Kort nyt - august 2009
.

31. august 2009:
.
I morgen skulle det så blive afsløret i Smag & Behag, hvilken chateauneuf, der er blevet vurderet til at være Danmarks bedste.

Jeg har stadig ikke fået bogen om Chateauneuf du Pape, så ingen omtale endnu!
Jeg håber, at indholdet er bedre end distributionsmetoderne.

Der skulle komme lidt forbigående regn - måske tordenbyger - i Chateauneuf på onsdag ,men det er nok kun godt med lidt saftspænding i trængte druer.

.
28. august 2009:
.
Denne kommentar til høsten 2009 er godt nok nogle dage gammel, men forekommer mig alligevel interessant. Den fremkom i et nyhedsbrev fra Vinergie, det agentfirma, som Cambie er medejer af/rådgiver for:

Characteristics of the vintage 2009 at the 19th of August : 

(by Philippe CAMBIE) 

"The maturation is around 15 days earlier than in 2008 which able us to do a pertinent comparison. Compared to 2007, we have very similar maturities for all varieties despite the white & Black Grenache and the Mourvèdre which are around a week in advance.
The berries are clearly smaller than in 2007 (lose of weight from 10 to 20%) the level of acidity is higher on white & black Grenache at equivalent degrees, and similar for all the other grapes. The level of Antocyane is equivalent to 2007.
In non limited water situations, the white berries tasted were very fruity and all ready show none astringent skins yet they still had green hints. The tasting on red berries shows also a lot of fruit and very little aggressive skin. These comments will have to be précised in future tasting. In specific conditions, some wineries will have to start picking the whites from this week, especially for the white Grenache and Roussanne and some vineyards in situation of hydro stress."

Note: "Antocyane" er de stoffer, der bestemmer vinens farve.

.
27. august 2009:
.
Høsten er i gang i Chateauneuf du Pape

Jeg opdagede i dag på bloggen fra Domaine du Beurenard, at man allerede i dag er startet med at høste Syrah (billede t.h.). I går (se herunder) gav Julien Barrot udtryk for, at "The grapes are nearly ripe." 
Fra Beaurenard siger man at høsten er startet tidligt ligesom i  2003 og 2007 og tilføjer (i min oversættelse) "the wines are still better than these 2 years". Det lyder jo meget fint!

Hvad så med Ban des Vendanges - må man sådan starte?

Spørgsmål til Michel Blanc: "The hot weather must have matured the grapes before estimated.
I know that “le Ban des Vendange” is 11 September.
Have you from the federation given a general
dégoration? – or is the date for Ban des Vendange just a date that is not to be taken seriously?"

Svar: "The ban des vendanges will be 4 of September, we have moved it today .
Until 2008 ban des vendanges was important . Now, with the new AOC rules, it is less important, more “folklorique”".

.
26. august 2009:
.
I en mailveksling med Dominique på Domaine Cristia, der handlede om noget helt andet end den kommende høst, indskød hun - formentlig fordi hun var så glad - 
"I hope that everything's fine in Danemark! Here it's more than hot, 2009 seems to be a new exciting vintage!"

Det fik mig til at spørge en anden bekendt, Julien Barrot, hvilke forventninger han havde på nuværende tidspunkt, og her er hans reaktion:

"09 vintage is not yet in the cellar but it looks like again a particular vintage. August is really really warm. The grapes are nearly ripe.
There’s already good flavour in the grain and the tannin are superior to 2007 at the same stage.
We will see in the future days and will pronounce excellent, medium or bad vintage when all the grapes will be in the cellar!!!".

Jeg har fulgt vejret i Chateauneuf i de sidste par uger - og det har været ret varmt.
Under turen i juli fik jeg indtryk af, at man egentlig ikke sukkede efter regn. Der skulle være reserver nok, der hvor det nu skal være. 

Jeg må gå ud fra, at hvis der bliver godt høstvejr, vil vi kunne forvente endnu en god årgang - mindst.
Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Det er vist nok det, der ligger bag Juliens tre udråbstegn.
Mon de kan vente til efter 11. september? (Se herunder)

Mercredi 19.08. Soleil 21°C / 38°C Vent variable
Jeudi 20.08. Soleil 21°C / 38°C Vent variable
Vendredi 21.08. Soleil 19°C / 37°C Vent nord 10 km/h
Samedi 22.08. Soleil 21°C / 33°C Vent nord-nord-ouest 35 km/h
Lundi 24.8. Soleil 19°C / 32°C Vent est-nord-est 10 km/h
Mardi 25.8. 20°C / 29°C Vent nord-nord-ouest  10 km/h
Mercredi 26.8. 19°C / 30°C Vent nord-nord-ouest 5 km/h
Jeudi 27.8. Soleil 18°C / 32°C Vent variable
Vendredi 28.8. Soleil 19°C / 33°C Vent nord-nord-ouest 10 km/h
.
23. august 2009:
.
Høsten nærmer sig
Om godt en uges tid vil høsten i Rhone være i gang. Kan hænde man enkelte steder begynder på at høste grønne druer i den kommende uge.
Ved høstens begyndelse er der mange steder Ban des Vendanges
En del af disse festligheder finder sted af turistmæssige årsager, og der er spectacles af forskellig art med optog og den slags - naturligvis efter en indledende gudstjeneste.
Der er dog også en mere seriøs baggrund: Det erklæres lovligt at starte høsten (af blå druer).
Kooperativerne åbner ikke for modtagelse afdruer, før høsten er annonceret lovlig. 
Seriøse producenter, der skal leve af selv at lave god vin, kan nok selv finde ud af at vente, til druerne er optimalt modne.
De første festligheder plejer at finde sted i Avignon. Det sker i år lørdag den 29. august. I Chateauneuf du Pape venter man til 11. september:
.

BAN DES VENDANGES Châteauneuf-du-Pape

11-sept

Lecture du ban des vendanges par un jeune vigneron de l’appellation

REPAS DE FIN DE VENDANGES Châteauneuf-du-Pape

22-oct

Un repas convivial où l’on pourra déguster des vins bruts de cuve de la récolte 2009 et assister à un spectacle musical


Folk mobber mig, fordi de har fået bogen om Chateauneuf du Pape i afvigte uge.
Jeg forventer at få et eks. meget snart.

.
22. august 2009:
.
Det skulle vist nok endnu være muligt at få billetter til Rhonevinfestivalen den 19. spetember.

Er der nogen, der vil være med til en lille seriøs spøg under Rhonevinfestivalen?

Der er tradition for, at en vin fra Chateaneuf du Pape vinder publikumskonkurrencen om kåring som festivalens bedste rødvin. Det er der ikke noget at sige til - selv om visse udstillere af vine fra de store appellationer i nord, måske ærgrer sig lidt.

Jeg kunne godt tænke mig at sætte fokus på vine fra andre appellationer.
Smagekataloget foreligger ikke, men jeg vil tro, at der bliver præsenteret en halv snes vine fra hver af appellationerne Gigondas, Vacqueyras og Rasteau.

Jeg kunne godt tænke mig - helt uden for festivalens rammer - at finde en vinder fra hver af disse appellationer. Er der nogen, der vil være med i denne uhøjtidelige og præmieløse "spøg".

Hvordan?

Hvis du sender en mail, om at du godt vil være med, laver jeg en liste over de udbudte vine fra disse appellationer og sender den til dig - når smagekataloget foreligger.
Du skal under festivalen vurdere disse vine og give dem et antal point - max 40.
Listen med de påførte point kan afleveres til mig under festivalen, eller man kan efterfølgende sende den via email.
I dagene efter festivalen vil jeg udarbejde en oversigt efter samme princip, som den liste, man kan se fra Smag & Behag-smagningen i maj.
Det vil her fremgå, hvem der har deltaget.
Jeg kender et par stykker, der vil være med, men vi kunne udmærket være flere. Du behøver ikke at være "ekspert". Det er vi andre heller ikke.
Skulle du være sammen med en lille gruppe vinvenner - måske bare din mand -, må man gerne være fælles om pointgivningen.

Et par "smagsprøver" fra festivalen 2008.

.
18. august 2009:
.
Priser, årgange og vine for de 3 udsalg i Gigondas, Carianne og Vacqueyras er nu opdateret.
Priserne i Vacqueyras og Cairanne synes at stige meget lidt, mens der i Gigondas er lidt højere stigninger. For eksempel er Chateau Saint Cosme, der sidste år for 2006 kostede 12,5€, steget til 14,2€. 
Jeg venter nogle dage med at opdatere de engelske udgaver af prislisterne. Derfor kan man i øjeblikket sammenligne priserne i 2008 og 2009.

Harry Karis bog skulle kunne forventes at blive distribueret snart. Jeg havde hørt om en dansker, der havde fået den for 3 uger siden, og derfor henvendte jeg mig og fik flg. svar 15.8.

No we have not forgotten you. I received 100 copies last month mainly for promotional use. About 25 have been sent - picked at random - to European customers who already ordered.

Some time ago we did send out a newsletter with this information. The books will arrive next Monday and send out immediately afterwards.

I øvrigt præsenterer han bogen på federationen i Chateauneuf du Pape den 25.8. fremgår det på federationens hjemmeside. Se t.h.

Harry Karis,médecin hollandais vient de consacrer ces deux dernières années à écrire le plus exhaustif des ouvrages jamais écrit sur les vins de Châteauneuf-du-Pape. 500 pages où textes, photos, graphiques, tableaux récapitulatifs vont permettre aux amateurs et aux professionnels de tout apprendre sur les vins de Châteauneuf-du-Pape, sur l'appellation et bien entendu sur les vignerons et les vigneronnes qui l'animent au quotidien. Cet ouvrage sera présenté aux visiteurs et aux touristes le mardi 25 août aprés-midi à la maison des vins de Châteauneuf-du-Pape.
.
17. august 2009:
.
Nu er opdateringerne fra turen i juli ved at være afsluttet - og så kigger man frem mod næste tur. Man kan jo frygte at løbe tør for gode ideer. Derfor har jeg - for at få et overblik - lavet en side med de producenter, jeg ikke har besøgt endnu. Den kan ses her. Jeg har markeret enkelte domæner med "***". Det er steder, som forekommer mig interessante. i øjeblikket. Jeg vil da gerne inspireres, hvis nogle af mine besøgende har gjort gode erfaringer med nogle af de mindre kendte domæner.

Under turen havde vi tid til en slentretur i Courtezon. Vi har været i byen mindst 100 gange de sidste 15 år, men har faktisk aldrig bevæget os bort fra hovedstrøget. Kameraet var ved hånden, og det har resulteret i en side med billeder fra byen. Da der ikke er megen tekst, er siden på engelsk - for ikke at lave 2 sider. Siden kan ses her.
.
14. august 2009:
.
Peter Bækgård er i Sydfrankring i disse dage:
"Ville lige rapportere, at jeg har købt 2010 udgaven af La Revue du Vin de France - min favorit publikation (bog) når det kommer til Franske vine generelt. Interessant nok har de vurderet 2004 og 2006 til at være væsentligt bedre i det sydlige Rhone end 2007.  
2005 mener de er den bedste årgang i 20 år".
Ser man det! 
 
13. august 2009:
.
Fête de la Véraison i Chateauneuf du Pape 7.-9. august:
Video fra sudTV Local - også klip fra andre begivenheder i byen og omegnen.

Seminaret på det års Rhonevinfestival 19. september handler om Côte Rôtie. Seminaret forestås af vinjournalist Niels Lillelund fra Jyllands-Posten. Seminaret vil fokusere på regionens forskellige stilarter og terroirs og der vil være 10 spændende Côte Rôtie på smagning.
Desværre er billetter til seminaret udsolgt.
Billetter til festivalen i øvrigt er endnu ikke udsolgt. http://rhone-vinfestival.dk/

.
2. august 2009:
.
(Indlægget her blev anført i Kort nyt 30. juli)
Jeb Dunnock fra THE RHONE REPORT har også være i Rhone for nylig og smage 07. Hans noter kan ses her.
Jeg har i dagbogen herunder (Juli 2009) flere gange talt om en karakteristisk sødme i mange vine fra denne årgang. Dunnock taler om "sweet fruit".
Jeg forsøgte at få at vide fra producenterne, hvor denne sødme kommer fra. Jeg fik undvigende svar - især fra dem, hvor sødmen var meget fremtrædende.
Man forklarer det bl.a. med en "høj alkoholprocent". Det kan jeg ikke rigtig gennemskue skulle give sødme. Det er nok mere noget med meget modne druer - hvilket jo naturligvis også højner alkoholprocenten, men Rhonevine når ofte op på nær 15%, uden at man mærker sødmen.
Alle påstod hårdnakket, at deres vine ikke indeholdt restsukker.
Er der en "ekspert", der kan forklare sødmen i netop denne årgang?

 


På baggrund af indlægget t.h. skulle jeg måske lige understrege, at jeg har købt masser af 2007 på turen - hvor det var muligt.

Reaktion fra Peter Sunesen:
Det Jeb Dunnuck refererer til når han taler om "sweet fruit" er simpelthen sødmen fra perfekt modne druer. Ligesom en Lafite 1959 (et perfekt år for Bordeaux og Lafite i særdeleshed) dufter og smager mere sødmefyldt -uden selvfølgelig at besidde noget ikke udgæret sukker- end en sur,kantet, hård og ucharmerende 1957 (et år hvor druerne aldrig blev rigtigt modne pga usle vejrforhold).
VI SKRIVER HISTORIE med CdP 2007: et fantastisk år ....sandsynligvis det bedste siden 1990 eller måske 1978 (selvom det sagtens med tiden kan vise sig at blive endnu bedre end disse to fremragende årgange) Så det du (parakdoksalt nok for en mand der angiveligt er begejstret for vinene fra dette herlige område) finder frastødende og som du omtaler nedsættende  som "alt for søde" er i virkligheden CdP af ALLERHØJESTE KLASSE........
Selv om du ikke bryder dig om disse "alt for søde" vine, og jeg egentlig burde lade dig blive i hvad jeg vil kalde din afsindige vildfarelse ud fra tanken om at der så er mere til os andre, vil jeg alligevel opfordre dig til at købe nogle af de vine du indtil nu har veget væk fra.
Om nogle år vil du sandsynligvis takke mig for mit storatede råd.
Gå ikke glip af hvad Parker kalder "a vintage of a lifetime".........
PS Jeg læste engang om en godsejers reaktion på den da nytappede Bordeaux årgang 1929 (ET LEGENDARISK ÅR ) Han udbrød til sin vinkyper "den kan De godt sætte syltetøjs-etiketter på...den er jo sød, mand!
.

Arkiv:

Juli 2009
Juni 2009
Maj 2009
April 2009
Marts 2009

Februar 2009
Januar 2009
December 2008
November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007

Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home