AOP Tavel  

Historiske årstal

Man har fundet rester af en romersk bebyggelse i kommunen med arkæologiske rester, der fortæller om vinfremstilling i det 2. århundrede.
1636: En jordebog (grundlag for afgifter til lensmanden) omtaler specialiceret vindyrkning.
1716: Arkiver omtaler lokale vine fra Tavel.
1902: Syndikat af vinavlere stiftes.
1926: Man går i gang med at udarbejde regler for oprettelse af en appellation, i samarbejde Baron Le Roy fra Chateauneuf du Pape. Lokalt var det prædidenten for syndikatet i Tavel (1923-1938), Aime Roudil, der stod i spidsen for appellationens oprettelse, som sammen med Chateauneuf du Pape blev de første i verden.
1936: AOC Tavel får officiel status. Endeligt cirkulære i 1937.


T.v. Aime Roudil (1870-1938) og Pierre Le Roy (1890-1967)
Det siges, at Le Roy ville forbeholde rød- og hvidvine for Chateauneuf du Pape og derfor var interesseret i, at Tavel kun producerede rosé.

Regler for appellationen

Tavel Rosé kan kun laves fra marker i Tavel kommune - samt enkelte parceller i Roquemaure.
Det potentielle areal inden for appellationsgrænsen er 960 ha. 
Tilladte druer: Grenache, Cinsault (min. 15%), Syrah, Mourvedre,
Clairette, Bourboulenc, Picpoul, Carignan (max. 10%) og Calitor (bruges stort set ikke, og må kun bruges, hvis plantning er sket før 1994). Ingen af disse sorter må udgøre mere end 60% i plantningerne.
Maksimalt udbytte: 46 hl/ha.
Min. alkoholprocent: 11.


Tavel kommune har et samlet areal på 19,96 km2, eller 1996 ha. 
Heraf udgør markerne i AOC Tavel 960 ha.

Deklareret areal og udbytte 2012-2016

Årgang 2012 2013 2014 2015 2016
Hektar 917 902 912 915 911
Hektoliter 36397 33731 39391 35314 37778
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com

Vinificering:

Den normale metode for fremstilling er en kort macerationsperiode (kontakt mellem skind og most) på 12-36 timer.
I en så kort periode udtrækkes kun få farvestoffer fra de faste bestanddele i druerne.
I andre appellationer laves rosé oftest ved saignée metoden, hvor most ledes ud af tanken efter en kort macerationsperiode, og den resterende most anvendes til andre vine. Denne metode anvendes ikke med samme formål i Tavel.
Der anvendes kun undtagelsesvis fadlagring - for en special cuvée.
Vinen aftappes normalt nogle måneder efter høsten, og de fleste vine er beregnet på at blive drukket et år eller to efter høsten.

Producenter

Tæt på 50% af produktionen fremstilles på kooperativet i Tavel, og resten af private producenter, hvoraf der er ca. 35. En del af vinen fra de private producenter sælges til og aftappes af negocianter.
Den største del af producenterne har også marker i Lirac appellationen eller i Cotes du Rhone. Det er derfor kun enkelte producenter, der kun fremstiller Tavel Rosé.

Syndicat Viticole de l’Appellation Tavel     

Syndikatet blev oprettet allerede i 1902.
Præsident for syndikatet har siden 2015 været Gaël Petit
Domaine Moulin-la-Viguiere

Commanderie de Tavel  

Vinbroderskab oprettet i 1968. Siden foråret 2016 har Richard Maby, Domaine Maby været præsident gérant for broderskabet.

Caveau Saint Vincent   

En butik på Rue Frédéric Mistral, hvor der sælges vine fra 30 af producenterne i Tavel.

Couleur Tavel    

Vinfestival, der 15. juli 2017 blev afholdt for 5. gang. Foregår i et område, der kaldes Jardins de Tavel, som er beliggende ved Le Lavoir på Rue de la Combe.
Herunder nogle fotos fra 2017.

Couleur Tavel 15. juli 2017

At the entrence Anne Grasset from Chateau de Ségriès in Lirac
.

Passing the Lavoir you find Les Jardins de Tavel
.

.

.

Hélène and Gaël Petit Domaine Moulin-La-Viguiere
.

Didier Jouffret Domaine le Vieux Moulin
.

Nathalie Duclaux Le Mas Duclaux 
.

Vincent, Elisabeth and Raphël de Bez Chateau d'Aqueria
.

Vincent de Bez Chateau d'Aqueria
.

The family from Domaine Hautes Roches' wines are made at Cellier de Chatreux
..

Lionel de Lanzac Domaine de Lanzac
.

Florian and Melanie Andre Domaine de Manissy
.

From Prieuré de Montézargues the wife of Guillaume Dugas and Alain Dugas

Céline Demoulin Chateau de Trinquevedel

Home   Home Tavel