AOC / AOP Gigondas


1937:
Cotes du Rhone. 
1953: Cotes du Rhone Village Gigondas
1971: Gigondas

Før 1971 var der kun 2 CRU-appellationer for rødvine: Chateauneuf du Pape (1936) og Lirac (1947), og der gik 19 år efter 1971 før næste "oprykning" forekom: Vacqueyras i 1990.

Reglerne for AOC Gigondas omfatter rødvine og rosévine. Der kan ikke laves hvidvine med navnet.

Appellationen område omfatter visse marker i Gigondas kommune. 
Gigondas ligger ved foden af Dentelles de Montmirail og vinmarker fortsætter et sykke op ad dens skråninger. 
Højdeforskellen i kommunen varierer fra 87 til 698 m.

Klik for større billede

Klik for større billede

Druerne

Primær drue: (cépage principal) Grenache.

Sekundære druer: (cépages complémentaires) Syrah og Mourvedre.

Andre druer: (cépages accessoires) Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Clairette Rose, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul Noir, Piquepoul Blanc, Roussanne, Terret Noir, Ugni Blanc, Vaccarese og Viognier.

Rødvine
Grenache, Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre 90% af de plantede stokke på en ejendom.
Grenache alene skal udgøre 50%.
Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre 15%.

Rosévine
Grenache må max. udgøre 80%.
Andre tilladte druer (cépages complémentaires og cépages accessoires) må maksimalt udgøre 25%

De mange grønne druetyper, der nævnes under cépages accessoires, må gerne bruges til Gigondas, men har man sådanne stokke på en mark, vil druerne oftest blive anvendt i rosévine.

Hvis en producent ønsker at nedklassificere noget af produktionen i et givet år, f. eks. på grund af unge stokke eller en kvalitativt dårlig høst, kan man kalde den Cotes du Rhone eller IGP. Det er ikke tilladt at lave Cotes du Village fra marker, der ligger inden for grænserne af AOC Gigondas (som det heller ikke er tilladt i Vacqueyras og Chateauneuf du Pape)

Max. udbyttet er 36 hl./ha., og alkoholprocenten skal være mindst 12.5

Producenter og produktion

80% af produktionen vinificeres hos private producenter.
20% af produktionen vinificeres på et kooperativ.
35% af produktionen sælges til negociant.

Der findes i alt ca. 205 private producenter.
80 producenter aftapper selv vin.

Rødvin udgør 98% af produktionen og rosévin de resterende 2%.
Ca. 35% af produktionen eksporteres

Areal og produktionen 2012-2016

Årgang 2012 2013 2014 2015 2016
Hektar 1228 1217 1205 1214 1208
Hektoliter 37015 29704 43755 48874 37101
Kilde: Syndicat des Vignerons des Cotes du Rhone

The potentielle produktionareal er 1230 ha.

Links

Regler for AOC / AOP Gigondas   

Syndikatets website
          Dossier du presse 2017


.
Syndikatets kort over Lieux-dits   Syndikatets geologiske kort   Syndikatets fysiske kort
..

Syndikatet arrangerer to årlige hovedbegivenheder:
1. Auspice du Gigondas, hvor man smage vine efter eget valg (2017 ca. 70 vine). Kun åben for professionelle.
2. Gigondas sur Table.
Tidligere blev Auspice afholdt i april og Gigondas sur Table i juli, men nu afholdes begge på samme dag i juli. Herunder links til sites eller albums fra de senere år.
.

Home   Home Gigondas

Opdateret 11-01-2018