Priser på Chateauneuf du Pape

På domænerne

For ti år siden var en almindelig pris på en Chateauneuf du Pape 50-60 FF, når man købte hos producenterne. Midt i 90-erne eksploderede vinpriserne i Bordeaux og det smittede også af på vinpriserne andre steder.
Der er flere forhold, der har været medvirkende til prisstigningerne. Den amerikanske vinguru Robert Parker Jr. har helt klart en forkærlighed for de kraftige Rhonevine og har sikkert haft uvurderlig stor betydning for eksporten til USA. En meget stor del af producenterne i Chateauneuf du Pape eksporterer til USA. Her har man været villige til at betale høje priser for disse "sjældne" vine fra det historiske og romantiske Sydfrankrig. Der eksporteres også utrolig mange vine fra Chateauneuf du Pape til Japan. Når man søger på Internettet om vinene, støder man på mange japanske hjemmesider. Både hos japanske og amerikanske vinhandlere henvises flittigt til Parkers vurdering af vinene. 
Prisudviklingen på et domæne kan være som gengivet her for Domaine de Pegaus vedkommende:

År Årgang Pris på Domænet
1999 1996 83FF
1999 1997 98FF
2000 1998 100FF
2002 1999 18,29€
2003 2000 25€
2004 2001 25€
2005 2002 20€
2006 2003 29€
2007 2004 29€
2008 2005 34€

Man kan få et indtryk af priserne (i 2007) på de forskellige domæner på denne side.

Det er blevet mere og mere almindeligt, at producenterne laver specialcuvéer. Man kan vel ikke fortænke en stolt vinbonde i, at han gerne vil fremstille en særlig god vin fra sine bedste marker og kunne sige: "Så god en vin kan jeg lave".
For forbrugerne betyder det jo altså samtidig, at den ordinære cuvé bliver lidt fattigere. I mindre gode år laves disse cuvéer normalt ikke. I disse tilfælde kan dette være med til at gøre den ordinære cuvé lidt bedre. Nogen vil sige, at formålet med specialcuvéerne er at tiltrække sig vinbedømmernes opmærksomhed og dermed opnå høje scores, hvilket også højner  opmærksomheden på de ordinære cuvéer.

Disse specialcuvéer koster 50-200€

I Chateauneuf du Pape findes vinhandlere, der naturligvis skal tjene på vinene, men der findes også en butik i byens centrum, der sælger vine til "stalddørspriser", Vinadea hedder stedet. Vinadea er en del af federationens (den gamles) aktiviteter (butikken og federationen har samme direktør). Derfor er producenter, der ikke medlemmer af federationen, ikke repræsenteret her.

På mange af siderne om producenterne er anført priser, men af og til bliver jeg bedt om ikke at anføre dem - af hensyn til importørerne! Dette ønske respekterer jeg så af hensyn til samarbejdet med producenterne.

I Danmark

Som det fremgår af siden med danske importører kan man købe ganske mange Chateauneuf du Pape-vine i Danmark.

Der kan købes "billige" Chateauneuf du Pape i mange supermarkeder. Da de fleste private producenter har en begrænset produktion, vil der oftest være tale om negociantvine, altså vine fremstillet af en storproducent, der har opkøbt druer eller vine hos producenter, der ikke selv hælder deres vin på flaske. Dette var ret almindeligt for år tilbage.  I dag er det ofte således, at hvis en producent har unge vinstokke, der ikke kan give den ønskede kvalitet, sælger han denne del af høsten til en negociant og hælder selv vinen fra gode marker på flaske under eget navn. Disse vine koster i omegnen af 100 kroner. De kan være velsmagende og venlige, men er sjældent karakteristiske udtryk for appellationen.

Den "rigtige" Chateauneuf du Pape koster 150-200 kr. De bedste koster en del mere. Det varierer meget, hvor stor en avance danske importører beregner.

Under omtalen her på siderne af de forskellige producenter er angivet, hvis der på Internettet er fundet danske importører af vinene, og i det omfang, man oplyser priser, er disse anført. Priser kan variere. Der er derfor anført, i hvilken måned priserne er set.

I begyndelsen af 2008 er oprettet en side tilgængelige oplysninger om alle danske importørers import af Rhonevine, der ligger på Village niveau eller derover.
 

Forside


Siden opdateret 16-05-2008