Producenterne

Man kan groft dele producenterne op i 3 typer;

1. Negociants 

De Chateauneuf du Pape-vine, vi ser i dagligvarebutikkerne i Danmark, er oftest fremstillet af negociants, der har tilstrækkelig kapacitet til at kunne levere varen i store mængder til lav pris. En negociant køber sin vin i tank hos producenter, der selv har lavet vinen, men sælger en del af produktionen eller hele produktionen til en negociant, der oftest blander vinen med andre producenters vin før aftapning.
Normalt er det kun de bedste negocianter, der tydeligt markerer deres firmanavn på vinens etiket. Derfor kan det være svært identificere vinen.
Mens den gode private producent tilstræber at lave vine, der er typiske for netop hans terroir og for årgangen, går negociantens bestræbelser ofte ud på at få de enkelte mærker blandet, så de fremtræder så ensartet som muligt fra år til år
Der findes 3 større negocianter med base i Chateauneuf du Pape: Ogier, Laurent Brotte, Bouachon.
Det bliver mere og mere almindeligt, at private producenter ud over at lave og markedsføre vine fra egne marker også driver en mindre negociantvirksomhed, hvor de sælger vine fra andre producenter. Ofte sker det for at kunne tilbyde et bredere sortiment af appellationer til klienterne - vinimportørerne. 
Det gælder f.eks. for Domaine de Christia og Daumen på Domaine la Vieille Julienne og Alain Jaume på Domaine du Grand Veneur

2. Kooperativer

Et vinkooperativ er et andelsforetagende, hvor medlemmerne afleverer druerne, til en afregningspris pr, kilo, der varierer efter appellation og andre objetive kriterier (f.eks. alkoholprocent). På visse kooperativer udbetaler man forskellige pristillæg, der afhænger af opfyldelsen af visse kvalitetskrav. (f.eks. om markerne er certificeret agriculture biologique).
Der findes ingen kooperativer i selve Chateauneuf du Pape, men Cellier des Princess i Courthezon er dog tæt på. 5-7% af produktionen af Chateauneuf du Pape vinificeres her, men heller ikke dette kooperativ fremstiller vine af interessant kvalitet. Med de jordpriser, der er i appellationen, må man formode, at "kilderne" fra Chateauneuf du Pape vil tørre ud for kooperativet.

3. Private producenter

Her tænkes på domæner, hvor man fremstiller vine fra egne marker og aftapper dem helt eller delvist under eget domænenavn.

 

Det er dog ikke karakteristisk for Chateaunef-du-Pape, at vinene er fremstillet af store firmaer. Tværtimod er det karakteristisk, at der er tale om forholdsvis små familieejede foretagender, der oftest ikke er over 10-20 ha., hvilket svarer til en produktion på ca. 30.000-60.000 flasker. Hvis man besøger området, er det almindeligt, at det er ejeren eller én fra ejerens familie, der byder velkommen og stiller smageglassene frem.

Totalt dækker appellationen, Chateauneuf-du-Pape, ca. 3.200 ha, og der er ca. 320 producenter, hvoraf ca. 220 selv aftapper vin og sælger den under eget navn.



Appellationen i tal      
       
Årlig produktion normalt 100.000-105.000 hl. svarende til ca. 13.500.000 flasker
       
Antal producenter: ca. 320    
Ca. 40% aftapper selv hele productionen  
Ca. 30% sælger alt til negociants  
Ca. 30% aftapper selv og sælger en del af produktionen til negociants
Kooperativet aftager ca. 7% of den samlede produktion
 
Kilde: Federation des Syndicats de Producteurs de Chateauneuf du Pape.

Produktionen af Chateauneuf du Pape 1976 - 2011

.

Årgang 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985
Hektoliter 93.333 86.466 90.398 98.873 101.033 86.394 103.513 78.403 79.878 109.319

..

Årgang 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995
Hektoliter 104.656 94.867 106.914 106.806 105.447 81.969 102.107 107.030 99.163 104.813

..

Årgang 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
Hektoliter 102.816 106.195 110.543 105.101 110.887 105.000 81.000 102.000 97.406 97.000

..

Årgang

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012 

     
Hektoliter 102.782 105.827 83.867 92.000 84.777 103.333 92.609

.

Home


Opdateret 25-12-2013