Billeder og indtryk fra tur til Rhone juni 2014
Ophold i Alsace på udturen
Tørre hvidvine er en sjældenhed i Alsace!
Alsace-elskere er måske ikke enige med mig i den påstand. Besøg hos en topproducent, hos to større producenter og hos to mindre producenter har overbevist mig endnu en gang, og jeg fik for første gang en forklaring hos topproducenten, Domaine Schoffit, som jeg havde fået anbefalet kort før turen.
Fru Schoffit lod min kone og mig smage en række vine, som bortset fra den første, som jeg forstod var obligatorisk, en Chasselas på 80-årige vinstokke, alle kostede over 30€. Chassellas'en var iøvrigt spændende. Det er ikke en egentlig Alsacedrue, men fra gamle vinstokke og vinificeret af Schoffit er overraskelser muligt!
De øvrige vine var i første omgang Pinot Gris Grand Cru Rangen Clos Saint Théobald 2010, Riesling Grand Cru Sommerberg 2012, Pinot Gris Grand Cru Rangen Clos Saint Théobald 2010, Riesling Grand Cru Rangen Clos Saint Théobald 2012,
Hver gang en vin blev skænket, blev restsukkerindholdet nævnt. Der var tale om tal fra 6-10. I Rhone er man ikke vant til at beskæftige sig med den slags oplysninger. Her præsenterer man en vin med en omtale af drueblandingen, og eftersom det kun er dessertvinene, der er "søde" med et restsukkerindhold
over 4, er det ikke et "emne", hvis man ikke vil præcisere, at der er tale om en speciel vintype.
Da smagningen var tilende, og jeg blev afæsket, hvilken jeg foretrak. Hun havde helt sikkert tolket mine reaktioner på vinene positivt, for med min begrænsede erfaring med vine fra Alsace, er vinene fra
Choffit enestående. Jeg havde ingen som helst grund til kritiske bemærkninger, men jeg fandt anledning til at spørge, hvorfor vinene havde så relativt megen restsukker? Spørgsmålet fik to følger. Det første et svar, der gik på, at man standsede gæringen, når man fandt,.at vinen havde den ønskede balance. Man skal ikke tvære, så jeg valgte at opfatte balance, som noget med frugt, syreindhold, krop og alkoholprocent. Når man finder, at balancen er der, ja, så stopper man gæringen og vinen er "færdig".
Den anden følge af mit sprøgsmål var, at fru Scoffit gik ud i gemmerne og fandt en flaske Riesling Grand Cru Rangen Clos Saint Théobald 2010,

Jeg føler mig virkelig priviligeret over at få lov til at smage denne vin, som må være en målestok for det ypperste man kan finde i Alsace.
Det specielle ved vinen var, at i 2010 blev Rieslingen færdiggæret og indeholdt ingen restsukker.
Den følgende dag i Alsace med besøg hos fire producenter bød ikke på mange vine fra 2010, men en vin fra indkøbte druer (Collection) hos Kuents-Bas, Riesling 2010, var helt tydeligt også færdiggæret, og så kostede den bare 10€.
Vi var på turen ledsaget af 6 danske venner, som helt klart har et andet forhold til Alsace vine end jeg har, og som købte
masser af kasser.
Rødvinene er der ikke så meget at sige om. Når vore venner købte halvsøde
(de forstår ikke dette udtryk) vine med henvisning til "en dejlig vin til terrassen", så købte jeg nogle få rødvine med nøjagtig samme begrundelse, vel at mærke som alternativ til en rosé.

Der skal nok være nogle læsere af denne side, der kan give et tip om producenter, der ligger i klasse med Scoffit. Jeg vil være taknemmelig for forslag til besøg på kommende gennemrejser.

Koeberle Kreyer, Domaine Koeberle Kreyer, 28, Rue du Pinot Noir Rodern
Domænet er på 10 ha. og alle vinene er fejlfrie. Ingen Grand CRU- vine

.

Mr.Trimbach sammen med en af mine medrejsende, der har set Trimbak optræde på slap line præsenterende vine på vegne af Sigurd Müller.

.

Domaine Denis Meer, 2, Route de Vin Voegtlinshofen

.

Hos Kuentz-Bas havde man mange gode vine at tilbyde.
Her er tale om et større firma, hvor en vinsmagning er forretningsmæssig
En fadlagret Pinot Noir til ca.19€ kunne ikke friste på en tur mod Rhone,
Men som nævnt ovenfor var en Riesling 2010 fuldt ud 10€ værd.

Fru Schoffit. Jeg beklager den dårlige billedkvalitet. Jeg vil vende tilbage engang og få taget et bedre billede. Vinene kan nok ikke blive bedre.

.

Domaine Schoffit, 68 Nonnenholtzweg 68000 Colmar. Brug GPS

.

Trimbach, 15 Route de Bergheim Ribauville

.

Smagelokalet hos Trimbach

.

Fru Denis Meyer gav en omfattende, uhøjtidelig og hyggelig smagning
10 ha. Ingen Grand Cru-vine

.

En dag i Alsace afsluttedes naturligvis med en bedre middag.
Her på vores hotel for to nætter, danskejede Hotel Husseren-les-Chateau

.

En utraditionel vinsmagnng på Domaine de Cabasse i Seguret

.

Mine rejsefæller havde overladt det til mig at introducere dem til Rhonevine.
(Et af parrene kender en del til den sag i forvejen) Til det, var der afsat to dage
.

Rhone introduktion dag 1 - Fredag den 13. juni
Der er en håndfuld nye unge producenter i Seguret, hvis vine jeg smager, når lejlighed bydes. De er tale om producenter, som har evner og viljer til at lave  temmelig gode vine til rimelige priser (endnu). Det er lidt svært køre rundt til de enkelte, for de har ikke rigtig fået sig etableret endnu. Jeg fik den utradtionelle ide at prøve at lave en fælles smagning på et sted i Seguret, hvor vi så efterfølgende kunne spise frokost, nemlig på Domaine de Cabasse / Hotel Cabasse. Her er der for 2 år siden kommet ny ejer. De nye vine fra ham havde jeg heller ikke smagt.
Der sker nok ikke de store ændringer, for det er den samme vimager, som lavede vinene i den tidligere ejers tid. Der er kommet ny køkkenchef på stedet - Ham der tidligere ejede Les Abeilles i Sablet.
Jeg havde tilfældigvis kontakt med Brigitte Brienne, der på freelance basis udfører opgaver af arrangementmæssig karakter for flere appellationer, og hun var fyr og flamme med at kontakte mine udvalgte producenter, mens jeg fik ejeren af Domaine de Cabasse med på idéen om at lægge lokaler til eventen.
Med storslået velvillighed fra de unge vinbønder og
Benoît Baudry fik vi en særdeles fin introduktion til vine fra Seguret, hvide, rosé og røde vine
Som noget helt specielt fik vi lov til at nyde resterne til den udmærkede 3-retters frokost.

Anne og Benoît Baudry, Domaine de Cabasse

.


Hotellerie de Cabasse er en trestjernet idyl på grænsen mellem Sablet og Seguret

.

Nøglepersoner ved smagningen på Domaine de Cabasse: 1: Laurent Bellion, Domaine de Eyguestre, 2: Brigitte Brienne, 3: Laurent Plantevin, Maison Plantevin, 4: Pablo Hocht, Domaine de Crève Coeur, 5: Frèdéric Meffre, Domaine Fontaine des Fées. Fotograf: Benoît Baudry, Domaine de Cabasse, hvis vine også indgik.

.

Efter smagningen på Domaine de Cabasse nåede vi 3 besøg efter frokost.

Chateau de Saint Cosme
Vi smagte 2 hvidvine Cotes du Rhone Blanc og fra fad Cotes du Rhone Blanc La Poste (som ville være Gigondas Blanc hvis en sådan fandtes. Fra meget gamle vinstokke og kun en lille antal flasker.
Vi smagte også to rødvine fra flaske, Gigondas 2012 og Gigondas Valbelle fra 2012.
Man kan ikke beskylde Louis Barroul for at følge tidens trend med at fremstille vine, der smager indbydende lige fra de er aftappet. Det er vine, man er nødt til at vente nogle år på, og prisen er efterhånden næsten kommet op på Chateauneuf du Pape niveau - 20€ for Gigondas 2012.
Det var i øvrigt Pablo Hocht (fra Seguretsmagningen), der serverede vinene.
Han arbejder på Chateau Saint Cosme, da han ikke kan leve af af sine egne 5 ha. Det er jo da heller ikke en dårlig læreplads.

Domaine Saint Damien

Sønnen Romain tog imod, og forældrene holdt sig diskret i baggrunden, men summede rundt i ydercirkelen af smagning en. I modsætning til forældrene  taler Romain udmærket engelsk, og får mere og mere ansvaret for vinfremstillingen. Der er indtil nu ikke foretaget en afkortning af macerations- perioden.

Domaine des Escaravailles
Dette besøg var en udmærket finale på en lang dag. Ferrands vine bliver da også bedre og bedre. Vi smagte 3 hvidvine (Galopine udsolgt) Rasteau, Cairanne og Roaix alle i et par udgaver og derefter 4 Vin doux Naturel.
Alle vine på et højt kvalitetsniveau og til rimelige priser.

Dette billede fra Saint Cosme blev sidste billede denne dag, da batteriet sagde stop.
En weekend med enkelte spredte besøg i Chateauneuf du Pape

.

Domaine le Serre des Mourres Sabon de Rocheville

Undervejs fra vores korte ophold sammen med danske venner i Novezan til Chateauneuf du Pape besøgte vi Domaine Rocheville, der ligger 2-3 km fra Nyons. Vinmæssigt set er domænet i sig selv ikke særlig interessant, men sønnen på stedet er gift med Mylene, der er datter af en af de tre Sabon- brødre, der har ejet Clos du Mont Olivet i Chateauneuf du Pape,
Bernard Sabon. Efter et skifte i familien har Mylene fået udloddet sin arveandel på 8,5 ha. i Chateauneuf du Pape og 4 ha. Cotes du Rhone i Bollène. Vinstokkene i Bollène er rykket op og erstattet af 1.000 oliventræer og trøffelege. "Man kan ikke have vinmarker 3 steder", ja , man må gerne,men det er besværligt.
Denne nye kælder på Domaine Rocheville er beregnet til vinification af Chateauneuf du Pape. Den indvies i juli, og ved indvielsen kan man købe vinen en primeur, for Mylene har jo investeret en del i kælderen.
Rent faktisk må man ikke lave en Chateauneuf du Pape i Nyons, men det menes ikke at være et større problem!

Mylène og Guillaume Rocheville.
Domaine Rocheville ejes af Guillaumes forældre,
men Guillaume har nu både kone og forældre at arbejde for og sammen med.

.

Siden 1910 Maurel-familien holdt til på Avenue General de Gaulle 18. I 2010 byggede man ny kælder på Chemin du Moulin à Vent. Inden høsten i 2014 vil denne ny kælder på Avenue General de Gaulle være klar til at vinification.
Der er ikke tale om en deling af domænet mellem de to brødre Vincent og Pascal. Begge brødre har børn, så måske kan det ske engang i fremtiden.
Julien Barrot bygger i stor skala på Chemin du Clos over for Clos des Papes
Jerndragerne synes at vise, at der skal bygges mere ovnpå, så han må have udvidelsesplaner i tankerne.
I denne ny kælder kan vinificeres fra flere ha. end de nuværende 15. 

.

.

Aline de Courten ejer af Domaine de Vieux Calcernier. Hun ejer 9 ha. Chateauneuf du Pape. En lille del af produktionen aftappes til salg i udsalget.
Her sælger hun byens vistnok billigste Chateauneuf du Pape til 14€.
Den bliver bedre på andendagen lige fra køleskabet til baget og charcuterie.
Hun har ogsaa en fadlagret cuvée, men den er et misfoster af rang.
Hos Domaine de Moulin du Tacussel optrådte denne spøjse herre, der påstod at være barnebarn af den-91 årige Robert Moulin. Jeg spurgte til et visitkort, men hvad skulle han med sådan et; alle kender mig jo, sagde han.
Jeg troede ham ikke over en dørtærskel, og denne mistanke blev bekræftet,

da jeg på min sidste slentretur i Chateauneuf du Papes gader for denne gang mødte naboen (privatbolig) Paul Versino fra Domaine Bois de Boursan. 
Nååh, ham... ha, ha, ha. Han har prøvet lidt af hvert.

.

Jeg går ud fra, at "turistfælde" ikke er et injurerende udtryk. Hvis det er, vil jeg bare sige, at der er noget meget mystisk ved denne producent. Han er så anonym, at han ikke synes at eksistere, men det gør han jo ifølge skiltene, og priserne på vinene antyder helt ekstraordinære kvaliteter i temmeligt gamle årgange.
Tæt på Trintignants shop møder man en shop med vine fra et andet "ukendt" domæne, Reserve Cardinalys. Kigger man nærmere nederst på etiketten, vil man se ordet "Trintignant". OK, sælger man ikke noget i én shop, kan det jo være, at det lykkes i den næste.
Denne taktik praktiserer man faktisk også hos en mere kendt producent. Se herunder.

..

På et af de mest eksponerede adresser på huvedgaden Rue de la République finder man udsalget for Domaine de la Roncière. Jean Louis Canto genkendte mig forståeligt nok ikke efter 8 år. Jeg havde ikke lyst til at smage, så det blev bare til et knips og aflevering af et visitkort.
Naboen til Cantos shop hedder LARTIZAN. Det måtte undersøges. Navnet var ukendt for mig. Inde i shoppen var 5 vine klar til smagning. Etiketterne var helt ukrndte, men et kig nederst på en af flaskernes etiket afslørede ophavsmanden, Canto. Jeg fik en historie om far og søns forskellige vine.
OK, sælger man ikke noget i én shop, kan det jo være, at det lykkes i den næste. Ja, måske endda i dem begge!

.

8 danskere besøgte Chateauneuf du Pape

.

Rhone introduktion dag 2 - Mandag den 16. juni
På denne dag forsøgte jeg at give mine medrejsende indtryk at, hvad de bedste (tilgængelige) producenter i Chateauneuf du Pape kunne præstere.

Domaine Clos Saint Jean
Her var det Vincent Morel, der gav sig god tid til at viste rundt i kældrene, selv om han faktisk havde travlt - byggeri og eksport af vine
til hele verden. Der skulles afhentes en større sending, men en printer et eller andet sted i administrationen svigtede, og uden alle papirer kan vinene ikke afskibes.
Alle vinene - 2012 - har været udsogt siden først på året.
Han har dog reserveret lidt til smagninger og begrænset salg til VIP's!.
Det er vist ikke mange, der slipper for damen i på kontoret uden af have en aftale. Hun er temmelig myndig.
Vi smagte hvid 2013 og rød klassisk 2012, samt de to specialcuvéer Combe deds Fous og Deux eks Machina i 2012. Som sædvanligt ekstraordinært gode vine.

La Bastide Saint Dominique
Vinene er gode nok, men vi besøgte delvist stedet, fordi vi plejer at bo der.
Denne gang måtte vi finde et andet sted.
Her omfattede smagningen en hvid og 6 røde vine.
Efter så mange vine paa en formiddag stod damerne af, og om eftermiddagen var det så en herretur

Domaine Cristia
Paa Christia og senere ogsaa paa Janasse blev vi modtaget af salgsmedarbejdere, men det havde nu ingen indflydelse på antallet af smagte vine. Vi smagte en hvid Chateauneuf du Pape. Hvid Vielles Vignes produceres ikke længere. Renaissance blev ikke lavet i 2012.
Jeg tror da, at det var årgang 2012 vi smagte, eller var det 2011?

Domaine de la Janasse
Her smagte vi hvid Chateauneuf og 6 rødvine. Alle som sædvanligt af høj kvalitet.

Domaine de la Vieille Julienne
Ved ankomsten fortalte Daumen, at han havde trukket alle vinene op om morgenen, for os forstaas. Eftersom jeg ved, at har haft et vigtigt besoeg om formiddagen kunne det have vaeret af den grund. Der var nu godt nok ikke taget meget af flaskerne, og et par stykker blev da ogsaa trukket op.
Vi smagte hvid og roed Cotes du Rhone lieu dit Clavin. Her lagde jeg mit koeb. Derefter blev det til CdP Trois Sources 2011 og 2012, CdP Reserve les Haut Lieu 2011 oh 2012. CdP 2007 da der kun var en cuvee og endelig som toppen p[ kransekagen CdP Reserve 2009 til 160€
Ved afslutningen ved 7-tiden sagde Daumen, at vi kunne vælge os en flaske til aftensmaden. Jeg opfattede først indbydelsen, så derfor nød Ulla og jeg paa terrassen godt en halv flaske Reserve 2009!

Under besøget på Janasse kom papa Aimé Sabon forbi. Jeg har ikke mødt ham før, og jeg kender ikke hans nøjagtige alder, men han må være et sted i halvfjerdserne. Bemærk at de grå hår optræder meget sparsomt. En nydelig mand.
A pro po holdbarhed. Vincent Maurel havde for nylig været til en hundrede års fødselsdag i Chateauneuf du Pape, hvor der havde være 4 andre på den alder.
De gamle dansede så det stod efter. Kan det mon have noget med vin at gøre?
Jean-Paul Daumen var forberedt på, at han skulle fortælle om biodynamiske metoder. Det var helt betryggende, at han heller ikke rigtig kunne forklare hvorfor 500 og 501 virker. Han fortalte bl.a. om et forsøg på egne marker for nogle år siden. Vinstokke fra to ensartede terroirs havde være helholdsvis påvirket og upåvirker af biodynamiske ingredienser. Vine fra de to terroirs havde gennemgået nøjagtig samme vinificering. Efter 5 års lagring smagte de to vine meget forskelligt. Jeg tror på manden, når han siger det, selv om det ikke er ukendt, at forsøg oftest får det ønskede udfad

.

Tre dage med kortere eller længere besøg i Chateauneuf du Pape

.

Domaine du Grand Veneur
Jaumenfamilien har i 2013 kæbt et domæne i Vacqueyras med stort gennemrestaureret stuehus med 4 Bed&Breakfast lejligheder med til 10 ha.
de 4 lejligheder vil blive slået sammen og hele huset med plads til op til 16 personer vil blive udlejet samlet (ikke B&B). Første udleje er i juli d.å.
Domænet har hidtil heddet Domaine Bourgeois-Delporte (jeg skal have siden om dette sted slettet). Fremover vil det hedde Chateau Mazane.
Købet har bragt det samlede tilliggende til Grand Veneur op på 90 ha., der alle vinificeres på Grand-Veneur. Hertil kommer vine fra købte druer i en række appellationer. Denne aktivitet kan forventes indskrænket, men foreløbig er der kommet to nye til, en (rigtig frisk, let og dejlig) Tavel og en Cairanne

Domaine du Pegau
Besøget havde kun til formål at smage 2012. Jeg har ved flere lejligheder smagt 2011, senest i weekenden i deres caveau i byen, og denne årgang vil jeg springe over ligesom jeg gjorde med 2008. Paul Feraud med styrthjælm havde just startet knallerten, da jeg ankom (han skulle sikkert ned til udsalget og have sig en snak med kunder eller andre fra byen.) Han henviste mig til manden på kontoret.
I kælderen stilede manden mod en bestemt foudre, der står for enden af den ene række og hvorfra jeg før har smagt Da Capo. 2012 aftappes først engang i november. Jeg spurgte. om han var sikker på at vinen i denne foudre vil indgå i Reserve. Det var han, for der laves ikke Da Capo i 2012. Det jeg smagte var ren Grenache, og med det forbehold at denne tønde måske er deres bedste, og at vinen ikke er blandet, føler jeg mig overbevist om, at 2012 bliver værd at købe.

Hélène Jaume foran de smagte vine, Tavel, Cotes du Rhone Reserve, Cotes du Rhone Champouvin, Lirac Clos des Sixte, CDP Grand Veneur, CDP Les Origenes, CDP Vieilles Vignes, CDP Blanc

.

Domaine Albin Jacumin
Jacumin udvidede i 2012 kælderen ganske betydeligt med en tre etagers tilbygning, hvor der i kælderen er træfade (for fem ar siden havde han kun 3-5 stykker) samt aftapning- og etiketeringsanlæg og lagerplads.

Albin Jacumin. På kortet over appellationen, ses med røde markeringer, hvor domænet har sine vinmarker. Der er som normalt i Chateauneuf du Pape tale om ganske mange forskellige parceller, og det er summen af alle disse forskellige terroirs, skaber kompleksiteten af basisvinen på det enkelte domæne.
I øvrigt har kvaliteten af vinene fra domænet været stigende de senere år, i takt med at Albin har fået mere selvsikkerhed.

Domaine des Sénéchaux
Besøget var kun aflagt for at konstatere, om vinen stadig smager godt.
Eftersom den tidligere åbnede flaske var en uge gammel, blev der spenderet en ny flaske. Jeg kan der ud fra konstatere, at der ikke kommer mange besøgende, men jeg kan også bekræfte, at vinens ret høje kvalitet er uændret, og at prisen for 2012 er 40€. Det er der ikke noget at sige til, selv om det måske er lige i overkanten.

Domaine Saint Préfert
Vi var 6 personer til smagning på Domaine Saint Prefert.To hollændere, der boede i en gîte på stedet, to franskmænd og os.
Først fik vi en rundtur i kælderen, eller rettere den ældre og den nyere kælder ledet af en ung og vidende caviste på stedet. Isabel Ferrandos mand bliver ved med at købe marker, så nu har man 24 ha. Chateauneuf du Pape og 4 ha. Cotes du Rhone. Derefter blev der afholdt en smagning, der var noget mere omfattende, end jeg havde turdet forvente. To hvidvine fra 2013, Cuvée Classic og Vieilles Vignes Clairette fra fad. Derefter fire cuvéer fra henholdsvis 2011 og 2012. I alt 10 særdeles gode vine.

.Fra smagningen hos Isabelle Ferrando. Man kan godt købe vine på stedet. 
Damen på kontoret kunne kun finde to Colombis fra 2011 - 35€

...

Domaine Ferrand
Philippe Bravays vine er meget mørke og frugtrige. Kun en af 3 Cotes du Rhone på ren Syrah lagres på demi-muids. Ellers bruges der ikke fade på domænet. Cotes du Rhone Vieilles Vignes og Chateauneuf du Pape er meget frugtmættede vine, vel at mærke uden at være marmeladeagtige.
Chateauneuf du Pape 2012 aftappes kort efter 1. juli. Der er altid en god kvalitet i Bravays vine. Hvis han har noget, der ikke tilfredsstiller hans kvalitetskrav, bliver det solgt til negociant, og her skal det nok kunne sætte farve og tilføre kraft til mindre vine

Philippe Bravay

.

Chateau Cabrieres
Vi fik en meget venlig og generøs modtagelse på Chateau de Cabrières. Rent faktisk har jeg aldrig mødt parret før. Parret er en del af Arnaudfamiliens dramatiske opslitning de senere år. 
Uden at dvæle ved denne historie, så er
Agnès den eneste af Guy Arnauds tre døtre, der fører hans første sats i Rhone Chateau de Cabrières videre.
Agnès kan snart fejre sølvbryllup med sin urokkelige støtte
Patrick Vernier.
Parret stod indtil for få år siden lidt i skygge af de ikke alt for kløgtige beslutninger af familiens overhovede (Guy Arnaud), men nu har de besluttet at starte på en ny æra for domænet, måske inspireret af at de har to voksne børn, en søn og en datter.
De tog det første skridt et år efter familieskiftet og allierede sig med Philippe Cambie, der havde sin første indflydelse på årgang 2010.
 

Agnès og Patrick Vernier foran en række udsøgte vine, smagt under besøget:

CdP Blanc 2009, CdP Tradition 2010, CdP Prestige 2007, CdP Select de Cabrières 2003 og CdP Pontifices Ebrès 2001. Sidstnævnte er kun lavet i 2001 på ikke-afstilkede druer, altså på samme måde, som CdP i gamle dage.
Den blev først drikkelig efter 5 år (Vi fik foræret en kasse). Endelig smagte vi til sidst CdP Prestige 1974, som var mærket af alderen, men stadig nogenlunde viril.

.

Beaucastel åbner shop i centrum

Den lille købmand I byens centrum lukkede i foråret.
I butikken, der ligger ved siden af turistkontoret åbner Chateau de Beaucastel i sommer en vinshop med de fleste af deres vine:
Chateau de Beaucastel
Perrin et Fils Selection
La Vielle Ferme
Maison Nicolas Perrin o.a.

Domaine Eddie Feraud
I 2012 overtog Yannick Feraud domænet efter sin far Eddie Feraud. Smagerummet ligger ved siden af Domaine du Pegaus butik på Av. General de Gaulle. Privatboligen, hvor Yannick bor sammen med sin kone og lagringskælderen findes i forlængelse af smagelokalet. Ved faderen nye hus findes et par tanke, hvori vinen fra de fem ha. vinificeres.

..

Yannick Feraud sammen med sin smukke samlever/hustru, der lige var hjemvendt fra sin løbetur og derfor måske ser lidt ophedet ud i kinderne.
Modningsteknikken hos Feraud, som har været brugt af faderen, siden han etablerede sig på stedet i 1954, er enestående i Chateauneuf du Pape.
Lagringsfadene har, før faderen anskaffede dem, været brugt til lagring af øl i Schweitz, og har siden 1954 været brugt til lagring af rødvin - og nu kommer det specielle - uden at være rengjort indvendig en eneste gang. Tricket er, at når et fad tømmes, skal det umiddelbart efter fyldes med næste årgang. Det må ikke stå tomt, for så kan det blive inficeret.
Jeg kan bekræfte, at der overhovedet ikke er noget i vejen med vinen, som i øvrigt sælges for 17€.
En specialcuvée fra markerne, der har samme terroir som Ra
yas - lerjord med kalksten - har et lille højtliggende plot, hvor druerne modnes lidt før end på de øvrige vinstokke, kaldes Cuvée Raisins Bleu, og er en af de specialcuvéer, der har legitimitet og er udtryk for det specielle terroir, da vinifikation og lagring er som for normalcuvéen.

.

Domaine Robert Sabon
Sabon familien ejer i dag i alt 45 ha. 17 ha. Chateauneuf du Pape, 8 ha. Lirac, 8 ha. Cotes du Rhone og 12 ha. Vin de France.

Didier Negron har ansvaret for vinfremstillingen, Delphine Sabon arbejder med administrationen og Gilbert Sabon er regnskabsfører.
Ud over disse tre, som var tilstede, da foto blev taget, arbejder også Denis Sabon og dennes søn Julien Sabon i vinmarkerne.
Vi smagte alle Chateauneuf du Pape vine i årg. 2013 fra fadene.

Denne årgang var et vanskeligt år for Grenache, der gav et meget lille udbytte på grund af problemer med blomstring og dermed frugtansættelse, collure.
Derfor er vinene fra årgangen præget af de øvrige druevarieteter, herunder de mest udbredte efter Grenache, Syrah og Mourvedre.
Det er i forvejen et kendetegn for Sabons vine, at de er høstet relativt tidligt og derfor har en del syre. Dette kølige præg træder endnu tydeligere frem i en årgang.som 2013 - synes jeg.

.

Domaine Tour Saint Michel
Her som på alle andre Chateauneuf du Pape domæner var der tale om genbesøg; for nogles vedkommende efter en del år. Sidst jeg besøgte Tour Saint Michel var der mange temmeligt gamle foudres. I dag er kun de tre bedste tilbage, og de benyttes ikke til Chateauneuf du Pape. Nu er der en del, men ikke overvældende mange barriques, der bruges til de to bedste cuvéer.
Ved forskellige lejligheder, sidst på Les Printemps i foråret har jeg noteret mig en betydelig fremgang i kvaliteten af vinene. Hvor nøgleordene før var en vis spinkelhed og anonymitet, kan man nu tale om frisk frugt og betydeligt mere fylde. Ved Deambulation, vandring i vinmarkerne med musikalske indslag, besøgte vi sidste år domænet og fik til AOP tyrekødet domænets Chateauneuf du Pape
Tour du Lion 2011 sammen Domaine de Mordorées
Chateauneuf du Pape Reine des Bois 2011, og jeg tror det glædede Mireulle en del at jeg sagde til hende hendes vin på dette tidspunkt klarede sig godt til den ret

.

Mireille Porte

...

Domaine du Banneret

Vi plejer at bo på La Bastide Saint Dominique i Courthezon, når vi besøger Rhone. Denne gang var vi flere om at bestemme datoen, så jeg kom ikke i rette tid denne gang. Vi har et par gange tidligere boet i en lejlighed tilhørende Domaine du Banneret på Rue des Cigales i Chateauneuf du Pape, og den var ledig. Her er desværre ikke WI-FI, så dette kan først læses, efter hjemkomst til DK.

.

Audre Vidal, datteren på Domaine du Banneret, vigneronne in spè.
Vi smagte 2011, som sølges netop nu og en række ældre årgange fra fade.
Bl.a. 2007 og 199?. Vinene er håndlavede og langtidsholdbare.

.

En afstikker til Vaison la Romaine
Mas Poupéras
Dette mindre domæne på 10 ha. er biodynamisk. Måske er det derfor vinene er så intense i smagen og har godt at lidt lagring, så frugt og syre integreres og kommer i harmoni.
Hvidvin og rosé var udsolgt, så vi smagte kun de 4 røde cuvéer:
.

Patrice og Chloë Chevalier

Det er kun de to bedste cuvéer, der lagres på barriques, og her ses de alle 8.
Den spøjse cementtank er til fremtidige eksperienter, der ikke skulle afsløres.
Bortset fra de 8 barriques og den lille cementtant bruges der kun ståltanke.

.

Der står faktisk ingenting på den blå etiket på flasken til højre. Der er lidt oplysning på bagsideetiketten. Den er på 100% Grenache og koster 25€.

Home