Kort nyt - januar 2010

29. januar 2010
.
Harry Kaaris på Winelibrary 28.1.

"Gary interviews Harry Karis, the writer of the epic book about this celebrated Southern Rhone region. They taste 2 Chateauneuf du Papes and talk about this venerated region."

Der kommer senere (i dag?) en Part 2 

Harry Karis på Winelibrary 29.1.

.
26. januar 2010
.
Præsentation af 2009 i Rasteau og Gigondas

I lighed med arrangementet i Chateauneuf du Pape (se 22. januar) inviterer man også Pressen og professionelle til smagninger i andre byer.

Festival "Millessime 2009" - første gang et sådant arrangement afholdes.
Det finder sted på CLAEP i Rasteau mandag den 22. marts kl. 9.00-14.00
Skulle man ønske at deltage, kan man henvende sig til Syndikatet i Rasteau (mailadresse).
Jeg forventer selv at deltage og vil berette om begivenheden efterfølgende.

I Gigondas finder præsentationen sted på Auspices de Gigondas (syndikatets bygning i den højeste del af byen) lørdag den 17. april kl. 10.00-18.00.
Tilmelding kan ske via syndikatets hjemmeside.

.
22. januar 2010
.
Les Printemps de Chateauneuf du Pape
10.-11. april 2010.
Salle Dufays, Chateauneuf du Pape.
.
En gruppe unge vinbønder i Chateauneuf du Pape har måske tænkt, at der skal ske noget nyt for at promovere vinene fra Chateauneuf du Pape. (Jeg har ingen kilder til dette udsagn). Jeg kan godt forestille mig, at nogle af de unge og innovative vinbønder synes, at de traditionelle varetagere af denne opgave (federationen og vinbroderskabet) virker lidt seje i optrækket, og så er der jo også det med de traditionelle stridigheder i appellationen, som er med til at lamme nye initiativer. Under alle omstændigheder:

En gruppe unge med Julien Barrot (Président du CCJA Châteauneuf-du-Pape) og Eric Bonnet i spidsen har taget initiativ til at arrangere "Les printemps de Chateauneuf du Pape".
Det franske ord printemps kan betyde forår eller ungdom. Den dobbelte betydning passer godt, da det er ungdommen (under 40 år), der for første gang arrangerer en sikkert tilbagevendende forårsbegivenhed - en smagning af de unge producenters vine. Der skulle være over 60 unge producenter, der vil præsentere deres vine til alle interesserede, franskmænd og udlændinge, amatører eller professionelle.
Skulle man tilfældigvis være i området en af disse dage, vil jeg meget anbefale, at man kigger ind.

Der afholdes på de 2 dage 4 særlige arrangementer:
Lørdag formiddag: "
Les Terroirs de Châteauneuf-du-Pape"
Lørdag eftermiddag: "L’appellation aux treize cépages"
Søndag formiddag: "Le vieillissement des Châteauneuf-du-Pape" (Så vidt jeg forstår med smagning af ældre årgange)
Søndag eftermiddag: "Accords mets et vins" - "Animé par des fromagers-affineurs

 Blomstrende omtale af arrangementet på fransk

.
Jeg har efterlyst en omtale på engelsk. Hvis jeg modtager noget, vil jeg orientere om det.
Under udarbejdelse: http://www.lesprintempsdechateauneufdupape.fr/
.
16. januar 2010
.
Flere vinterbilleder fra Provence. Disse fra fra Philippe Gimel.

Herunder (13.1.) er henvist til en side fra Agence Bio.
Jeg har ud fra oplysningerne her lavet en liste over producenter, som selv aftapper vin. Egentligt var listen tænkt som en oversigt til eget brug. Listen kunne måske også interessere andre, så den kan ses her.

Jeg har tidligere lavet en side, hvor jeg oplister de producenter, der mig bekendt er certificerede agriculture biologique - Ses her. Denne liste indeholder færre producenter. Det skyldes blandt andet, at listen fra Agence Bio også medtager producenter, der er under konvertering til agriculture biologique - konverteringsperioden er normalt 3 år.

Jeg har hidtil ikke placeret det grønne AB-mærke på siderne om producenterne, før jeg positivt vidste, at de var endeligt certificerede. 

Det bemærkes, at en del af producenterne også er certificeret biodynamiske, men det forudsætter, at man også er certificeret agriculture biologique.
Producenter certificeres en gang årligt, så man kan ikke af listerne aflæse, hvilket år man er startet på biologiske dyrkningsmetoder.

.
13. januar 2010
.
Via surfing fik jeg en oplysning om, at også Clos des Papes er blevet certificeret agriculture biologique - endda tilbage i 2007. Jeg fik det bekrævet efter en ekstra specifik søgning på http://www.sommelier-vins.com/article-32273238.html

Her var der i øvrigt nogle henvisninger til videoer på YouTube med Paul Avril (billedet t.h.) Man kan fra siden finde flere sekvenser: Presentation - Hvidvinen - Rødvinen - Vinstokkene - Le Terroir.

Vedr. søgning efter biologiske producenter kan man bruge siden fra Agence Bio.
Ønsker man f. eks. at få et overblik over hele det sydlige Rhone, kan man søge på:
Région "Provence-Alpes-Cote d'Azur", Département "Vaucluse",  Production "Vigne" ,Sous production "Toutes".
Région "Rhône-Alpes", Département "Drôme",  Production "Vigne" , Sous production "Toutes".
Région "Languedoc-Roussillon", Département "Gard",  Production "Vigne" , Sous production "Toutes".
Uddybende oplysninger fra linkene "Savoir +"

..
11. januar 2010
.
Laurence Feraud kommer til Sønderjylland

Sydjysk Vinselskab har "Årets smagning" lørdag den 30. januar kl. 19.00 på Tyrstrup Kro (I Christiansfeld). Man får besøg af Laurence Feraud fra Domaine Pegau. 

Hun skulle ifølge programmet bl.a. medbringe Da Capo 2007, og denne vin har man ikke så ofte lejlighed til at smage. 

Der er også adgang for ikke medlemmer. Program kan ses her.
.
6. januar 2010
.
Jeg reviderede for nylig siderne om negocianter, der laver vine fra Rhone. Mine sider blev lavet for flere år siden og havde mange mangler og unøjagtigheder. Det er ikke lige negocianterne, der vækker min skrivekløe, men på den anden side, skal oplysningerne (om de mest kendte) jo helst være nogenlunde korrekte, og det er ikke alle mine besøgende, der kun vil kunne hente oplysninger om kvalitetsvine. Og når der nu ligger sne på golfbanen, så kan man jo ligeså så godt få nogle udskudte opgaver fra hånden. (Mit røgfyldte arbejdsrum undergår p.t. også en renovering efter årelange opfordringer fra min kone.).
Det er vel nok de mest etablerede, der kan købes i DK. Når tilbudsaviserne dumper ind ad brevsprækken, ser min kone af og til en rhonevin og spørger uskyldig (som hun er), om den ikke var interessant. Så kigger "eksperten" jo på annoncen og kan ikke se årgang eller ophavsmand (producent), og så kan Ulla læse af minespillet, at den vin behøver hun ikke at spendere husholdningspengene på.

Jeg er godt klar over, at der er mangler på min liste over negocianter. Der synes i disse år at være en  tæt underskov af håbefulde (unge) mennesker med ambitioner om at blive grundlægger af et af fremtidens succesfulde negociantfirmaer. Hvad f. eks. med en vin der kaldes "Cor Hominus Laetificat" eller kortere Co Ho La. Dette firma med det mere gennemskuelige navn, Maison Rouge, har oven i købet en hjemmeside http://www.maisonrougewines.com/. Ja, ja, hvem ved? Lad os nu lige se tiden an.

5. januar 2010
.
Finesse eller power

Livingstone-Learmonths på http://www.drinkrhone.com/ "January 2010 News":
"
It will be interesting to see what happens with the style of some Southern Rhônes over the next few years. There has always been a gulf between what one might loosely term the typical European palate and the typical North American palate, and this difference has been brought into very sharp focus with the issue of the 2007 vintage at Châteauneuf-du-Pape. I have actually witnessed a professional taster, spitting all the while as per usual, physically crumble after going through 30 or 40 of the 2007s at a public event. Is this a good sign? Even in the USA, a lively divergence has opened up between Eric Asimov, the New York Times wine correspondent, and the Sage of Maryland, Robert Parker jr. Finesse or power? Can you indeed offer finesse when the degree exceeds 15°? Are growers copping out when they lament the rise in ripening season temperatures, but also know that this style of wine sells very well in certain markets - so why kick against the trend? I cover this point in the February 2010 issue of Decanter magazine, by the way. "
.
1. januar 2010
.
The Rhone Gang

Skulle man nu blive nysgerrig efter at vide, hvem d'herrer på billedet til højre mon egentligt er, så kan man prøve at klikke på overskæggene.
Herren med det mørkeste overskæg er spion, så hans skæg
vil kun lede frem til den organisation, han repræsenterer. 

De har et fælles mål:
"Wanted since we figured our way around a barrel at our family owned estates, in the Rhône Valley, we decided to explore our artisan roots by creating new blends like our fathers and grandfathers did when free trade and free idea exchange were the norm and not the exception..."

Lidt utradionelle er de da. De laver en vin på 30% Grenache og 70% Pinot Noir og så en blanding af tre domæners topcuvéer - én af dem har Parker for nylig givet 100 point!
De kalder dem henholdsvis "Hold-up" og "Wanted gang".

.

Arkiv:

December 2008
November 2009
Oktober 2009
September 2009
August 200
Juli 2009
Juni 2009
Maj 2009
April 2009
Marts 2009
Februar 2009
Januar 2009
December 2008
November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007

Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home