Rhônevinfestivalen 2009

Årets Rhônevinfestival blev afholdt lørdag den 19. september.

Jeg ved ikke, om det var mig, der havde en speciel god dag. Jeg følte, at der var en fantastisk god stemning i år.

Det pragtfulde sensommervejr spillede vel nok en god rolle. Der var så mange mennesker uden for i sommervejret, så næsten alle (og der er mange) siddepladser faktisk var optaget i perioder. Det giver bedre plads indenfor i drivhusene til det rekordstore antal besøgende.

Man havde fået stillet lidt mere indendørs plads til rådighed i år. Det gør det ligesom lidt nemmere at bane sig vej mellem standene og frem til spyttespandene.
Lars Møller henstillede i sin velkomsttale publikum til at træde lidt tilbage fra bordene, når man havde fået vin i glasset. Mange var flinke til at efterkomme opfordringen, men det var nu ikke alle.

Måske skyldtes den gode stemning også vinenes kvalitet. En stor del af de tilbudte vine var fra årgang 2007, og der har vist aldrig været en årgang, der gør sig bedre ved en sådan lejlighed end denne indsmigrende årgang. 

Måske var de fleste af deltagerne i forvejen Rhonefans. Skulle der have været nogen iblandt (jeg bemærkede mange helt unge mennesker på festivalen i år), der ikke var overbeviste om Rhonevinenes kvaliteter i forvejen, så må de være det nu.

En idé til overvejelse hos arrangørerne: Hvad med at stille spyttespandene midt mellem bordrækkerne på små borde af passende højde. Det ville "trække" publikum lidt tilbage fra standene og mindske en del mosen mellem andre folks ben.

Smagekataloget kan ses her

Daniel Blanc, Landbrugsattaché ved Den Franske Ambassade, åbner festivalen.
Foto: SR (Steen Rasmussen)

.

Côte Rôtie seminaret
(Referat fra Lars Møller, The Wine Company)

På Rhônevinfestivalen er der efterhånden en god tradition for at afholde et specialseminar, hvor der fokuseres på en af de spændende appellationer i Rhône-dalen. Således også i år, hvor appellationen i fokus var Côte Rôtie.

Forfatter og journalist på JyllandsPosten Niels Lillelund forestod på engageret vis det totalt udsolgte seminar, som havde 64 deltagere. Deltagerne viste et endog meget stort kendskab til Côte Rôtie, hvilket udmøntede sig i passionerede diskussioner om forskelle og ligheder mellem vinene.

Seminaret gennemgik i alt 10 vine fra Cote Rotie med repræsentanter for både den klassiske og moderne lejr af Côte Rôtie-producenterne. Følgende producenter var repræsenteret: Pierre Gaillard, Stéphane Ogier, Domaine de Corps de Loup, Edmond Duclaux, Domaine du Monteillet, Clusel-Roch, Gilles Barge, Delas Frères, Domaine de Bonserine og Vidal-Fleury.

Der var 5 vine fra 2005 og 5 vine fra 2006-årgangene. Vinene fra 2005 viste sig generelt at have stor frugt, markante tanniner og en generel maskulin fremtoning. 2006-vinene fremstod blødere, åbne og gav en bedre drikkeoplevelse på nuværende tidspunkt.

Det afspejledes sig også blandt de bedste vine på smagningen som var: Domaine du Monteillet Les Grandes Places 2006, Clusel-Roch Les Grandes Places 2006 og Bonserine La Vialliere 2006.

Smagningen viste også de klassiske forskelle mellem de 2 hovedområder i Côte Rôtie; Côte Blonde, med de feminine og relativt tidligt drikkelige vine og Côte Brune med de kraftige og mere gemmeværdige vine.

Generelt viste seminaret, at der på Côte Rôties stegte skråninger laves mangfoldige og terroir-dominerede vine med meget lang holdbarhed.

Temaet for seminaret på næste års Rhônevinfestival, som finder sted den 18. September, er endnu ikke fastlagt. Gode idéer fra chateauneuf.dk’s læsere modtages gerne på thewinecompany@private.dk.
.

 Et udsnit af de 64 deltagere i seminaret.

.

Niels Lillelund

.

Nogle fotos fra "hvad jeg kom forbi" - i den periode, hvor jeg koncentrerede mig om at "få nogle billeder"

.

Danskeren i Rhone, Niels la Cour, havde en travl dag. 
Mange ville gerne udforske forskellen på enkeltdruevinene fra 
Chardonnay, Marsanne, Viognier og Roussanne
.

Mikael Warberg fra Alphawine havde på sit bord to meget flotte spytkander - italienske og i kobber. Og så vine fra Chateau Mont Redon, som følge af overtagelsen af Frederiksberg Vinimport - den traditionsrige butik på Frederiksberg

.

Kældervins stand. Poul og Hanne Kilt forklarer og skænker op.
Linket fører til Wineonline.dk, som er beregnet til online-salg.

Mogens Ekelund-Jørgensen og Matilda S. Hackman - Elite Vin I/S
Indtil for kort tid siden har firmaet heddet Vallensbæk Vinimport.

.

Hos Dragsholm Vine skænkede Bente og Klaus Stockholm for publikum.

Lars Bergø og Per Holm-Larsen Rungsted Vin hyggesnakker med de besøgende.

.

Hos nordicwineclub.com mødte man Rasmus Nielsen, der klarede det hele selv.

Henrik Knudsen og sønnen Adam Fleischer skænker hos CH-Vin.

.

Man kunne også iagttage de interesserede deltagere - uden kommentarer

.
.
.

Udenfor skinnede septembersolen

.
.
.
Danmarks bedste Chateauneuf du Pape

I maj 2009 blev der afholdt en usædvanlig interessant smagning hos 
Smag & Behag. Selve smagningen kan man læse mere om her.

Resultatet har i et stykke tid været offentligt kendt, hvis man har nået at få et eksemplar at Smag & Behag September 2009.

Heller ikke besøgende på chateauneuf.dk har været holdt hen i uvidenhed.
Kortfattede facts uden smagenotater har været bragt i Kort nyt (2.september)
Det fregår af billedet, at vindervinen blev Domaine Clos du Caillou Reserve 2007.

En "konkurrence" afsluttes med en præmieoverrækkelse.
Hvad kunne være mere naturligt end at lade det ske ved Rhonevinfestivalen,
hvor Chateauneuf du Pape altid vil være i focus.

På billedet t.h. overrækkes diplom af Jesper Nygaard fra Smag & Behag til en synlig glad repræsentant fra HJ Hansen. (Foto SR)

.

Publikumsfavoritterne

Som sædvanligt kunne publikum stemme om, hvilke vine der var festivalens bedste inden for de tre kategorier, rødvine, hvidvine og dessertvine.
Jeg havde lejlighed til at smugkigge lidt under stemmeoptællingen.
Det overraskede mig, hvor mange forskellige vine, der egentlig kommer i spil ved en sådan lejlighed. Det fortæller noget om folks forskellige smag.
Det var dog kun for dessertvinenes vedkommende, der var et meget tæt opløb, så tæt at der måttes kåres to vindere.

Vinderne blev:

Bedste rødvin: Château la Nerte, Châteauneuf du Pape Cadettes Rouge 2004 (Otto Suenson)
Bedste hvidvin: Château la Nerte, Châteauneuf du Pape Beauvenier Blanc 2005 (Otto Suenson)
Bedste dessertvin(e): Berard Pere & Fils, Muscat de Beaumes de Venise 2003 (Holte Vinlager)
og Domaine Bonserine Partition Sainte Cecile Vin Doux Naturel 2004 (Stokholm Vinimport)

I fint selskab med Linda Gry, Holte Vinlager, Evy Halling, Otto Suenson, og Henrik Stokholm, Stokholm Vinimport. Hjertelig til lykke fra chateauneuf.dk  Foto SR.
.
Et privat "tiltag"
.
I Kort nyt 22. august inviterede jeg til deltagelse i en "seriøs spøg" i forbindelse med festivalen. Resultatet kan ses her.
.

Home