AOP Vin Doux Naturel Rasteau 

De første eksperimenter med fremstilling af dessertvin i Rasteau blev foretaget på kooperativet i 1934.

I 1944 blev der dannet en selvstændig appellation for  Vin Doux Naturel fra marker i 3 kommuner i området: Rasteau, Cairanne og Sablet. I de to sidstnævnte kommuner kun få ha. grænsende op til Rasteau.
Hvis man i en årgang ikke ønsker at fremstille VDN, vil markerne formentligt være omfattet af de enkelte kommuners øvrige appellationer

Som ved andre appellationer er markerne inden for appellationen nøje opregnet på matrikelkort. Det samlede areal, hvorfra denne dessertvin må produceres, er i alt kun ca. 40 ha.
Ca. 20 producenter fremstiller denne vintype.

Ved høsten skal druerne indeholde mindst 252 g sukker, svarende til en potentiel alkoholdprocent på 15.
Gæringen af mosten standses ved tilsætning af druesprit (min. 96%). Den færdige vin skal indeholde mindst 45 g restsukker pr. liter, og alkoholprocenten skal være 15-21,5. Normalen er ca. 16%.
Den metode, man på fransk kalder "mutage".
(Metoden bruges også ved fremstilling af Banyuls, Maury, Muscat de Beaumes de Venise, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Frontignan og andre appellationer i Languedoc)

Mindst 90% af de anvendte druer skal være Grenache - Noir, Gris eller Blanc.
De øvrige maksimalt 10% skal være druer, tilladt for AOC Cotes du Rhone. 
I praksis laves vinen oftest på 100% Grenache Noir

Basisudbyttet pr. ha må højst være 30 hl. I praksis og for de bedste eksemplarer er udbyttet noget lavere.

Betegnelsen Rancio kan anføres på etiketten, og vinens karakter vil svare til, hvad man normalt forstår ved madeira, tawny port eller marsala.

Det er tilladt, men sjældent brugt, at kalde vinen Hors d'âge, hvis den først markedsføres 5 år efter høståret.

Deklareret areal og udbytte 2012-2016

Årgang 2012 2013 2014 2015 2016
Hektar 40 25 28 37 22
Hektoliter 1143 420 845 1022 638
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com

De relativt store forskelle i tabellen herover afspejler Grenachedruens velegnethed til vintypen i de forskellige årgange.


De tre varianter af Grenache, Noire, Gris og Blanc. De fleste vine af typen er mørkfarvede (Rouge el. Grenat) men kan være lysere eller lyse, alt efter Grenachevariant
 og macerationsperiode. Er farven et sted mellem mørk og lys kaldes den ofte Rose el. Ambre. Er den meget lys, kaldes den Blanc eller Doré (gylden).

Producenter af VDN, omtalt på chateauneuf.dk (22-40 ha i 2012-2016) 


Domaine de Beaurenard


Domaine Beau Mistral


Villa Safranier

Domaine Martin

.

..

. ..


Domaine des Nymphes


Domain Chamfort


Domaine la Collière


Domaine Grand Nicolet

. . . .


Domaine Combe Julière


Domaines des Escaravailles


Domaine Didier Charavin


Bressy Masson

. . . .

Domaine la Giradière

Domaine des Coteaux des Travers

Domaine des Banquettes

Domaine Cremone
.

.

.

Rasteau.


Domaine des Geines


Domaine du Trapadis


Domaine des Girasols

Ortas Cave Rasteau
. . . .

Domaine Soumade

Domaine Grange Blance

Domaine Elodie Balme

Home   Home Rasteau

Opdateret 04-02-2018