Xavier Vignon - rådgivende øonolog  

Xavier Vignon afsluttede sidst i 1980'erne sin uddannelse som ønolog fra universitetet i Montpellier - Diplôme National d’œnologue (DNO). 

I en årræke arbejdede han som ønolog forskellige steder, på Chateau Corbin-Michotte i Saint-Emilion, hos Chez Wolfberger i Alsace, hos producenter i Napa Valley og Pic Saint-Loup samt hos champagneproducenten Moët & Chandon. Han har også arbejdet på Cloudy Bay i New Zealand og på Domaine Chandon i Australien. 

Han var således en temmelig erfaren ønolog, da han i slutningen af 1990'erne kom til Rhone og fik ansættelse hos
Avignon Oenologie Conseil. Dette laboratorium blev senere sammensluttet med en større kæde af laboratorier, Institut Oenologique de Champagne, på dette tidspunkt ejet af Eric Petitjean, som gjorde Xavier Vignon til manager og ledende ønolog. 

1. december 2008 blev laboratoriet på grund af pladsmangel flyttet til ny lokaler på Chateau Husson, der på dette tidspunkt var blevet solgt til Jean Pierre Hugues.
Eric Petitjean solgte i 2009 laboratoriet til det store firma Lallemand. Eric Petitjean er CEO for afdelingen på Husson og Xavier er fortsat tilknyttet firmaet, men arbejder ret selvstændigt og erhverver fortrindsvis klienter, der henvender sig direkte til ham. 

Selve analysearbejdet på laboratoriet foretages naturligvis af teknisk personale.
Xavier Vignons vigtigste arbejdsopgaver består i fortolkning af analyserne og rådgivning af de enkelte producenter.
Xavier arbejder uafhængig af laboratoriet og udvælger selv, hvilke opgaver han ønsker at påtage sig som rådgiver hos producenterne. 
 
Han anslår selv at han har ca. 140 domæner som klienter, hvor han rådgiver om arbejdet i vinmarkerne og sidder med, når vinene skal blandes før aftapning.

Xavier har før 1996, hvor han kom til Rhone, haft mere eller mindre betydningsfulde arbejdsopgaver i Bordeaux - et halvt år hos Chateau Margaux - i Bourgogne, som har haft "der tabte jeg mit hjerte"- effekt på hans vinopfattelse. Han anerkender fuldt ud, at det er producenterne, der bestemmer, hvordan vinene skal fremtræde, og at det er hans opgave at hjælpe med til at få disse ønsker virkeliggjort. Der er eksempler på, at han har ønsket at fratræde en rådgivningsopgave.
Hans kæphest er mineralitet. Dette begreb kan defineres på mange måder, lærte han mig under et besøg i 2014. Han forklarede på en overbevisende måde, hvordan han første gang virkelig oplevede virkningen af minimale forskelle  i mineralerne i en vin. Det var mens han i sine unge dage var på Chateau Margaux. Her havde man 20 rækker (tror jeg det var) af fade, og efterhånden fandt man ud af, at vinene i fadene i én  af rækkerne smagte meget forskelligt fra vinen i alle de andre rækker. Der var ingen, der kunne give en forklaring, før man til sidst spurgte en gammel knark, der havde arbejdet i kælderen. Han sagde straks: "De har glemt at komme salt i". Forklaringen på det var, at når man klarede vinen med æggehvider, som man altid havde gjort i Bordeaux, så kom man en lille bitte smule salt i hviderne - for at gøre klaringen mere effektiv. Det er deminutive mængder af salte og andre mineraler, der er afgørende for en vins smag.
Xavier afholder kurser for andre ønologer om dette emne.

Xavier Vins - Negociant

Mail: info@xaviervins.com
Web: http://www.xaviervins.com

I 2002 begyndte Xavier Vincent at købe vin, fortrinsvis hos sine klienter, for at skabe sin "egen" vin - i visse tilfælde som betaling for sin rådgivning. Således begyndte "Xavier Vins". 

Indtil 2014 har Xavier Vins benyttet kældre på Chateau Husson i Courthezon, men siden 2014 har firmaet benyttet de kældre på Chateau Fines Roches, der tidligere har huset negociantfirmaet Louis Mousset og senere af Yann, Fabrice og Cyril Mousset
Man vil måske fra 2015 kunne smage og og købe Xaviers vine i et smagelokale ved kældrene
Man har i 2014 kunne smage og købe vinene i en butik
21, bis Route d'Orange, Chateauneuf du Pape i juli-august. Åben 10.00-12.00 og 14.00-18.00.

Xavier har et specielt princip, når han indkøber vin til sine vine. Han køber små partier hos den enkelte producent, måske et enkelt fad, som han finder passer specielt til den type vin han ønsker at blande. Det er målet, at den enkelte vin skal være en blanding fra mindst 20 forskellige producenter. Således skulle vinen være et udtryk for den pågældende appellation det pågældende år.
Hans Chateauneuf du Pape La Reserve er blandet således, at den indeholder de bedste elementer fra 3 gode årgange 2007, 2009 og 2010. Den skulle repræsentere en appellation på tværs af årgange.

Xavier Vins - Vine:

Chateauneuf du Pape
2009: 55% Grenache, 35% Mourvedre og 15% Syrah
Grenache 90+ år og Mourvedre 75+ år. 
Syrah og Mourvedre lagres i 0-2 år gamle barriques. Grenache i konisk trætank.

Chateauneuf du Pape Anonyme
2010: 100-årige Grenache, plantet sammen med de fleste af de 13 øvrige tilladte druevarieter.25% modnes på betontank og resten i forskellige træfade.

Chateauneuf du Pape La Réserve VII IX X
Blandin fra 3 årgange, 2007 (43%), 2009 (21%) og 2010 (36%). 

Chateauneuf du Pape Blanc
2011: 20% Grenache Blanc, 30% Clairette, 40% Roussanne, 10% andre varieteter. Roussanne gæres og lagres i barriques i 6 mdr.

Gigondas
2010: 100% Grenache. Lagret i nyere barriques eller demi-muids.

Vacqueyras
2010: 50% Syrah, 30% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Cinsault.
Syrah og Mourvedre lagres i barriques i 18 mdr.

Muscat de Beaumes de Venise
100% Muscat Petit Grains.

Cotes du Rhone Village
2011. 50% Grenache, 25% Syrah og 25% Mourvèdre.

Cotes du Rhone 
2010: 60% Grenache, 25% Mourvedre og 15% Syrah.
Syrah og Mourvedre lagres i barriques. Grenache i foudres eller demi-muids.

Cotes du Rhone Rosé
2013: 15% Grenache, 45% Syrah, 10% Cinsault, 30% Mourvedre

Ventoux
2012: 50% Syrah, 30% Grenache og 20% Mourvedre.
Syrah og Mourvedre lagres på Barriques.

VDF 100% Xavier
En blanding af druer fra Languedoc og Rhone.
"our best seller, best value for money, best "flagship" of our wine philosophy".

VDF Le Petit Xavier
50% Grenache og 50% Syrah.

VDF Le Petit Xavier Rosé
50% Grenache og 50% Syrah.

VDF Le Petit Xavier Blanc
50% Sauvignon, 30% Picpoul, 20% Grenache Blanc.


Xavier Vignon. Foto: Alan Traeger


.

Home    Index Chateauneuf du Pape


Opdateret 28-02-2015