Flasketyper i Chateauneuf du Pape

Tidligere benyttede de fleste producenter den traditionelle Chateauneuf du Pape-flaske med ordene Chateauneuf du Pape Contrôlé i gotiske bogstaver samt en pavekrone og to korslagte nøgler (St. Peters). Flasken blev skabt i 1937, og omtales som La Bouteille Armoriée eller La Bouteille Écussonnée (begge dele betyder flasken med våbenskjoldet). Initiativet til flaskens fremstilling kom fra Syndicat des Propriétaires Viticulteurs de Châteauneuf-du-Pape (stiftet 1923), hvis medlemmer kunne bruge flasken. I 1963 dannedes La Fédération des Syndicats de Producteurs de Châteauneuf du Pape, der udgik fra syndicatet fra 1923 og dækkede hele appellationens område. Rettighederne til flasken overgik også til den nye federation. Producenter, der ikke er medlemmer af federationen kan benytte flasken, men skal så betale en afgift til federationen.


Uenigheder om federationens politik og andre lokale stridigheder blandt producenterne førte til, at der i 1960 dannedes en parallel organisation,
Syndicat Intercommunal de Défense Viticole de l'Appellation d'Origine Contrôlée Châteauneuf-du-Pape. forkortet  SIDVAOC. Medlemmerne af denne sammenslutning ville på et tidspunkt ikke acceptere, at de skulle betale en ekstra afgift pr. flaske til den anden federation.
Der har været ført 2 retssager om rettighederne til flasken. Begge retskendelser, afsagt 14. april 1999 og 21. september 2004, har fastslået federationens rettigheder til flasken. Der var også andre politiske uoverensstemmelser mellem de to federationer. Alt dette førte til at SIDVAOC fik kreeret en ny flaske, kaldet Mitrale. (En mitra er en bispehue.) Den blev taget i brug i slutning af 2002. Ca. 1/3 af producenterne bruger den nye flaske. Denne flaske må også bruges af negociants.
.

Adskillige producenter bruger deres egen unikke flaske:

Chateau La Nerthe, Chateau de Beaucastel, La Fiole du Pape og Chateau de la Gardine.
Chateau Rayas bruger en almindelig Rhoneflaske.

Flasken yderst til højre:
Endelig bruger de fleste negocianter en flaske, der vel kan kaldes en efterligning af den traditionelle flaske, idet der er både nøgler og pavekrone, men i en anden udformning. 

Home


Siden opdateret 27-01-2015