Henri Bonneau

Jaqueline og Marcel Bonneau
Rue Joseph Ducos 35, 84230 Chateauneuf-du-Pape.

 

Henri Bonneau (1938-2016) var 12. generation af vinavlere. Han startede egen vinproduktion i 1956.
Ejendommen marker omfatter kun 6 ha., hovedsageligt beplantet med Grenache, der udgør ca. 90% blandingen. Hertil kommer små mængder Mourvedre, Counoise og Vaccarèse, som han kalder "peber og salt".

Bonneaus vine hører til de sjældneste og meste efterspurgte i verden. Derfor handles de bedste af cuvéerne til meget høje priser. Dette skete ikke med Bonneaus gode vilje.
Han var et menneske, der levede yderst beskedent, men de mange led vinene går igennem, før de ender på hæderspladsen i vinkøbernes samlinger, tjener mere på vinene end Bonneau gjorde. Det siges, at mange havde sagt til Bonneau, at han roligt kunne sætte prisen op, men det afslog han.

Bonneau besluttede år for år, hvor mange cuvéer han ville aftappe. Der har i årenes løb været tale om 4 cuvéer, herunder listet efter stigende kvalitet:

Henri Bonneau
Marie Beurrier
Reserve des Célestins
Cuvée Speciale
Kun lavet i 1990 og 1998

   

Cuvéernes antal afgjordes nogle år efter høståret. Under et besøg i april 2008 var visse fade fra årgang 2003 mærket MB. Der blev kun blive aftappet 2 cuvéer fra denne årgang, Den sidst aftappede årgang af Cuvée Speciale blev årg. 1998 (i 2008)
Blandingen, der indgår i de fire cuvéer er i princippet ens. En del af Bonneaus marker ligger i La Crau, og det er formentlig herfra de bedste cuvéer udvælges.
Under mit eget besøg i 2008, var vi så heldige at smage fra to forskellige fade fra hver årgang, ikke fra La Crau og fra La Crau

Høstudbyttet holdes meget lavt 10-12 hl/ha.
Der høstes relativt sent
Macerationsperioden er relativt kort
Selve vinfremstillingen er i virkeligheden yderst simpel. Når vinene er færdiggærede i cementtanke, kommer de i ældgamle bourgondiske træfade, og her forbliver de i mange år, indtil Bonneau finder dem klar til aftapning, hvilket sagtens kan være efter 8-10 år for de bedste vine.

Bonneaus kældre fra 1600-tallet er legendariske. Der findes ikke et fad, som synes at være under 25 år gammel, og de fleste er af ubestemmelig alder. (Se fotos herunder).

Det kan undre, at det er muligt at lave så kostelige vine under disse forhold, og der har været fremsat mange teorier herom. Udgiveren af denne side skal ikke vove at berette om egne teorier, men skal blot konstatere at alle smagte vine i 2008 (2003-2007 fra fadene) smagte helt vidunderligt, uanset årgang og alder. Cuvée Speciale 1998 (aftappet) var en af de bedste vine, jeg nogen sinde har smagt. 

Under billedet af Marcel til højre fortælles om status efter Henri Bonneaus død.
Det er unægtelig en stabiliserende faktor, at der i kælderen ligger en del ikke aftappede årgange. Uanset om Regis Charmasson vil være i stand til at lave vine, der objektivt set er lige så gode som Henri Bonneaus vine, må man formode at det kultiske ved vinene vil forsvinde for årgange efter 2015. 

Dansk importør: Catching Wines

Herunder nogle billeder fra et besøg april 2008. 
I besøget deltog  Isabell Ferrando, Philippe Cambie


Henri Bonneau (1938-2016) Foto fra april 2008
Bonneau brugte altid en tastevin, når han smagte sine egne vine.Efter Bonneaus død drives domænet videre - ifølge det franske selskabsregister - af hans enke, Jaqueline Bonneau (født 1940), sønnen Marcel Bonneau (født 1971. Foto v/ Jep Dunnock) samt Regis Charmasson (f. 1971). 
Regis Charmasson har i mange år haft ansvaret for vinmarkene, og har hjulpet i kælderen. Han er en af de få personer, der har et indgående kendskab til Henri Bonneaus arbejdsmetoder. Han er en slags direktør for "firmaet". 
Daniel Combin har i mange år aftaget alle Henri Bonneaus vine og har distribueret dem via sit selskab: DANIEL COMBIN DISTRIBUTION - DISTRIBUTEUR EXCLUSIF DES VINS HENRI BONNEAU ET FILS.


.

Bonneaus "domæne", Rue Joseph Ducos 35. Det er huset med de grønne skodder på 1. sal. Kældrene findes i baghusene
. Foto fra 2008.

Distributøren Daniel Combin, sønnen Marcel Bonneau og Henri Bonneau. Foto: Coste du Rhone (En serie fotos fra kælderen - formentligt fra 2015)


Home   Index - Chateauneuf du Pape


Siden opdateret 07-08-2019