"Borgerkrigen"
i Chateauneuf du Pape synes nu at være "glemt"
For godt en halv
snes år siden var vinbønderne i Chateauneuf du Pape delt op i
to lejre, der førte retssager mod hinanden. En strid hvis
baggrund ver rettigheder til den "rigtige"
chateauneuf-flaske med pavehue og korslagte nøgler. Se evt. denne
side om den gamle og den nye flaske.
Et godt tegn på bilæggelse at stridighederne kan aflæses af
det store antal producenter fra begge lejre, der i 2014
kan samles om Les
Printemps, hvor der i år (6.-7. april) deltager ikke
mindre end 87 private producenter.
Der er enkelte kendte producenter, som aldrig deltage i
udstillinger eller anden festivitas, Bonneau, Rayas, Clos des
Papes og Vieux Télégraphe, men bortset fra sådanne
"relikter" så deltager alle de bedste
producenter.
Man har i år to nye
tiltag. Lørdag kan besøgende deltage i "grande
soirée vigneronne - musical entertainment. Mandag vil de
fleste udstillere fortsætte smagningen, denne gang for professionelle.
Udstillere på Les Printemps plejer at medbringe alle
de vine, de har til salg, hvilket i år vil sige 2011 og 2012
(aftappet eller fadprøve). Eventuelle specialcuvéer kan være
i ældre årgange, f.eks. 2010. De kan jo altså have for få
flasker til at udskænke for alle "amatører", og
dette kan være motivationen for mandagens "for
professionelle"-smagning. Konspirationsteori? Nej, højst
velbegrundede merkantile kalkulationer. |
|
Auspice
du Gigondas
Denne
smagning af nye årgange fra Gigondas-producenter, finder sted
hvert andet år - i år, hvor der ikke afholdes Decouvertes i
Avignon. Navnet kommer fra de smukt restaurerede bygninger ved
siden af kirken i højbyen i Gigondas, hvor der er udstillings-
og smagelokaler.
Smagningen finder i år sted mandag den 8. april.
17. marts havde ikke alle udstillere tilmeldt vine, men en
forløbig liste kan ses her. Skulle
man ikke synes, at denne smagning er "en rejse
værd", så er den da i det mindste et rigtigt spændende
supplement til Les Printemps.
- Og deltager man i begge smagninger, vil man kunne få et godt
sammenligningsgrundlag for disse - de to bedste - appellationer
i Rhone.
Marché
aux Vins à Cairanne 2014
Det er i år 7. gang denne smagning afholdes. Der er inviteret
producenter fra flere omliggende appellationer. Deltagerantallet
stiger år for år. Der vil nok ikke blive tale om opgradering
til CRU af appellationen, før smagningen afvikles i weekenden
12. - 13. april, men man vil kunne smage de bedste vine fra den
kommende appellation. Det bliver måske i år man kan smage den
sidste årgang af de mange gode Cotes du Rhone Village Cairanne
Blanc.
De tilmeldte producenter kan ses
her |
|
Jeg har i de senere måneder
været optaget af lidt trivielle opdateringer, samtidig med at
det har været en fantastisk vinter på den lokale golfbane. Der
har kun været et par uger ved juletid, hvor vi ikke har kunnet
gennemføre de normale 4-5 ugentlige runder, vel at mærke med
spil til perfekte sommergreens. Jeg har ikke ført detaljeret
scorestatistik, men vil tro at "udbyttet" ligger tæt
på det dobbelte af alkoholprocenten i en god Rhonevin.
Ovenstående skulle være en slags undskyldning for et halvt
års Kortnyt-pause, og samtidig en overgang til et par
"sportslige" sammenligninger i forbindelse med
statistik fra 2012 om Rhonevinproduktionen i kategorien
"vidste du"
at produktionen i The Rhone Valley omfattede vin fra 71.000 ha.
"or 71 000 rugby stadiums"
at høsten udgjorde 2,86 million hl. "or 100 Olympic
pools"
Statistikken
er fra 2012 (Download
the pdf), men enkelte mere aktuelle
tal fra 2013 foreligger også, og vil snarest blive ført
ind på siderne om de enkelte appellationer, som eksempelvis på
AOP Gigondas.
Areal og produktionen 2009-2013
|
|
Udbyttet i Gigondas har, som det
fremgår, været ekstremt lavt i 2013. Hvad betyder det så for
kvaliteten? Der er ingen direkte sammenhæng. I en årgang med
"normalt" udbytte, vil en producent, der med fortsæt
mindsker udbyttet, lave de bedste vine, og det samme vil være
tilfældet, hvis en producent selecterer tilsvarende i en
årgang, hvor normaludbyttet er lavt. I 2007 var udbyttet
temmeligt højt, fordi blomstringen forløb optimalt, og fordi
betingelserne for et højt udbytte var til stede i hele
vækstsæsonen; de enkelte druer i klaserne var jævnthen lige
store og modnede på samme tid på stokkene. Højt udbytte og
høj kvalitet.
|
|