Dagbog om høstens forløb på Chateau de Beaucastel - 2005

Herunder dansk oversættelse af dagbog fra Chateau de Beaucastel om høsten 2005, der for grønne druers vedkommende startede den 30. august og for blå druer den 14. september. Høsten blev afsluttet den 6. oktober.
Den originale dagbog på fransk og på engelsk på hjemmesiden for Chateau de Beaucastel.

23. august: Om høsten 2005 i den sydlige Rhonedal

Druernes sundhedstilstand er p.t. meget tilfredsstillende.
Sommeren har været meget tør, men ikke så tør som 2004.
Der har været megen mistralvind, som har koncentreret druerne.
Udbyttet forventes at blive lavere end i 2004.
Dagene har været varme og nætterne kølige, hvilket har gjort det muligt at bevare et højere syreindhold end f. eks. i årg. 2003.
Vi kan konstatere et højt indhold af anthocyaniner (de farvegivende stoffer).
Visse grønne druer viser tegn på modenhed. Derfor vil høsten af disse snart kunne finde sted.

 

  29. august: Høsten i 2005 starter den 30. august

Vejret var strålende denne weekend med 8 mm regn lørdag den 27. august.
I dag den 29. august har vi afsluttet vore forberedelser til høsten, der vil starte i morgen, den 30. august med de "unge" Rousanne.
Vort almindelige indtryk af markerne i det sydlige Rhone er følgende:
- Druerne sundhedstilstand er meget tilfredsstillende.
- Årgang 2005 adskiller sig fra 2003 og 2004 med lidt lavere temperaturer i vækstsæsonnen. Temperaturen har været på et optimalt niveau uden at nå ekstreme højder. Druerne har i 2005 en fin balance og en høj koncentration af anthocyaniner.
Druernes potentielle alkoholindhold er lidt højere end i 2004, og de har en højere syrekoncentration.

     

Roussanne på sorteringsbordet
  30. august: Roussanne

De første druer fra årets høst er kommet til kælderen. Roussanne-druerne er meget fine. Der foregik en sortering under plukningen, men en anden sortering finder sted i kælderen for at fjerne alle klaser, der ikke er perfekte.

31. august:

Stadig udmærket vejr med 29-30 grader i hele området. Druernes modningsproces forløber hurtigt.
Vi stoppede med at plukke kl. 11.00 i går for kun at høste friske druer.
I dag har vi ikke plukket på Beaucastel. Roussanne plukket i går er presset og overføres til tanke og fade, så gæringsprocessen kan påbegyndes.
Vi udnytter dagen til at kontrollere modenheden hos de forskellige sorter på de forskellige marker. Et indsamlingsteam plukker på hver mark ca. enkelte 150 druer fra forskellige stokke spredt på marken. De indsamlede prøver presses og mosten bringes så hurtigt som muligt til analyse på vores laboratorium. Vi sender også prøver til et eksternt laboratorium og sammenligner resultaterne med vore egne indtryk. Det der først og fremmest undersøges er sukkerindholdet (der indikerer den potentielle alkoholprocent) og syreindholdet.

     
1. september: Lidt Syrah

Vi har ikke høstet druer på Beucastel i dag. Vi tror vi kan plukke de andre hvide druer i løbet af de næste par uger.
Hos Perrin & Fils er vi startet med at plukke Syrah fra Cotes du Rhone-marken. Denne parcel er en af de tidligste vi har. Tidspunktet er velegnet med høje temperaturer på 30 grader.
  2. september:  Få grønne druer plukket.

Kun få druer høstet i dag, men det vil gå stærkt fra mandag. Vejret er meget fint og meget varmt med temperaturer over 30 grader. Man skulle tro det var juli måned.
     
5. september: En halv dag med grønne druer.

Vejret var stadig meget fint og meget varmt hele weekenden, men det skiftede i nattens løb. Her til morgen plukkede vi grønne druer indtil kl. 11.00, hvor regnen begyndte. Disse rolige øjeblikke bruger vi til at få et overblik over de forskellige vinmarker på Beaucastel og hos Perrin og Sønner. Vi foretager yderligere analyser for at vurdere modenheden og planlægge det optimale tidspunkt for høsten.
  6. september: Viognier og Marsanne.

Vejret er truende i dag, og vejrudsigten lover regn. På trods af vejrudsigten skynder vi os at høste Viognier og Marsanne på vores mark i Orange, Prebois.
     
7. september: Syrah fra Cotes du Rhone

Det regnede meget i går i Gard, hvilket vil sige ca. 50 km fra vore marker. Her var nedbøren begrænset, fra 5 til 40 mm. Vi startede kl. 13.00 med at plukke Syrah fra Cotes du Rhone, som vil blive brugt i vores Perrin Reserve
  8. september: Ingen plukning

Ingen høst i dag, da det regnede med mellemrum, en regn der let kunne opsuges.
     
9. september: Godt vejr igen.

Vejret har været godt i dag i hele Rhonedalen. Regnen stoppede i nat, og solen har skinnet hele dagen. Vi besluttede ikke at plukke i dag, for ikke at få vandfyldte druer. I morgen kan vi høste Viognier på Coudoulet, Cotes du Rhone. Vi bruger ventetiden til igen at vurdere druernes modenhed på de forskellige parceller.
  12. september: Viognier

Vi plukkede ikke druer lørdag og foretrak at vente til mandag, hvor vi har plukket Viognier på Coudolet de Beaucastel. Viognier er ikke blandt de 13 autoriserede druer i Chateauneuf du Pape. Vi dyrker den derfor i Cotes du Rhone-området. Vi forbereder at plukke Syrah i Chateauneuf du Pape. Vi har samlet det store plukkehold til de næste dage. Vejret er meget fint i dag, og varme og mistral er lovet de næste dage.
     
13. september: Chateauneuf og Vacqueyras.

Meget dejligt vejr i dag med høj sol og temperaturer mellem 25 og 27 grader i hele Rhonedalen. Vi udnyttede vejret til at accellere høstarbejdet i dag med to teams: et team i Perrin & Fils markerne i Vacqueyras og et på marken ved foden af paveslottet, hvorfra druerne bruges til hvid Chateauneuf, Perrin & Fils, Les Sinards. Alle disse druer er bragt til kældrene hos Perrin & Fils i kølebiler for at forhindre ophedning af druerne.

14. og 15. september: Syrah på Beaucastel.

Der er kommet fart over høsten de sidste par dage. Plukkeholdene er på plads (ca. 90 mennesker), og vi har plukket Syrah på Beaucastel. Vejret er strålende og vinden har lagt sig. Betingelserne for høsten er optimale.

16. og 17. september: Marsanne og Syrah

Plukkeholdet er fra nu af ca. 105 personer. Vi plukker Marsanne fra Coudoulet og Marsanne og Syrah fra Coudoulet og Beaucastel. Vejret er fint med lidt mistralvind.

 

     

Fra Coudoulets marker.
  20. september: Roussanne, Bourboulenc og starten på Grenache

Vejret har været perfekt med høj sol og kraftig mistralvind. Det er optimale forhold, der muliggør høst af meget sunde druer.
Denne formiddag afsluttede vi plukningen af grønne druer i Chateauneuf og plukkede de sidste Roussanne og Bourboulenc. I eftermiddag er vi begyndt på Grenache på Coucoulet og Grenache på Large Prébois, som indgår i vores Côtes du Rhône Perrin Réserve.

21. september: Grenache

Vejret er stadig strålende.
De 105 plukkere vil i dag blive færdige med at plukke Grenache til Cotes du Rhone, til Coudoulet og til Perrin Reserve. I morgen plukker vi i Vinsobres og Gigondas.

     
  22. september: Chateauneuf

På trods af hvad vi forudsagde i går, har vi ikke plukket i Vinsobres i dag, men koncentrerede os om Chateauneuf du Pape, specielt på markerne, hvorfra druerne bruges til Perrin & Fils Les Sinards. Til morgen plukkede vi Grenache på markerne, der omgiver paveslottet. Se fotos.
Vi fortsatte derefter på en anden mark, placeret i centrum af Chateauneuf du Pape lige neden for slottet. Det er også Grenache, der indgår i Les Sinards.

26. september: Grenache er færdighøstet

Fra fredag til mandag har vi plukket alle Grenachedruer til Chateauneuf du Pape fra Beaucastel. Vi høstede disse druer perfekt modne og plukkede hele weekenden for ikke at overskride, hvad forekom os perfekt modenhed. Tiden og vejret har været optimalt med varme og en let mistralvind som har koncentreret druerne.
Mandag fortsatte vi med at plukke Grenache i Vacqueyras and Gigondas.

     
  27. og 28. september: Counoise.

Vi plukkede Counoise på Beaucastel tirsdag den 27. september og stoppede så høsten for at lade Mourvedre modne lidt mere. Vejret er godt, og mistralen blæser op, så derfor har vi besluttet at afvente perfekt modenhed!

Druehøsten er nu afsluttet i Cotes du Rhone, Cotes du Rhone Village, Vacqueyras og Rasteau. Den fortsætter i Gigondas og er endnu ikke startet i Vinsobres. Mosten fra de først høstede druer, hvis alkoholiske gæring nu er afsluttet, smager overordentlig godt. Farven er meget fin, der er bløde tanniner ... et rigtigt godt år kan forudses.

     

Vi standsede høsten på Beaucastel for at vente på Mourvedre.

6. oktober: Mourvèdre på Beaucastel

Det er under meget fine vejrforhold vi plukker Mourvedre på Beaucastel i dag. Modenheden er perfekt. Vi gjorde ret i at vente. Vi skulle blive færdig til aften, og har dermed afsluttet høsten på Beaucastel. Vejret er rimeligt. Vi har en chance.,

 

  3. oktober: Vinsobres

Lørdag den 1. oktober plukkede vi druerne på præ-phylloxera-marken i Gigondas (se foto fra marken) og dermed afsluttedes høsten i Gigondas.

Vejret i weekenden var meget blæsende, hvilket koncentrerer de endnu ikke høstede druer og opretholder den fortræffelige sundhedstilstand. Det er stadig tilfældet i dag. Mistralen er meget nærværende.
Vi besluttede at vente lidt endnu med at plukke Mourvédre på Beaucastel og startede høsten i Vinsobres, men vi giver os god tid.

   

Forside  Producenter  Domæner  Vinnavne


Siden opdateret 26-10-2005