Vinsmagning i Hellerup - Domaine Pierre Usseglio - The Wine Company

Torsdag den 22. maj 2008 præsenterede Thierry Usseglio ved en smagning i Menighedshuset i Hellerup sine vine i samarbejde med den danske importør The Wine Company.
Det var Sandrine Usseglio, der fortalte om vinene, da hun føler sig mere sikker udi engelsk end Thierry - sådan i en større forsamling.

Smagningen indledtes med domænets Vin du Table Panorama Palette d'Arômes 2007. Det er en meget indsmigrende vin, lavet på 80% Merlot, der her indgår i en lykkelig alliance med bl. a. Grenache og Syrah. Merlot er en fremmed fugl i Rhone, men der er nu mange, der med stort held eksperimenter med denne drue til hverdagsvine. (Se evt. Kort nyt 8. november 2007)

Smagningens næste vin var naturligt nok domænets Cotes du Rhone 2007. 80% 65 år gamle Grenache og 20% 35-årige Mourvedre. Selv om vinen har et relativt stort indhold af Mourvedre, er det en vin, der er lavet for at blive nydt ung. Meget frugtrig og umiddelbar. Det er en smagssag om man foretrækker stedets Vin du Table eller denne vin. For mig er det måske ikke en typisk Cotes du Rhone, men jeg vil give den et plus for ren frugt og friskhed.

Formentlig var de fleste af deltagerne udmærket klar over, at der er forskel på  vinenes karakter i de forskellige årgange. Ellers fik man her lejlighed til at opleve forskellene, der selv i så klimastabilt et område som Chateauneuf du Pape kan være ret betydelige. Det er aldrig varme, man mangler i området, men problemet er ofte for lidt regn som 2003 eller mere sjældent alt for meget på et kritisk tidspunkt som i høsten 2002.


Man smagte domænets Chateauneuf du Pape i de 7 årgange 2000-2006
Årgangene 2000-2003 er drikkemodne i dag. De yngre årgange kan drikkes nu, men vinder nok en del ved at blive gemt lidt. Det skulle ikke undre mig, om 2006 bliver moden før 2004 og 2005. Det er i hvert fald den mest åbne og umiddelbare af de 3 årgange lige nu. Den er jo stadig ung, og måske kommer der en trodsalder i løbet af et års tid eller to, men den vil ikke gå så meget i baglås, som 2004 synes at være lige nu. 

For mig var vinderen blandt de modne 2001 og blandt de unge 2005.
Domænets "almindelige" Chateauneuf du Pape er ikke blandt de dyreste Chateauneuffer. Jeg kan godt tilslutte mig en kommentar, der kom fra én af de andre ved mit bord: "Der mangler lidt længde." - eller var det eftersmag, der blev sagt. Med dette forbehold kan man generelt sige om basiscuvéen, at de er vellavede og typiske for appellationen.

Næste fase i smagningen var Chateauneuf du Pape Cuvée de Mon Aïeul i årgangene 2004-2006.
Her er der mere af det hele. Det ville have været spændende også at smage denne vin i en ældre årgang.
Mærkeligt nok oplevede jeg ikke den store forskel på de tre årgange, i hvert fald ikke så store som for basis-cuvéen.
Disse vine opfylder mit private kriterium for en god vin. Den skal smage godt i alle aldre.
Det ville slet ikke genere mig at drikke en af disse årgange nu til en god bøf fra grillen - hvis jeg havde råd.

Finalen på smagningen af de røde vine var domænets absolutte topvin Chateauneuf du Pape Réserve des deux Frères 2005.
Der laves kun ca. 4.000 flasker af denne cuvée. Mange af dem drikkes ved smagninger som denne i Hellerup.
Det er ikke så mærkeligt, at prisen bliver lidt pebret. Af og til hører man klager over "uvæsenet" med de mange special cuvéer.
Jeg forstår nu godt, at en vinbonde gerne vil vise, hvad han kan præstere, når han anstrenger sig til det yderste.
Ingen tvivl om, at Thierry Usseglio er stolt over at kunne lave en så god vin, og det har han grund til at være.
Den hører til i Top Ti i appellationen. Første årgang af denne vin var 2001, og siden er den lavet i 2003, 2005, 2006. Måske laves den også i 2007. Det ved man endnu ikke på domænet.
Denne vin i årg. 2005 bør måske nok gemmes en del år - 20 år vil ikke være noget problem - men altså, den smager rigtig godt allerede nu.

Den absolutte finale var - nok overraskende for mange af deltagerne - domænets Chateauneuf du Pape Blanc 2007.
Måske skyldtes den overraskende rækkefølge, at vinen ikke skulle "drukne" i alle de kraftigere rødvine, og det fortjener den nu heller ikke. 
Domænets hvidvin er behagelig fri for alle de krydrede overtoner (fra Grenache), som for mange gør hvidvine fra Chateauneuf du Pape til en lidt blandet fornøjelse. Selv om denne vin laves med 70% Grenache Blanc, er den én af de bedre og mest "friske"  hvidvine fra appellationen.

Sandrine og Thierry Usseglio

.
Steen og Lars fra The Wine Company sammen med Thierry Usseglio og aftenens "menu".