Producenterne

Man kan groft dele producenterne op i 3 typer;

1. Negociants 

De Chateauneuf du Pape-vine, vi ser i dagligvarebutikkerne i Danmark, er oftest fremstillet af negociants, der har tilstrækkelig kapacitet til at kunne levere varen i store mængder til lav pris. En negociant køber sin vin i tank hos producenter, der selv har lavet vinen, men sælger en del af produktionen eller hele produktionen til en negociant, der oftest blander vinen med andre producenters vin før aftapning.
Normalt er det kun de bedste negocianter, der tydeligt markerer deres firmanavn på vinens etiket. Derfor kan det være svært identificere vinen.
Mens den gode private producent tilstræber at lave vine, der er typiske for netop hans terroir og for årgangen, går negociantens bestræbelser ofte ud på at få de enkelte mærker blandet, så de fremtræder så ensartet som muligt fra år til år
Der findes 3 større negocianter med base i Chateauneuf du Pape: Ogier, Laurent Brotte og Bouachon.
Det bliver mere og mere almindeligt, at private producenter ud over at lave og markedsføre vine fra egne marker også driver en mindre negociantvirksomhed, hvor de sælger vine fra andre producenter. Ofte sker det for at kunne tilbyde et bredere sortiment af appellationer til klienterne - vinimportørerne. 
Det gælder f.eks. for Domaine de Christia og Alain Jaume på Domaine du Grand Veneur. Denne gruppe af vine er som oftest lavet i kældrene hos leverandøren, der har en interesse i på denne måde at få en yderligere mulighed for afsætning og måske opnå en ekstra mulighed for at udnytte den distribuerende producents kendte navn.

2. Kooperativer

Et vinkooperativ er et andelsforetagende, hvor medlemmerne afleverer druerne, til en afregningspris pr, kilo, der varierer efter appellation og andre objetive kriterier (f.eks. alkoholprocent). På visse kooperativer udbetaler man forskellige pristillæg, der afhænger af opfyldelsen af visse kvalitetskrav. (f.eks. om markerne er certificeret agriculture biologique).
Der findes ingen kooperativer i selve Chateauneuf du Pape, men Cellier des Princess i Courthezon er dog tæt på. 5-7% af produktionen af Chateauneuf du Pape vinificeres her, men heller ikke dette kooperativ fremstiller vine af interessant kvalitet. Med de jordpriser, der er i appellationen, må man formode, at "kilderne" fra Chateauneuf du Pape vil tørre ud for kooperativet.

3. Private producenter

Det er de private producenter, der fremstiller de mest interessante vine.
Kvaliteten kan variere fra det sublime til vine på jævn Cotes du Rhone niveau afhængig af bl. a. følgende faktorer.

Producenterns intentioner.
Jordbundens kvalitet i vinmarkerne.
Sundhedstilstanden hos vinstokkene.
Producentens viden om arbejdet i mark og kælder.

Totalt dækker appellationen, Chateauneuf-du-Pape, ca. 3.200 ha, og der er ca. 300 private producenter, hvoraf ca. 220 selv har kældre til vinfremstilling.

 

Produktionen af Chateauneuf du Pape 1976 - 2015

Årgang 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985
Hektoliter 93.333 86.466 90.398 98.873 101.033 86.394 103.513 78.403 79.878 109.319

.

Årgang 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995
Hektoliter 104.656 94.867 106.914 106.806 105.447 81.969 102.107 107.030 99.163 104.813

.

Årgang 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
Hektoliter 102.816 106.195 110.543 105.101 110.887 105.000 81.000 102.000 97.406 97.000

.

Årgang

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012 

 2013 2014   2015
Hektoliter 102.782 105.827 83.867 92.000 84.777 103.333 92.609 81.929 96.505 101851

..

Home


Opdateret 06-03-2016