte promoveringskampagner for den virksomhed, de nu er ansat i. 
Måske er det ikke helt rigtigt opfattet, men man kan selv læse mere på http://www.unisg.it/welcome_eng.lasso

For det første var det meget interessant at møde og tale med mange af de unge mennesker - de fleste omkring 20 år gamle. De skal efter hjemkomsten skrive rapport, bl. a. om rhonevine, så jeg kom af med alle mine resterende visitkort.

For det andet var det rigtigt hyggeligt at deltage i en uformel smagning med påfølgende spisning på Chateau de Vaudieu - selvfølgelig med masser af god vin, og så var der også lige et par vinbønder fra Chateauneuf du Pape til stede.

Man kan måske genkende Michel Blanc (med briller) fra federationen, hans sekretær Hortence og Laurent Brechet, ejeren af Vaudieu sammen med fruen.
.
Der var en enkelt aftale, der glippede. Jeg havde ellers en ret klar aftale med Claire Michel, datteren på Le Vieux Donjon. En venlig dame på stedet kørte rundt med os i et forsøg på at finde hende, men det lykkedes ikke. Jeg fandt da ud af, hvor kælderen på Route de Couthezon er placeret, og har sat et billede ind på siden om domænet.
Der er også opdateret sider om 3 andre domæner: La Bastide Saint Dominique, hvor vi boede under opholdet, Domaine de Christia, hvor vi blot kigge ind for at se de nyetablerede kældre samt Chateau Unang i Ventoux, som vi simpelt hen opsøgte for at købe vin.
.
April 2010
Søren Gudiksen
.

Home     Andre rejsebreve