Kort nyt April 2014

Kort nyt 24 april
.
Cairanne CRU?

Som nævnt under kort nyt 15 april var der på denne dag et møde med alle interessenter vedrørende grænserne for den nye appellation.
Indtil i dag har det ikke været muligt for mig at få oplyst resultatet af mødet, men via en vinelsker i området kan jeg citere et kommunike udsendt af syndikatet i dag.
"Le Syndicat des Vignerons de Cairanne réunit en assemblée générale le 15 avril dernier a voté la délimitation de la future appellation locale Cairanne. Après consultation du tracé proposé par l'INAO, les adhérents du Syndicat des Vignerons se sont prononcés favorablement à une très forte majorité. Cette validation va permettre la continuité du processus, à savoir la présentation du dossier en juin prochain au Comité National de l'INAO."
Så skulle den være hjemme?

Tja, det må det jo være. Jeg har hørt, at une très forte majorité skulle være 74% af stemmerne, så helt enige har de gode vinbønder nu ikke været.

.
Kort nyt 17 april

.

Sidstedagen var afslappet med to kælderbesøg, hvoraf den sidste omfattede smagning af usædvanligt gamle årgange fra tank.

Chateau de Montmiral
De turister, der køber vine fra dette domæner, har givetvis gjort det fra udsalget for enden af hovedgaden i Centrum af Vacqueyras. Det har jeg også selv gjort et par gange for år tilbage. I Vacqueyras by findes ingen kældre. De ligger nabo til Hôtélière de Montmiral. For et århundrede siden var der kursted på hotellet / domænet. 
På Auspice i Gigondas traf jeg en aftale med Philippe Bouteiller om at se kældrene i dag. Der én kælder fra 1960'erne med gamle ståltanke og en nyere fra 2000 med cementtanke, hvor gæringen finder sted. Altså vinificering på cementtanke og modning på ståltanke. Det er lidt den omvendte verden.
Jeg spurgte
Philippe, hvordan det gik med kooperativet I Vacqueyras. Han sagde, at det i længden ville være umuligt at have levedygtige kooperativer i både Vacqueyras og Beaumes de Venise. Alle vidste det, men det er svært at træffe beslutning om de nødvendige tiltag. Der er investeret en hel del på begge kooperativer de senere år. Begge har hver for sig kapacitet til at vinificere fra begge appellationer

Domaine du Pourra
I kældrene på Domaine du Pourra oplever man alternative lagringsmetoder forstået på den måde at nogle af vinene modnes i mange år, før de aftappes. Det gælder både vine fra Gigondas og vine fra Seguret. Fra diverse tanke smagte jeg en række
vine, der var 10 år eller mere. Nogle af dem syntes jeg, at det var på tide at få aftappet og solgt. Den nye vinmager havde heller ikke smagt dem alle. Vi var enige om, at en Seguret 2001 nok ikke stod til at redde.
Jeg har de seneste par år smagt en del af hans Gigondas ved forskellige lejligheder,og de har alle være gode. Sidste år var det f.eks. en 1998 ved Gigondas sur
table. Mit indkøb var (usmagt) 3 Seguret fra 2006, 2007 og 2009.

Philippe Bouteiller, Chateau de Montmiral

..

Jean-Christian Mayordome ejer af Domaine du Pourra
Han er samtidig praktiserende læge i Piolenc

Vinmageren på Domaine du Pourra fra årgang 2014

.Jean-Christian MayordomeJean-Christian Mayordome

Kort nyt 16 april

.

En dag i Ardeche

.

Domaine Gallety
Længst mod nord I Ardeche finder man dette domæne i den ellers ydmyge appellation Vivarais. Domænet har det tilfælles med Clos des Papes, at alle vine normalt er udsolgt, måske endda før de er aftappet. Jeg ville ellers gerne have købt et par kasser af deres billigste vin til 15€. Fra juni kan jeg være heldig at få lov til en reservation - efter aftapning, hvor de præcist ved, hvor mange flasker de har.
Vi smagte de to billigste cuvéer fra 2011 de 3 færdigblandede cuvéer fra 2012, og den er bedre end 2011. Så hvem ved, måske er jeg bare heldig. 
David-Aleandre Galllety er en ualmindelig sympatisk fyr. 
Jeg forhørte mig, om der var andre spændende producenter i Vivareis. Jeg fik så at vide, at det er normalt, at vinene her k
oster 1,5€ og kan kan man jo ikke sammenligne med vine mellem 15 og 80€. Og det har jeg heller ikke lyst til at afprøve

Domaine Saladin
Elisabeth tog imod. Hun er den meget talende søster, mens Marie Laurence virker
mere forsigtig. Jeg besøgte stedet for nogle år siden og traf dengang kun moderen og faderen. Jeg gensmagte nogle af vinene i marts sidste år i Avignon. Somme tider gør det godt at smage vinene "on location" og møde menneskene bag. 
Vi smage alle cuvéerne.
Sjovt nok var deres klienter åbenbart enig med mig i at deres Cuvée Paul er et attraktivt køb, for den var som eneste vin udsolgt. Som følge af et uheld med en traktor sidste høst blev et læs druer kvast før ankomst til kælderen. Det bev så besttet at ave rosé af denne vin. Derfor er deres rosé Tralala 2013 ekstraordinær god, så det blev vores indkøb.

Domaine Pierre-Lane
Da jeg henvendte mig vedrørende en aftale, må han være blevet overrasket, for han spurge om, hvordan jeg kendte til ham, og hvorfor jeg ville besøge ham. Jeg svarede som sandt var, at det var fordi han var nabo til Domaine Saladin.
Pierre-Marc er en lidt beskeden og forsigtig fyr i situationen. Som mange andre føler han ikke, at han engelsk er godt nok, så derfor blev han assisteret af sin kæreste, der stammer fra Alsace og har tysk mor, så hun kan lidt af hvert.
Hans vine var ikke så dyre. En af de fire rødvine mener jeg skiller sig ud til den bedre side - Cortes du Rhone La Corsée lavet på ældre grenachestokke.

Mas de Libian
Hëlène Thibon var optaget af at samle dokumenter til en sag mod et firma, der har leveret cementtanke til hende. Tankene er blevet udskiftet to gange, men de er stadig ikke tætte. Man har undervejs mistet en del vin fra de utætte tanke, så det er en kedelig sag
Hendes enester efterkommer, sønnen
Auzélien, var en fuldgyldig erstatning. Efter to år i New Zeeland, og han håber at blive optaget på et vinuniversitet i Bourgogne efter sommerferien. Ingen tvivl om, at han forventer at overtage domænet en skønne dag. Alle vinene er gode, men jeg foretrak især prisen taget i betragtning og årgangen 2012 Cotes du Rhone KHAYYÂM.

Auzélien Thibon, søn af Hëlène Thibon på Mas de Libian

..

David-Aleandre Gallety Domaine Gallety, Saint-Montan

Emely and David-Aleandre Gallety og de to døtre Margot (2 år) og Emma (9) 

.

Elisabeth og Marie-Laurence Saladin, Domaine Saladin
Domænet eksporterede i sin tid til Norma Vin, og søger en ny importør i DK.

.

Pierre-Marc Allegre og hans veninde Sandrea, Domaine Pierre-Lane

.

Kort nyt 15 april

.

Besøg i Cairanne på en skæbnedag for appellationen
I dag klokken 17 mødes alle, der har noget med vin at gøre i Cairanne, til et stormøde i Avignon, hvor man skal tage stilling til the final proposal from INAO
vedrørende oprettelsen af AOP Cairanne. Det forventes at der bliver et stort flertal, men også at der vil blive rejst megen kritik af de endelige grænser, som kritikerne mener ikke er logiske.
Det estimeres at ca. 83% af det nuværende Cotes du Rhone Village Cairanne vil ligge inden for appeallationens nye grænser. Selve denne andel vil de fleste synes er OK, men det rammer bare vidt forskelligt. 
INAO har af historisk begrundede årsager godkendt, at hvidvin vil blive omfattet.
Der var i dag lukket hos præsidenden, Denis Alary. Han skriver sikkert på en tale til i aften. Derfor besøgte jeg Nick Thompson på Domaine Amillaud. Ham vidste jeg er højst utilfreds. Ved første foreliggende forslag ville han kunne producere Cairanne fra godt en hectar. Nu er det dog blevet til godt 7 ha. Desværre ligger alle hans marker med Syrah udenfor, så han kan slet ikke lave Cairanne foreløbig, for hans marker ikke opfylder druesammensætningen.

Kooperativet i Cairanne går en helt uvis fremtid i møde
Kooperativet er hvad vi vist i Danmark kalder trådt i likvidation. 20 ud af 30 ansatte er afskediget. Tør man aflevere druerne i september - vil man overhovedet levere til  formentligt lave priser. Mange mennesker vil se deres aktiebeviser i foretagendet være værdiløse (det kan dreje sig om optill 100.000-200.000€ for større leverandører) Hvor kan man ellers aflevere druerne?
Årsager: mange har i de senere år frigjort sig fra kontrakten, og der har været et meget lavt udbytte flere år i træk. Når man ikke har beskåret omkosningerne før nu, så skulle de gå galt.
Nick Thomson udtrykte det, som jeg ofte har tænkt på: Kooerativerne har som begreb udspilllet deres rolle. Man kan ikke undlade at tænke på alle de nedlagte mejerier man ser rundt om i Danmark.

Lavau producent eller negociant

På vej til dagens besøg i Cairanne drejede jeg in hos LAVAU lige uden for Violès for at få verificeret historien om Maucoil (før omtalt). En af de to ejere bekræftede "fusionen" mellem de to. Han fortalte i øvrigt, at firmaet ikke køber vine, men druer og vinificerer hele produktionen på anlægget i Violès.
Jeg spurgte, om han teknisk set burde kaldes en negociant eller en producent. Efter UE-reglerne er man producent, men efter de franske regler er man negociant. Så ved man det!
Vedrørende vine fra Maucoil, så forklarede han at teamet på domænet ville fortsætte, og at man ikke påtænkte at ændre på vinene. Det kunne måske nok være godt!
Mit kamera havde ikke strøm på batteriet, så jeg vendte tilbage senere på dagen tilbage og var fotoklar. Da så jeg det levende bevis på fusionen, Bénédicte Bonnet, men ikke bødrene, så jeg måtte nøjes med et billede af Bénédicte - men det pynter jo osse på siden.

Boutinot Rhone

Det engelsk funderede negociantfirmat Boutinot har i en årrække handlet vin fra Rhone og også fra Cairanne. Man har ønsket et fastere fodfæste, og har købt nogle ha. i Cairanne (Blandt andet fra Vincent Moreau på Galuval, der manglede penge til købet af Chateau Ruth). Jeg mødte den pigelige leder af domænet på Marche aux Vins, men havde en aftale klar hjemmefra.. Jeg plejer sædvanligvis at komme godt fra at møde søde franske piger, men i dette tilfælde havde jeg overtrådt en eller anden grænse, jeg ikke fandt ud af, hvor gik, men jeg kom i forhør, før jeg blev budt indenfor af hendes overordnede. Det har jeg så ikke lige prøvet før. Jeg var klar over, at jeg havde sagt om vinene, at de var at for dyre - 18€ for en Cairanne kræver ekstraordinære kvaliteter. Jeg var fristet til bare at vende om og slette erindringen om stedet på den indre og den ydre harddisk, men man er jo lidt professionel, selv om man kan li´at kalde en spade for en spade.

Domaine Patrick Jubain
Vi har flere gange købt en kasse Cairanne fra Patrick Jubain, men aldrig besøgt hans kældre Det gjorde jeg så nu, og fik nogle billeder fra kælderen, til støtte på min lidt for "lette" side om stedet. Kælderen var helt fyldt op med paller med 2012. Han mente ikke, at det ville være et problem at få dem solgt før høst - Der var kun 1½ tilbage af 2011.

Domaine Eyverine
Besøget hos Eyverine havde samme baggrund og formål som besøget hos
Jubain. Kældrene måtte ikke fortograferes. Men jeg fik de oplyninger, jeg behvøvede og kan kun anbefale vinene, som jeg genkøbte efter sidste års køb

Restauant la Mère Germaine
Jeg var posiitivt overrasket over maden på stedet,. Vi fik lamme- eller oksekød og en forret med foie gras. Det var perfekt.
Jeg havde bestilt en Grosset Cairanne fra 2012. Vintjeneren vendte tilbage med en anden Cairanne, idet han beklagede, at den anden var udsolgt. Jeg kunne få en Cairanne Haut Costian i stedet. Jeg sagde straks ja tak. Mens han hældte op, spurgte jeg til årgangen. Det var en 2008 - pokkers. Vinen viste sig at være fremragende. Den smagte typisk som en 2008, men var alligevel temmelig god, men den kommer også fra et godt domæne l'Oratoire Saint Martin

Bénédicte Bonnet - nu medejer af Lavau og Chateau Maucoil

..

Kælderen på Boutino Rhone. Cairanne gæres på disse trunkerede trætanke og lagres derefter på dem eller på demi-muids. Det bibringer vinene en temmelig international karakter, som er elegant, men efter min mening ikke Vin du Terroir.

.

Parick Jubain Domaine Patrick Jubain

.

Tre generationer - 3 af mine piger på La Mère Germaine

.
Kort nyt 14 april
Et kort indkøbsbesøg, et kort besøg, to lidt længerevarende besøg og et temmeligt langvarigt besøg, og så lige en (for mig) overraskende nyhed-

Clos des Brusquières
Man har vel lov til at være lidt impulsiv og blive fanget af nostalgi, når man kører forbi et sted og ser en kær kendt mand slæbe rundt på et eller andet tungt. Sådan gik det mig, da jeg i dag kom forbi Clos des Brusquieres og så Claude Courtil Thibaut slæbe noget tungt ind i værkstedet, der lignede en aksel til en bil.
Hvor var det chateauneufelskerbekræftende at se de tre øvrige familiemed- lemmer i færd med at pudse flasker enkeltvis, så der kunne sættes etiket på. 
Smag, hvad du vil fra 2007 op fremefter. Hvad vælger man, når man ved, at man kun vil købe én kasse? Jeg mente, at bordet blev nødt til at fange, så det blev 2009.

Domaine Roger Perrin
Da den daværende ejer Luc Perrin døde for nogle få år siden, hørte jeg, at det var en søster, der overtog stedet. Jeg må indrømme, at jeg tænkte lidt i retning af: "Hvad kan hun nu gøre ved det"? Jeg mødte damen i dag og erfarede, at hun faktisk er en højt uddannet ønolog, som da Luc døde, havde en velkørende gesjæft som ejer af et analyselaboratorium og som rådgivende konsulent for ca. 40 domæner i det nordlige Rhone. Hendes søn, som jeg mødte på Les Printemps har for et års tid siden afsluttet sin BTS-uddannelse, så arven efter Luc Perrin synes at være i de bedste hænder.

Clos Saint Pierre  
Jeg har fulgt dette par, siden de startede domænet i 2009.
Fra høsten 2014 kan de selv vinifiere høsten i kældre, der er under opbygning, og nok skal blive klar til tiden.
Parret har købt et hus i Chateauneuf du Pape by, hvor de udlejer 4 værelser B&B. Ved dette hus findes en kælder, hvor de kan lagre deres vine på barriques. P.t. står den tom og venter på tønder og vinen fra 2014.
Vi kørte ud til vinmarkerne syd for byen, hvor Pierre sammen med to ansatte var i færd med at vande nyplantede vinstokke. Jeg fik en forkaring på det plastik "hønsetråd", altid ses omkring nyplantede stokke. Det forhindrer kaninerne i at æde de spæde skud, som er i nåhøjde for dem.

Domaine de Beaurenard
Jeg mødte på Les Printemps Victor Coulon, som er søn af Frédéric Coulon.
Han lovede at vise mig rundt i kældrene, hvis jeg droppede in, og det gjorde jeg så idag, Resultatet vil vise sig, når jeg få opdateret siden om domænet.

Chateau La Nerthe
Der kom 11 vine på bordet på Chateau la Nerthe. Ud over de 4 vine fra Chateau La Nerthe var det Rosé fra Prieuré de Montézargues
En hvid og to røde vine fra både Domaine de la Renjarde og Christian Voeuxs eget domæne i Seguret Domaine de l'Amauve (Han er i øvrigt præsident for syndikatet i Seguret.)
Det siger sig selv, at der var tale om et aftalt besøg, og at den omfangsrige smagning i de indre gemakker var en form for anerkendelse af min hobbyvirksomhed. Jeg skal ikke kvittere, men bare konstatere, at alle vine af høj kvalitet.
Før smagningen blev vi vist rundt i de ganske imponerende kældre.
Til dagligt bor der ingen på selve slottet, men medlemmer af Richardfamilien bor der i perioder.
Jeg mødte under Les Printemps tilfældigvis Jean-Claude Portes, hvis bog om Chateauneuf du Papes historie "CHÂTEAUNEUF DU PAPE Mémoire d'un village" var kilde til mine sider om byens historie. (trænger til lidt polering)
Portes har skrevet en ny bog om Chateau La Nerthes historie, som p.t. er i trykken. Han har efter sigende arbejdet på bogen i 7 år.

Chateau Maucoil er solgt - til en negociant
Jeg blev i dag gjort bekendt med, at Chateau de Maucoil er blevet solgt til negocianten Lavau i Violès, og der var flere interessante sløjfer på den historie.Man skal jo tjekke sine kilder i slige sager, så jeg vil henvise til en artikel på vitisphere.com.Jeg kommer forbi Lavau i morgen, men jeg ved ikke rigtig, om jeg gider høre deres version efter dagens "anstrengelser". Man kommer jo nok til Rhone en anden gang. 

 

Véronique Perrin-Rolin, manager på Domaine Roger Perrin
Formelt er det hendes 79-årige mor, der ejer domænet.

.

Carole og Pierre Perveyrie Clos Saint Pierre

...

Christian Voeux har det overordnede ansvar for familien Richards 3 ejendom- me I Rhone. 
Pengene bag firmaet Richard stammer fra kaffe og caféer over alt i Frankrig

.

Familien på Clos des Brusquières, Mama Courtil-Thibaut, David, Jérôme og Claude Courtil Thibaut

.

Kort nyt 13. april
.
En afslappet søndag 
.
Det var kun detaljer, der manglede på Marche aux Vin i Cairanne efter første- dagens energiske indsats, så det tog ikke så lang tid, især da den presse- ansvarlige præsident ikke var til stede. Domaine Alary var ikke med på udstiller- listen. Et andet "vigtigt" domæne var heller ikke på plads i dag, selv om de ifølge programmet burde have været der - Domaine Richaud.
Hvad gør man så en søndag eftermiddag. Selvfølgelig det vi næsten aldrig gør derhjemme, kører en søndagstur. Ulla fik valget mellem Avignon og Pont du Gard.
Det blev Pont du Gard. Vi har engang før besøgt stedet, men et gensyn efter ca. 15 år er ikke så imponerende, som første gang man oplever den meget velbevarede (restaurerede?) akvadukt fra romertiden. Så vidt jeg lige husker, rodede danskerne rundt med deres jernalderredskaber, da romerne skabte dette imponerende bygningsværk. OK, det gjorde størst indtryk ved første besøg. ".Anden gang minder lidt om en vin forbi overgangsalderen.
På hjemvejen kørte vi via Tavel og besøgte kooperativets udsalg. Her var selv et første gangs besøg ikke imponerende. Det er virkelig forundrende at et kooperativ, der er så specialiseret i en bestemt vintype og har så mange ha. til rådighed ikke kan fremstille bare én vin, der er bedre end næsten enhver vin man kan købe hos en privat producent i appellationen.
I øvrigt mangler siden om Les Printemps i skrivende stund kun tekster under billederne.

..

Kort nyt 12. april

.

Marché aux Vins i Cairanne
.
Sidste år ved Fète du Vin i juli, sagde Denis Alary, at man i den følgende uge skulle have en afstemning om et forslag fra INAO til regler om den nye appellation.
I dag næsten et år efter, lvar Alary ikke til stede, og han er den eneste, der må udtale sig til "offentligheden" - og den anses jeg for at være en del af. En person, der ved noget om sagen, gik dog så langt, at han sagde, at man skulle have et møde på tirsdag om et forslag fra INAO.
Ting ta´r tid!! Det forlyder, at INAO har indvilget i, at hvidvine kan indgå i et kommende CRU. Dermed er én stor sten ryddet af vejen.
Vinene fra Cairanne kan efter dagens smagninger konstateres at være i god form.
Der var lidt færre udstillere i år, men det var ikke de bedste, der var fraværende.
Nogle domæner fra Chateauneuf du Pape var med til at kaste ekstra glans. Mærkeligt nok var der ikke særlig trængsel ved deres borde - Domaine de la Mordorée og Clos du Caillou.
En af de spændende nyere producenter, Romaine Roche overtager i dette år alle faderens vinmarker, så 2014 vil blive lavet fra 24 ha. Han skal inden høsten have bygget ny kælder et sted ved vejen mellem Cairanne og Violès. Det bliver nogle spændende måneder, for han er endnu ikke begyndt at bygge. Som det vist fremgår af billede t.h. er han en optimistisk type - ja, en rigtig guttermand.

Dagens billeder kan ses på facebook - hvis man er med der: 
Marché aux Vin, Cairanne 12.4. 2014
De vil senere også blive bragt på denne side.
Jeg fik smagt de fleste vine i dag, men der er levnet nogle få til i morgen. Da vil jeg mingle lidt mere og tage flere billeder.
.
Kort nyt 11. april

.

Domaine Clavel
Man laver en masse cuvéer på det 80 ha. store domæne. Vi udvalgte de fem bedste til smagning. Dem kunne vi ikke li´'. De var sure alle sammen.
Måske har de også være sure på hinanden på domænet, for det fremgik af samtalen med den Claires søde næstkommanderende, at både far og datter er blevet skilt for ikke så længe siden. Eneste udbytte af besøget var nogle billeder til siden om domænet.

Domaine la Réméjeanne
Det var turen hertil efter et par kasser vin, der var årsagen til dagens formiddagtur til Gard. Vi smagte kun de to cuvéer, der kunne blive tale om at købe, Cotes du Rhone Village Les Genévriers og Cotes du Rhone Village Les Églantiers. Den første var til salg i 2010, og den anden i 2011. Genévriers er 3€ billigere, så årgangene taget i betragtning var der ikke så meget tvivl - selv om vi nok skal gemme den 2-4 år, mens 2011 faktisk var drikkeklar og ganske inviterende.

Domaine Pélaquiè
Vi traf Evy og Mogens på Les Printemps i weekenden, og spurgte dem, hvem de ville foreslå i omegnen af dagens første to domæner, og de sagde Pélaquie. Sådan blev det. (En tur i næste uge er i øvrigt også inspireret af dem - en aftale på Domaine Gallety, eftersom de serverede en spændende vin derfra under et besøg hos dem i 2009)
Vinene fra Domaine Pélaquiè var en positiv oplevelse. I betragtning af ,at man indtil 2007 leverede druerne til kooperativet og så at sige byggede domænet op fra at være drueleverandør og til selv markedsføre 80-90% af produktionen fra 85 ha. vinmarker, må man sige, at kvaliteten af vinene -  jeg smagte hvidvin fra Laudun og 4 rødvine fra Lirac og Laudun - er ganske pæn. Det er forståeligt at boghandleren fra Rønde er glad for vinene og importerer løs til danske kunder.
Formentligt må man tilskrive stedets maitre du chai, som vi mødte på en tur i kælderen - F. Lallemant - en del af æren, men kvalitet opnås ikke uden bossens klare ønske.

Vinmageren på Pelaquié
.
.

Den nye borgmester i Chnateauneuf du Pape fik regalierne i den forløbne uge

Claire Clavel Domaine Clavel, kom kun 3 kvarter for sent til vores aftale.

..

Luc Pélaquie var ikke hjemme (uanmeldt besøg) så lad denne meget smukke blåregn-pergola være illustration til besøget.
Luc Pélaquie er præsident for Laudun appellationens syndicat, og man indleverede i 2013 ønske om at blive CRU. Det bliver nok først om ti år.
Vi fik til frokost i Chateauneuf du Pape i dag uafvidende en karaffelvin from kooperativet i Laudun-Chusclan. Den var slet ikke dårlig, så....
Kort nyt 10. april

.

Domaine Brun Avril

Jean-Jacques Brun er en bror til Marie-Lucile Brun på domaine Juliette Avril.
Derfor har Jean-Jacques Brun naturligvis arvet vinmarker, fra den udbredte Avril familie. I 2008 stod han med 5 ha. og måtte beslutte, om han ville sælge disse marker, leje dem ud eller selv beynde at fremstille vin. Efter at have arbejdet i tekstilindustrien en stor del af sit liv, besluttede han sig til at vælge den sidste mulighed.Domænet blev etableret og første årgang kunne fremstilles i 2009.
Indtil videre er vinen lavet i lejede kældre, med tiden vil han fremstille den i nyetablerede egne kældre, som er under etablering i arvede bygninger på Rue des Cigales. Parret ejer også en anden bygning i centrum af byen, hvor visse inder- eller ydervægge har været en del af byens 2 meter tykke fæstningværker. Hvis du dette år i centrum ser et hus under renovering med plastforhæng og den slags, så er det Avrils hus.
Domænets 5 ha. vinmarker ligger samlet i to parceller på lieu-dit Farguerol, nabo  til lieu-dit Mont-Redon. 3 ha. er med næsten 100 gamle Grenache og 2 ha. er med 18 år gamle Syrah.
Man aftapper en enkelt cuvee, der i 2010 blev lavet på 66% Grenache og 34% Syrah. Grenache blev lagret på demi-muids og Syrah på barriques.

Ny borgmester i Chateauneuf du Pape
Jeg have godt bemærket før jeg drog mod Frankrig,, at den siddende borgmester Jean-Peirre Boisson var bevet væltet ved de nyligt overståede lokalvalg. Den nye borgmester hedder Claude Avril og er en søn af Vincent Avril på Clos des Papes.
Han er jurist og ikke vinbranchen. I det nye byråd findes følgende vinbønder
Corinne Gaspari,
Domaine de la Cote de l'Ange, Marie Brun, Domaine Juliette Avril, Yannick Feraud, Domaine Eddie Feraud og Jean-Marie Royer.

Nathalie og Jean-Jacques Brun

..

Vi blev inviteret til lunch på La Verger des Papes af ægteparret Avril sammen med Cathrine en skoleveninde af Nathalie, der oprindelig er finne, men har boet på den amerikanske østkyst i mange år. Menu du jour på La Verger er et meget pålideligt valg. En Vacqueyras fra Chateau des Tours 2006 var perfekt .
Efter frokost droppede vi ind hos Claire fra Le Vieux Donjon, som nu har direkte salg fra receptionsbygningen ved kældrene på Route de Courthezon.
Her var Philippe Cambie på besøg, så det var oplagt at tage dette foto.

.

Kort nyt 9. april

.

Domaine Dusigneur
Bernard Dusiegneur har mange jern i ilden for tiden For det første ejer han to domæner - i Lirac og i Chateauneuf du Pape. I  2014 vil vine fra begge domæner blive lavet på det tidligere Domaine Montpertuis, og derfor skal en hel del udstyr flyttes inden høst. 
Jeg kørte med Dusiegneur rundt til hans vinmarker, hvor en hel del arbejdere var i gang med pløje og sætte stokke ved nye planter. Lige netop nu har alle travlt med ukrudtsbekæmpelse og deslige, inden planterne rigtigt springer ud og kommer til at fylde. Det er netop nu, man meget tydeligt kan se, om man bruger pesticider til at fjerne ukrudt, eller det sker med pløjning eller hakke. Det sidste er tilfældet med Dusigneur, som er anerkendt biodynamiker. Markerne i Chateauneuf du Pape vil fra 2015 blive declareret biodynamiske. Hans bedste marker med de ældste vinstokke ligger på lieu-dit Colombis

Domaine Cros de Mûre
Hjemme har vi for nylig startet på en kasse med 12 Massif d'Uchaux fra 2009.
Eftersom det er en rig dejlig vin, var det et must, at vi skulle have købt et par kasser 2010, mens tid var. Eftersom der ikke var aftaler denne eftermiddag fandt vi på en tur til ofte sete, men ikke tidligere besøgte steder, der kunne passe ind i en tur til Cros de la Mûre.

Palais du Vin i Orange
Ved rundkørselen i Orange (den med jetjageren - der en militær flyveplads i Orange), hvor man kører ind på motorvejen, har vi ofte set Palais du Vin
Nu har vi også været indenfor. Man har her vine fra alle appellationer i Vallée du Rhone. Ganske vist kun fra nogle producenter. Stedet ejes af Vignerons de Independent, og vinene sælges til samme priser som på domænerne. Man kan se på deres hjemmeside, hvilke vine de fører
Man kan ikke smage alle vine - men nogle af dem. Jeg smagte f.eks. den billigste vin fra Mas Pupéras. og den var en positiv overraskelse, der vil komme på besøgslisten, hvis vejen en dag falder forbi. Jeg sparede også en tur til Adrien Fabre i Visan for hente ny forsyning af hans Visan.
Det er det, stedet kan bruges til: få ideer eller spare kørsel.
.

Bernard Dusiegneur Domaine Dusigneur ejer en lille parcel, der ligger lige ved vejen/indkørselen til paveslottet. Her er for to år siden plantet Mourvedre. Bernard er lidt stolt af at eje denne mark, der formentligt er den højest beliggende i Chateauneuf du Pape.

La Palais du Vin udefra

.

.

.

Chateau Suze-la-Rousse - Vinuniversitet og museum
Dette sted er umuligt at overse, hvis man kører igennem Suze la Rousse. Bygningen er meget imposant. Udover et vinmuseum på 1 sal indeholder bygningerne en landbrugsskole for vinbønder - nå ja, et universitet. Undervisningslokalerne kan man naturligvis ikke besøge men formdelst 5€, kan mas se vinmuset. Damen med billetter forsikrede os, at det var meget spændende og at der ikke blot var tale om plancher på fransk. Der var kun plancher på fransk og de eneste udstillings- genstande af en vis interesse var en pæn samling af amphoraer. Man oplevede sevfølgelig også de senmiddelalderlige rum i slottet. Nu har vi så været der!
En lille sandfærdig anekdote: Vi kom først ind på "forbudt område". Der sad en mand ved en computer - om han var pedel eller professor ved jeg ikke - men han var flink til at vise os på rette vej. Jeg efterlod ham med et visitkort, og sagde, at hvis han trængte til at vide noget om vin, kunne han bare besøge min website.

Chateau Aborie
Jeg har været vidende om, at Jérôme Margnat som præsident for vinbønderne har været aktive i bestræbelserne på at oprette en ny appellation, Cotes du Rhone Village Suze-la-Rousse, og jeg ville godt høre, hvor langt man var med den sag. Efter hans opfattelse var de lokale diskussioner færdige, og det op til INAO af træffe en afgørelse. Derfor have han "done his job", og der er valgt en ny præsident fra i år. På hvad han gav udtryk for var min egen konklusion, at godkendelse godt kunne trække ud. Vi får se.
"Hans"  syndicat bestod af flere hundrede medlemmer, nemlig alle leverandører til kooperativet i byen og 5 (fem) private pruducenter, der selv aftapper. Alle overlever nok,selv om INAO trækker afgørelsen lidt ud. 

La Palais du Vin indefra

.

.

.

 Jérôme Margnat og frue.
Det bedste jeg kan sige om vinene er vel, at jeg købte to kasser af hans Cotes du Rhone Tradition 2011, som for 7€ er god til prisen

.

Kort nyt 8. april

.

Domaine Eugenie
Dagens første aftalte besøg gjaldt dette nye domæne, der aftappede sin første årgang i 2011. Ejerens datter Eugenie, har givet navn til domænet, der har 3 ha. Chateauneuf du Pape, 2 ha. Cotes du Rhone og en1 ha. Vin du France. Eugenie har just afsluttet sin vinuddannelse og er partner med Marc
Avias, der også netop har afsuttet sin vinuddannelse, og som arbejder på kooperativet i Vacqueyras, da domænets afkast ikke kan føde to familier. En ikke ubetydelig del af produktionen sælges til negociant, ligesom det også var tilflældet før Mark kom ind i billedet. 
Det er lidt synd for det unge par, at de er mere eller mindre bundet til dette sted.

Domaine Raymond Usseglio
Et genbesøg efter en del år. På dette sted er der udsigt til en lys fremtid skulle jeg mene. Sebastien, der kører stedet kunne ønske sig lidt mere plads i vinificeringskælderen, men alle øvrige ting som kontor, lagerplads og ny lagringskælder er på plads. Foudres er blevet udskiftet med barriques. Vinene er blevet lidt mere elegante end de var for år tilbage.

Domaine Vieux Télégraphe
Det er ikke så tit man smager vinene herfra, for de deltager normalt ikke på salons.
Jeg har fået fortalt, at man nu igen kan smage de bedste vine på domænet, og det er da også rigtig nok. Jeg erfarede et par ting, der var nye for mig. Telegramme, der laves fra vinstokke, der er for unge til at give vin er god nok til at indgå i Vieux Télégraphe er et mix af vin også fra Domaine la Roquette. Man er fra 2011 begyndt at lave en ny cuvee fra Roquette, der hedder Piedlong, som er lavet fra parceller på de to lieu-dits
Piélong (gamle Grenachestokke) og Pignan (Mourvedre).  Så vidt jeg har kunnet efterrationalisere, er der egentligt bare tale om et nyt navn for den vin, der hidtil har heddet L'Accent de Roquette. Måske har man villet undgå navnet Roquette. 
Vinene er alle i samme stil men i
forskellig vægtklasse, de tre cuvéer Vieux Telegraphe, Piedlong og Télégramme koster i årg. 2011 henholdsvis 55, 34 og 24€.

Eftermiddagens natur-tur Beaumes de Venise-Suzette førte til tre spontane besøg

Domaine de Coyoux
Jeg har ikke besøgt stedet de sidste ti år. Jeg har af og til smagt deres Muscat de Beaumes de Venise, og den har jeg altid syntes var meget god.
Jeg ville godt møde ejeren, men så fik jeg at vide, at der var kommet en ny ejer En plasticfabrikant, Hugues de Ferandy, havde solgt sin fabrik nord for Lyon og har købt stedet for et års tid siden - "because he liked the place". Der er tilsyneladende lagt op til store forandringer på domænet, der har 60 ha. med vinmarker.
Vi fik præsenteret til smagning, Beaumes de Venise 2006, og 2007, samt Muscat de Beaumes de Venise 2006 (den var faktisk go'). Da jeg spurgte, hvorfor vi fik tilbudt så gamle vine fik jeg at vide, at det var den foregående ejers politik, at vinene ikke skulle sælges før den alder. Sikke et vinlager den nye ejer har fået med i købet - vel ca. 7 årgange fra 60 ha!

Fælleskælderen i Beaumes de Venise
Indtil for få år siden lavede Corinna Kruse La Martinelle sine vine i en hangarlignende bygning lige uden for bygrænsen i Beaumes de Venise. 
Jeg have fra flere sider hørt om producenter, der lavede deres vine her, og at der skulle være tale om et ganske omfattende kælder. Det skal jeg da ellers love for er sandt. Dørene stod åbne. Der var ikke en sjæl at se, så jeg gik lidt rundt og fotograferede.

Balma Venita - Kooperativet i Beaumes de Venise
Jeg besøger sjældent kooperativer, og har aldrig forladt et sådant etablissement med 15 flasker. Efter køb på Vieux Télégraphe, er det godt nok også at have nogle flasker, der ikke er så dyre.
Jeg stillede ved skranken nogle spørgsmål af en sådan karakter, at eksportdirektøren blev tilkaldt! En interessant samtale mundede ud i, at jeg bad ham udpege 4 vine, som var værd at smage. Han kom og sagde tilfreds farvel, da vi bar de 15 flasker ud i bilen.

Man kan  nu se vurderinger af alle vine på Les Auspice du Gigondas, men øvrige tekster mangler indtil videre.

Marc Avias, Florence Buche Bley og Eugénie Bley Domaine Eugenie.
Inden så længe blive de to unge gift 

.

Udsnit af den nye lagringskælder på Domaine Raymond Usseglio

.

Den store fælleskælder i udkanten af Beaumes de Venise. Blandt andet Alain Ignace, Domaine Alain Ignace og Jean Marot fra Vindemio laver deres vine her - sammen med rigtig mange andre.

.

Kort nyt 7. april
.
Auspice du Gigondas
.
Dette tilbud til professionelle om at smage den seneste årgang fra Gigondas arrangeres hvert andet år - i år hvor der ikke arrangeres Decouvertes du Vallé du Rhone. Det praktiske arbejde udføres (ligesom ved Les Printemps) at appellationens sammenslutning af young winegrowers
Jeg har ikke før deltaget i denne begivenhed, men eftersom den finder sted i forbindelse med både Les Printemps i Chateauneuf du Pape og Marché aux Vin i Cairanne bliver det forhåbentlig ikke sidste gang. Der er smukt på toppen af Gigondas - ikke mindst på en dag med 25 grader og fuld sol.

Ved første øjekast ser det hele ikke ud af så meget. Der er "bare" to borde med flasker. Man skal ikke vandre fra bord til og stå i kø og blive forstyrret af kommunikation med udskænkeren. Man kan bare gå i gang med selv at skænke og smage, og så kan man faktisk nå at smage mange vine. Når man ønsker en pause, kan man cirkulere lidt op opsøge producenter, man ønsker at veksle et par ord med eller stille spørgsmål til. De aller fleste producenter var der med deres vine. Af de mere kendte savnede jeg kun Santa Duc.

På det ene bord (ses t.h.) var der 60 forskellige vine fra 2012. På det andet bord var der vine fra andre årgange.Flest fra 2011 og en del fra 2010, samt endelig et par fra 2007.
Jeg smagte alle vine fra 2012, og de bedste vine fra andre årgange. Der vil med tiden blive lavet en liste over alle smagte vine med personlige pointvurderinger.
Med hensyn til årgangene 2010, 2011 og 2012 var min oplevelse helt den samme som ved vinene fra Chateauneuf du Pape (Se herunder)
Vinene fra 2012 er fokuserede og meget bløde, men en grundig centrifugering i munden afslører bløde tanniner i tilstrækkelig mængde til at afbalancere den frugt, der vil tone frem med tiden.
Facebookbrugere vil kunne se dagens billeder, men de vil også med tiden blive at se her på hjemmesiden.

.
Kort nyt 6. april
.
Andendagen på Les Printemps i Chateauneuf du Pape

.

Indtrykkene fra lørdagens smagninger blev bekræftet.
2012 ligger i kvalitetsniveau lidt under 2010. Begge er bedre end den mere åbne 2009 (som jeg kender hjemmefra) og en del mere pålidelig end 2011, som varierer meget fra producent til producent.
Man er vænnet til at årgangene koster lige meget. Priserne stiger normalt lid med alderen. Det er første gang jeg har mødt tydelige tendenser til prisvariationer.
F.eks. har jeg set følgende priser på årg. 2010-2011-2012: 24€ - 20€ - 24€.
Sidst jeg var til Les Printemps (i 2011) tog jeg mig den frihed at give point til de smagte vine. Det vil jeg også gøre denne gang, men jeg har bestemt mig for ikke at vælge den bedste vin i år.  2011 og 2012 er ikke lette at pinde helt ud for en amatør - og slet ikke så tidligt. Faktisk havde jeg givet et par vine 97, men de er efterfølgende
nivelleret lidt.
For at give et øjeblikkeligt indtryk hat jeg startet så småt på en side, hvor indtil nu vine med 96 point er nævnt. Skulle der blive tid og kræfter de kommende dage, vil der måske blive arbejdet videre på siden,
I morgen står den på den tredie heldagssmagning i træk. Les Auspice du Gigondas
Facebookbrugere vil kunne finde to albums på min facebookside med billeder fra Les Printemps

I går aftes var vi inviteret til en aften, hvor vinbønder og deres venner pustede ud efter førstedagens strabadser. Maden var ikke spændende, men hvis man orkede at drikke Chateauneuf du Pape, var flasker i rigelig mængde og i alle kvaliteter frit tilgængelige. Også en af de store, som det ses på billedet t.h. Jeg var faktisk i stand til selv at skænke et glas uden at spilde, og det selv om der var tæt trafik af mennesker omkring mig. Hvad kunne der ikke være sket. 

.

Førstedagen på Les Printemps i Chateauneuf du Pape

Det helt store spørgsmål, man ønsker svar på ved en sådan lejlighed, er naturligvis, om der er tale om en dreng eller en pige - altså hvordan fremtræder den nye årgang 2012. Sidste år kunne man kun købe Cotes du Rhone i denne årgang. 
En rigtig god årgang kendes på, om alle vine, store og små er gode. De eksemplarer, jeg har smagt fra 2012, har ikke været helt overbevisende, og det gjorde mødet med de større vine fra Chateauneuf du Pape ekstra spændende.
En lang dags og aftens smagninger af 2011 og 2012 og samtaler med producenter har overbevist mig om, at 2012 er en interessant (ordet er valgt med omhu) årgang, som selvfølgeligt p.t. - før eller kort efter aftapning - ikke kan bedømmes med nogen som helst form for skråsikkerhed.
Det er ikke så ofte, man kan få producenter til at udtale sig særlig konkret om en årgang, men jeg har mødt en temmelig kraftig forventning til 2012.
Jeg kan i hvert fald bekræfte en afgørende forskel til årgang 2011. Denne årgang kan være forbavsende ringe og overraskende god hos forskellige producenter. Der er en langt større grad af ensartet indtryk af vine fra 2012.
2011 vil snart være "history", men jeg er temmelig sikker på, at der ligger mange års diskussioner forude om 2012
2011 er en årgang, der nu er usædvanlig åben, mens 2012 er temmelig lukket..
Hvor 2011 er lidt tilfældig og løs i fugerne, så er 2012 meget mere velstruktureret, med en større rygrad af tanniner - vel at mærke af den modne type.
Når alt det er sagt, så findes der altså mange umiiddelbart gode vine fra 2011

 Alexandre Favier fra Domaine Chante Cigale

.

Home  Arkiv Kort nyt