Fête Saint Marc 2008 - Membre d'Honneur des Eschansonnerie des Papes

I efteråret 2007 modtog jeg en invitation fra federationen i Chateauneuf du Pape, der bl.a. indeholdt følgende passage:

"For several years you have been contributing to the promotion of Châteauneuf-du-Pape wines in your home country, but also wherever the occation arises.
We know how much you are attached to our wines and to the winegrowers who produce them, and that you never fail to seize the opportunity to meet your friends here, and even to visit the estates you are not familiar with.
To honour your passion for the wines of Châteauneuf-du-Pape we have decided to purpose to the Échansonnerie des Papes to establish you as a member of the brotherhood during the meeting which will be held on friday the 25th of april 2008 during the Saint Marc festival dinner."

En sådan indbydelse tager man naturligvis imod med stor glæde, og jeg skal da ikke lægge skjul på, at jeg har været pavestolt over at blive tildelt denne ære.
Seancen skulle starte kl. 19.30. Jeg var ledsaget af Ulla, min kone, og min datter og svigersøn. Begivenheden var henlagt til Salle Philippe Dufays, der udefra ikke ser ud af så meget, men som faktisk med lethed kunne rumme de 500-600 mennesker, der deltog.
Det var lidt sjovt at se Dannebrog i den lille ankomst-sal.

.
Det, der "bandt aftenen sammen", var en større middag. Jeg ved, at der er en vis interesse for, hvad man får at spise en sådan aften, så jeg kan lige så godt med det samme afsløre menuen. (ses t.h.)
Drikkevarerne? Ja, der var mange forskellige hvide og røde Chateauneuf du Pape på bordene, de fleste af dem var faktisk slet ikke de ringeste af slagsen.
Skulle man blive skuffet over én af dem, kunne man bare hælde ud i en skål og prøve en ny. Rødvinene var 2004 og 2007, og de hvide alle fra 2007.

Før middagen gik i gang, skulle vi naturligvis påhøre taler af borgmesteren Jean-Pierre Boisson (Domaine Pére Caboche) og præsidenten for federationen Bruno Le Roy (Chateau Fortia).
Man havde været så venlig til visse personer at uddele en oversættelse af Le Roys tale. Heri hed det bl.a.
"..we have tonight the privilege to welcome people who work every day to defend and promote French wines and our Châteauneuf-du-Pape. We are going to have the honour to make them becoming members of the Echanconnerie des Papes.
Four men coming from Danemark, Guernesey, Alsace and Sweden will show you their love and their passion for Châteauneuf-du-Pape wines.
A retired webmaster, a professor president of a club in which are only admitted Châteauneuf-du-Pape wines, a professor of the Sorbonne Law University, the best sommelier of the world ... We couldn't have get more for this Saint-Marc 2008!"

Mises en bouche

Pince Courgette grillée & crème de curry
Sucette de Foie Gras en habit de Betterave
Diapason de Radis noir & Saumon fumé
Cuillière de Carpaccio de bæuf & Brousse au basilic et copeau de parmesan
Pain polaire rond au Mascarpone & Thon fumé

Menu

Trio "Chic" de Saumon
Facon Tartare à l'huile valinée - Facon Gravlax - Facon Chiffonnade fumée d'Ecosse
Accompagné d'un émincé de concombre à la crème aigrelette et l'aneth

***
Filet de Cantte et sauce au poivre de Sechouan
Cæur de laitue Iceberg & Gnocchi de pomme de terre

***
Dégustation de Stilton & Porta avec crackers et Chutney

***
Trifle servi en verre

.
Til gensidig overraskelse var vi flere danskere til stede denne aften.
Min sidemand ved bordet hed også Søren - Søren Friis (indsat på billedet t.h.).
Han har bl.a. været vinindkøber hos FDB/COOP. Denne aften var han i Chateauneuf du Pape sammen med en flok uddelere/vindisponenter fra en række SuperBrugsen butikker i det sydjydske, som havde været på vinsmagningsrejse til flere vindistrikter. De sad ved nabobordet.
Vi havde lidt diskussioner om, hvorvidt flaget i ankomsthallen var til ære for dem eller mig.

Ved mit bordkort lå en seddel, hvorpå der stod: "You will be called on stage by the speaker to be enthroned and to give the price "Rouge 2007" at 9.50 pm approximately".

Der blev flere og flere sommerfugle i maven, efterhånden som tiden nærmede sig.
Ved optagelsen i broderskabet var jeg nr. 3 og ved prisoverrækkelsen den sidste af 4, så der var mulighed for at berede sig på, hvad der ville ske.

Herunder en præsentation af de tre andre. Svenskeren havde jeg ikke lejlighed til at møde. De to andre interessante mennesker mødte jeg fredag formiddag ved en smagning i paveslottets kælder. 

 

Den svenske sommelier Andreas Larsson blev i 2007 kåret til "Best sommelier of the world". 
Jeg kan godt li' hans præsentation af sig selv:
Andreas, a fervent wine taster who considers himself "as a wine lover and not as a wine critic" wants to share his passion for good wine and good food with all of you.
Norbert Olszak er fra Alsace og forelæser på universitet i Sorbonne, bl. om "Appellations of Origin and Geographical indications". Han har ved visse lejligheder været rådgiver i sådanne emner for federationen i Chateauneuf du Pape, der jo af og til har problemer med at beskytte navnet "Pape".
Graham M. Edwards er fra Guernsey, en af kanaløerne.
Her er han Chairma
n og stifter af "Guernsey Chateauneuf du Pape Society". Man har ca. 150 medlemmer, der jævnligt mødes og sammen drikker og diskuterer vine (kun) fra Chateauneuf du Pape.
Mere om dette interessante society en anden gang. 
.
Selve optagelsen/udnævnelsen indledes med en lille tale, ved denne lejlighed holdt af Daniel Coulon fra Domaine de Beaurenard (Grands Échanson)
Kort efter indbydelsen til at deltage besvarede jeg et spørgeskema om mig selv, som dannede grundlag for talen, der godt må være lidt drillende og spøgefuld.

Jeg fik talen udleveret - på fransk. Den indeholdt bl. a. følgende elementer:

Michel Blanc (direktøren for federationen) siger, at du er utrættelig, infatigable.
Din hustru mener, at du bruger for megen tid på uvæsentlige ting i stedet for at hjælpe i køkken og have.
I hvert fald bruger du megen tid foran din computer til at fortælle om vin og vinbønder, som du beundrer meget.
Du siger selv, at du ikke er en ekspert, men en amatør. Netsurferne mener, du er meget mere end det.
Man aner bag din præcision i dette arbejde en høj disciplin erhvervet gennem dine 35 år som lærer.

Under talens forløb forstod jeg ikke et ord  af det, der blev sagt, men fulgte interesseret med og fornam, hvornår der skulle smiles.

.
Som afslutning på introduktionstalen skulle jeg smage en vin og udtale mig om den. Det slap jeg nu ikke så godt fra, men kunne da konstatere, at det var en rigtig god Chateauneuf du Pape - og det var det faktisk.
Heldigvis var diplomet trykt på forhånd. Her står, at jeg har svaret tilfredsstillende på alle stillede spørgsmål.

 

.
Det store øjeblik, hvor Le Grand Auditeur du Conseil, Francoise Bérard, hænger nøglen om halsen på mig.
Herren med puden er manager på Ogier/Caves des Papes.
.
Afslutningsvis skulle man indskrive sig i en protokol.
Det er Nicolas Boiron fra Domaine Bosquet des Papes, der er protokolholder.

Det sker kun en gang imellem, at man optager æresmedlemmer i forbindelse med Fête Saint-Marc.
Den 3. maj holder broderskabet  40 års jubilæum og i forbindelse med denne begivenhed optages en række celebre personer.
Man kan se mere om jubilæet på federationens hjemmeside, ici et ici.

Jeg skal bestemt ikke beklage, at jeg var inviteret ved Fête Saint Marc og var i selskab med de mange vinbønder og indbyggere i Chateauneuf du Pape.
Her følte jeg mig mere i samklang med forsamlingen end jeg formentligt ville have gjort det ved jubilæet, hvor de hædrede ligesom var i en lidt anden kategori.

.
Det synlige "udbytte" af udnævnelsen består af et diplom, en nøgle og en magnumflaske Chateauneuf du Pape - af ukendt indhold, men påtrykt broderskabets navn og nøgle.

Teksten på diplomet lyder:

ESCHANSONERIE DES PAPES
Chasteauneuf-de-Pape

Messire Soren Gudiksen
Estant venu du Danemark

Pardevant Messieres les Hauts-Escahnsson du lieu de Chasteauneuf de Pape, a respondu sagement aux questions qui lui estoient possés, a remply tous les offices néseccaires et, estant sa requeste receue par lesdicts Haults-Eschannson a jouyssance de se faire en tous lieulx et tousjours recognoistre es qualité de

Eschanson des Papes Camera Paramenti

et, soules les yeulx desdicts Haults-Eschannson de Chasteauneuf de Pape, la clef qui ouvre les celliers d'iceluy, a été suspendue à son col

Ce vingt cinquième d'Avril 2008

LE GRAND AUDITEUR 
DU CONSEIL

Francoise Bérard

LE VICE-CHANSELIER
DE L'ESCANCONNEIRE

Daniel Coulon

.

PALMARES DU CONCOURS DE LA SAINT MARC 2008

Hovedbegivenheden ved den årlige Saint Mark fest er afsløringen af årets prisvindere ved Concours de la Saint Marc.
De producenter, der ønsker det, kan indlevere vine til konkurrencen. I første halvdel af april foretages en række smagninger, hvori deltager professionelle og producenter.
Konkurrencen er delt op i 4 kategorier hvid- og rødvine fra foregående års høst og hvid- og rødvine vine, der er 4 år gamle.
Man finder gennem smagningerne frem til 13 vine i hver kategori, hvoraf 10 modtager Diplome d'Honneur. De øvrige får diplom for 3e Prix, 2e Prix samt 1e Prix (Cep d'Or - den gyldne vinstok)
Vi 4 nyudnævnte medlemmer af broderskabet havde den ære at uddele priserne i hver vores kategori. Det tilfaldt mig at uddele priserne for rødvin årg. 2007.
Det var med stor fornøjelse jeg uddelte priserne til producenterne, hvoraf jeg kendte de fleste ret godt.
Der er en del producenter, der af én eller anden grund ikke deltager, og prisen har ikke stor kommerciel betydning. Men tag ikke fejl. De er glade for priserne, som spiller en vis rolle i lokalsamfundet, og som giver producenterne noget at drille hinanden lidt med det følgende års tid. Der var da også en af prismodtagerne, der holdt en spøgefuld tale, hvor han sagde, at nu kunne de andre se, at også han kunne lave god vin.
Herunder nogle billeder fra "min" prisuddeling.
Liste over modtagerne af alle uddelte priser kan ses her.

.

Isabell Ferrando - Domaine Saint Prefert

Marie Giraud - Domaine Giraud

Béatrice Jeune Domaine du Grand Tinel

Christian Barrot - Domaine la Barroche

.

T.v. Stephane Usseglio, Domaine Raymond Usseglio, der vandt 3e Prix.
T.h. Geoffrey Canto, Domaine de la Roncière, og Baptiste Grangeon, Domaine de Cristia, der delte
1e Prix.

.

Alle modtagerne af priser for rødvine 2007.

.

Festen fortsatte til efter klokken 1.00 (hvem kigger på klokken sådan en aften), og der var stadig masser af rødvin på bordene.
Her er nogle billeder fra sidst på aftenen, hvor folk ikke så alt for modvillige ud, hvis man ville tage et billede.

.

Baptiste Grangeon, nydelig ukendt herre, Francois Giraud og (forrest) Geoffrey Canto.

.

Isabell Ferrando og hendes mand.

Maurice Boiron og frue, Bosquet des Papes

.

Michel Lancons (Domaine de la Solitude) unge kone tog et foto. Det var også rart at sidde lidt.

Christian Barrot og frue, Domaine la Barroche.
Sønnen Julien var i København denne aften.

Pascal Lafond, Domaine Lafond, med sit diplom

.

Det var en aften,  jeg aldrig glemmer!